ЧУДОВИЩНО: 5 прилики между режима на ГЕРБ и диктатора Сталин

0 2 959

Световноизвестният американски историк и политолог, автор на много книги и статии в печата Стивън Коткин  / род. 1959 / завършва Рочестърския университет през 1981 г. След това получава магистърска степен по история при Реджиналд Зелник и Мартин Мали в Калифорнийския университет в град Бъркли (1983). В същия университет защитава и дисертацията си през 1988 г.

Най-голяма известност му носи книгата Магнитната планина: Сталинизмът като цивилизация, която анализира всекидневния живот в съветския град Магнитогорск през 30-те години на ХХ век.

През 1989 година гостува в СССР по покана на завеждащия отдел в ЦК на КПСС – Егор Лихачов.

Коткин често пише по въпроси на руското общество в популярната американска преса и води своя рубрика   в The New Republic.

Според Стивън Марк Коткин несвободните общества, като нашето днес,

след 12- годишното разрушително управление на ГЕРБ,

се характеризират с 5 ХАРАКТЕРНИ, ТИПИЧНИ СВОЙСТВА, които ГЕРБ и Борисов през техния режим на лъжи, грабеж, репресии и корупция ги постигнаха:

1. Поддържането на силна, но неефективна репресивна машина, за да може да бъде управлявана. Сливане на властите. Безконтролност на прокуратура, съд, полиция.
Примерно, разделение на службите или прехвърляне на техни функции към прокуратурата.

2. Наличие на „кешфлоу“, т.е., източник за финансиране на режима.

 Някъде може да е износ на петрол, а другаде еврофондове. Но целта не е развитие на обществото, нито жизнения стандарт, а обогатяването на корумпираните държавни служители и алчните олигарси.

Реклама

3. Контрол върху житейските шансове.

Можете да заемате държавна работа или да растете в частния сектор – над определено ниво – само с лоялност към властта. Да гласувате за нея и да не критикувате. Да нямате свободата да изразите личното си мнение. Подслушване на известни личности, политици, журналисти…

4. Строг или пълен контрол върху медиите,

които да разказват легенди за успехите, славното минало или сплотяват срещу външния враг ( ако не е държава са имигранти) или вътрешния враг ( безотговорна опозиция или други малцинства ). Отстраняване на честните журналисти, купуване на корумпираните. Тотална цензура и контрол! На 112 място в света! С африканските държави…

5. Благоприятна международна обстановка,

която толерира “ценностите”, на които се крепят тези режими. Или незаинтересоваността на великите сили по отношение на вътрешната политика и живот в по- малките държави. Толериране на техните диктатори, стига да са послушни.

Две книги на Стивът Коткин вече са отпечатани в България:

Подготвил за печат:

Огнян Стамболиев, ПЕН-България

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.