Прогонена от Международния валутен фонд? Кристалина (Сталинка) Георгиева става шеф на БНБ

0 4 057

Творението на ГЕРБ Кристалина (Сталинка) Георгиева, която щатски разследващи осветлиха, че заедно със Симеон Дянков са манипулирали рейтинга на Китай и Саудитска Арабия, в които Бойко Борисов има скрити авоари, може да ни бъде пробутана за следващ шеф на Българската народна банка (БНБ), видя Narod.bg.

„Дали след скандала в МВФ Кристалина Георгиева не смята да оглави БНБ?“, попита и финансистът Любомир Каримански, доскорошен шеф на бюджетната комисия в парламента в предаването (О)позиция на „Сега“.

Той посъветва журналистите да проучат с кого се е срещала в София Кристалина Георгиева, шеф на МВФ, която бе лектор на форум у нас на 9 септември. Според него вървят сондажи за следващия управител на БНБ, в които Георгиева участва. До момента именно близкият до ДПС Любомир Каримански се спрягаше като евентуален нов шеф на БНБ, припомня Narod.bg.

Реклама

„Ще бъде трудно на много български семейства да посрещнат растящите цени. Необслужваните кредити ще растат, а няма ясни индикации от БНБ колко са тези проблемни заеми в различните сектори, не знаем какво се случва, след като отпадна мораториумът по плащанията, въведен временно заради ковид кризата“, каза финансовото острие на „Има такъв народ“, който е изключително близък до Движението за права и свободи и дори е наричан „банкера на Доган”. 

Според него има ипотечен балон и има риск от спукването му, затова е много е важно в момента БНБ да засили надзорната дейност,  да даде насоки на банките как да действат, да се прави оценка на всеки отпуснат ипотечен кредит в сегашните условия на растяща инфлация.

„Не съм сигурен дали с новия проект на Кирил Петков и Асен Василев ще сме конкуренти или партньори, първо трябва да прочетем тяхната програма, да видим какви да са приоритетите им, както и на всички други партии“, каза финансистът.

Той посочи, че по време на обсъжданията на актуализацията на бюджета в НС се е убедил, че с вече бившия финансов министър Асен Василев нямат съществени различия и могат да работят в синхрон.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.