Германският евродепутат Даниел Фройнд: ЕНП прикрива грабежите на Бойко Борисов, не чакайте помощ от Европа (ИНТЕРВЮ)

1 2 741

Евродепутатът от “Зелените” Даниел Фройнд пътува до България заедно със своя колега от ЕП Свен Гиеголд, за да проучи готовността на страната за приемане на общата валута. Но това не бе единствената тема. В интервю за Георги Готев от EURACTIV Даниел Фройнд говори за върховенството на закона, солидарността на ЕС и дава своето обяснение за липсата на реакция на Брюксел за корупцията в България.

Посетихте България наскоро, а миналата година бяхте тук по същото време, в разгара на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев…

Всъщност беше преди доста повече от година. Този път пътувах с своя колегата Свен Гиеголд. Важно беше да видим какво се е променило. За Свен основната причина да дойде в България бе, че страната е решила да се присъедини към еврото. Затова имахме срещи с финансовия министър, срещнахме се с хората от финансовото разузнаване, с финансови журналисти, за да си изясним следния въпрос: Ако страната се присъедини към еврото, дали банковият сектор е стабилен, спазват ли се правилата за борба с изпирането на пари…

И какви са впечатленията Ви?

Бяха много интересни срещи. Особено с финансовия министър (Асен Василев), но беше депресиращо да чуя състоянието,  в което са намерили държавата след правителството на Борисов –  по отношение на измамите с обществените поръчки и корупцията. Служебното правителство се опитва да направи нещо по въпроса, но това, което намерих за шокиращо, е разказаното от финансовия министър.

Когато е дошъл на поста, (правителството) е поискало помощ от Европейската комисия и от други европейски правителства. Тези искания са били най -вече за предоставяне на експерти, специализирани в борбата с изпирането на пари, които да помогнат за изграждане на администрацията и намаляване на проблемите с търговете в България. Като цяло те не са взети под внимание. Само Холандия е изпратила експерти, не и Германия, не и Европейската комисия. Изненадващо е да се види, че те не желаят да помогнат на настоящото правителство по тези въпроси.

Вижте какво правят американците с помощта на Закона “Магнитски” за замразяването на активи, за налагане на санкции срещу определени олигарси. Никой не поставя под въпрос легитимната основа за американските действия, но защо Европейската комисия не е действала, защо другите европейски правителства не действаха, ако всички бяха толкова наясно с някои от тези много корумпирани хора във вашата страна?

Имате ли отговор за себе си?

Намирам това за изключително разочароващо. Не знам защо Европейската комисия не е по-активна. Това, което играе роля е, че Борисов до края беше любимецът на ЕНП и те не искат да правят нищо по този въпрос. Но не виждам как ще функционира ЕС, ако Комисията си затваря очите пред корупцията и прането на пари, оставяйки на американците да вършат работата, която сами трябва да свършим.

Фон дер Лайен е ЕНП, а Борисов е ЕНП. Има ли връзка това?

Да, така мисля. Ангела Меркел също е ЕНП. Борисов лично се е намесвал с нея за продажбата на медицинско оборудване (в Германия), а Манфед Вебер до съвсем скоро призоваваше Борисов да бъде преизбран. Отношението към Борисов е много различно от това към Виктор Орбан. ЕНП никога не е оказвала натиск върху Борисов.

От последното ви посещение в България сигурно сте открили много промени?

Реклама

Новото правителство се опитва да промени нещата. Трябва да се каже, че задънената политическа улица в страната затруднява провеждането на програма за реформи, а без парламентарно мнозинство много от промените са трудни или невъзможни. Тъй като страната е изправена пред трети избори тази година, човек може да се надява, че ще се формира стабилно мнозинство.

Казахте за срещата с финансовия министър, а срещнахте ли се и с Кирил Петков от Министерството на икономиката?

Не. Първоначално беше предвидено, но той имаше спешна среща и се срещнахме само с финансовия министър.

Питам, защото Кирил Петков и Асен Василев ще стартират нова политическа сила преди тези трети парламентарни избори за тази година. Сигурно сте чували това?

Не лично от министъра, той не спомена това, но съм наясно с тези разговори. Срещнах се само веднъж с финансовия министър, но първото впечатление беше положително. Разбирам също, че преходът от това да бъдеш назначен като експерт в служебно правителство, а след това да участваш сам в избори – това са различни неща. Разбирам също, че страната е до голяма степен разделена, като най-силната партия („Има такъв народ“ на Слави Трифонов) отказва всякакво сътрудничество с другите и доведе страната до пълен застой. Мисля, че е трудна икономическата ситуация с пандемията, която е по-заплашителна в България от навсякъде другаде в ЕС, предвид ниските нива на ваксинация. България дори не е представила своя план за възстановяване за одобрение, което показва, че страната наистина се нуждае от стабилно парламентарно мнозинство.

Какви последващи действия предвиждате след посещението си?

В крайна сметка Европейският парламент ще трябва да гласува дали България може да се присъедини към еврото или не. Този дебат тепърва започва. Посещението позволява на нас двамата със Свен да зададем правилните въпроси в Европейския парламент и да се уверим, че дискусията няма да се ограничи само до въпроси като инфлацията и макроикономическата стабилност.

Ролята на главния прокурор беше ли проблем във Вашите срещи и дискусии?

Темата се появяваше на почти всяка среща. Това е един от основните проблеми, той беше основната причина за протестите миналата година. Не съм запознат с никоя друга европейска държава, където е имало публични демонстрации и протести заради ролята на прокурор. Проблемът виси, но аз също така разбирам, че този въпрос не може да бъде решен лесно, дори с ново парламентарно мнозинство.

Вие представлявате европейските “Зелени”, какво ще кажете за българските Зелени? Имат ли бъдеще?

Аз наистина мисля, че имат бъдеще. За първи път в българския парламент има четирима депутати от партия “Зелените” (като част от групата на „Демократична България“), с която също се срещнахме. Много се надяваме, че делът на зелените депутати ще се увеличи със следващите избори и че в една бъдеща коалиция „Зелените“ ще действат като най-разумния и най-ориентиран към реформи глас в България.

Заглавието е на Narod.bg

1 Коментар
  1. ВЕЖДЮ РАДИШЕВ казва

    АРЕ СЯ ,КРАДНАЛ ВИЙ КО ЗА ЕДНИ 3-4 МИЛИАРДА ВЪПРОС ЛИ ЩЕ ПРАЙТЕ ,

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.