Докато Слави се гаври: ЕС забрави за България

0 3 615

Докато се упражнява да гласува, България губи посока и се лута в страни от Европейския съюз. Малцина унас забелязват, че се самоизолира. Но не по-малко тревожно е, че и малцина в Европейския съюз забелязват нейното отсъствие. Председателката  на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отчете пред Европарламента какво е състоянието на Съюза през последната година.

В своа годишен доклад тя спомена България само веднъж и то като фигурант в диаграма, където посочва, че е получила 511 милиона евро по програмата за временна подкрепа срещу безработица при извънредни обстоятелства. Това е българският отпечатък в колективните усилия за преодоляване на три тежки кризи, върху които акцентират документът.

Къде сме ние, би запитал всеки българин като горд притежател на Европейски документи за самоличност. Удобно е да признаем отсъствието си, но ето какво говорят фактите. В борбата за “Противопоставяне на пътя за излизане от световната здравна криза” фон дер Лайен се похвали, че е постигнала целта си – Европейския съюз да ваксинират до края на август 70% от възрастното си население. В същото време в България е ваксинирала едва 20% от пълнолетното си население. Така излиза, че тя е дърпала Съюза назад, но  той все пак имал достатъчно сили да преодолее нейната спирачна система и да изпълни задачата си за масова ваксинация.

 България все пак присъства със своите скромни 20 % ваксинирани, в борбата с Втората криза, описана в доклада, тя липсва на 100%.

 Става дума за икономическото възстановяване на Европейския съюз чрез Извънредния план “Следващо поколение Европейски съюз” на стойност 732,8 милиарда евро. “Този инструмент е уникален шанс да преобразим нашите икономики и да създадем възможности работни места за една подготвена за бъдещето Европа”, заяви патетично фон дер Лайен, съзнавайки, че това не се отнася до България.

Нашата  страна се оказа много тромава и едва ли не некадърна да представи годен план за безвъзмездно финансиране за 6 милиарда евро. Правителството на Борисов със своята голяма европейска експертиза остави само наброски, определени от наследилото го служебно правителство като “чернова”. То пък обеща да го превърне в “белова” до края на юли, но лятото се изтърколи и през голямата ваканция нямаше кой да се упражнява в писане. Сега се говори за скок до декември, защото не било работа на служебното правителство да прави такъв важен документ, а трябвало да се изчака редовно правителство.

 Всички извинения на едно правителство с друго са несъстоятелни, защото правителствата идват и си отиват, а държавната администрация остава. Тя е работният кон, който всяка власт вкарва да вършее на хармана. Нещо повече – фон дер Лайен посочва защо не може да приеме никакви извинения за забавянето на плановете:

“С оглед на мащаба на висококачествените инвестиции, значението на изпълнението на насърчаваните реформи, комисията предостави специална помощ на държавите-членки при изготвянето на техническите планове за възстановяване и устойчивост в рамките на инструмента за техническа подкрепа”.

Реклама

 Както се вижда имало  е и експертна помощ от Брюксел и специално отпусната фонд. Трябвало е само някакво добросъвестно усилие, но е липсвало. Става дума за готови пари, които да вземеш, ако имаш добра воля. 

В борбата с третата голяма криза – криматичната –

 фон дер Лайен акцентира върху амбициите на Европейския съюз за съкращаване на емисиите от въглероден двуокис до 2030 година с 55% спрямо равнището от 1990 година. Става дума да се замени една енергия с друга, както е станало през първата и втората Индустриална революция през 19 век. 

Само че България е страна на контрареволюцията 

След като правителството на Борисов даде съгласие за присъединяване към плана “Годни за 55”, а служебното правителство започна да прави схеми как да замени въглищата в тестовете с природен газ, внезапно неговите най-изявени представители се завъртяха на 180 градуса. С наближаването на новите избори, министрите Кирил Петков и Асен Василев се изпълниха с жал по миньорите в Маришкия басейн и тръгнаха срещу доизживяващото последните си дни собствено правителство. Сред засегнатите от “зелената сделка” ще бъдат поне 100 хиляди души. Те се разтревожиха, че България ще загуби енергийната си независимост, защото само лигнитните въглища са неин собствен ресурс за топлинно производство на електричество,

Какво закъсняло прозрение! България се отказа от енергийната си независимост още по времето на Симеон Сакскобургготски, като я замени за членство в Европейския съюз. Тогава задраска четириядрен ядрени реактора, тоест половината от ядрените си мощности. Сега трябва да реши или да се откаже от още 40% от електродобива си, или да го трансформира в по незамърсяваща форма вариант. Друг вариант няма, освен ако вече не е намислила да излезе от Европейския съюз.

 Автор: Светослав Терзиев

Източник:  вестник “СЕГА”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.