Само в Narod.bg: Схемата на ГЕРБ за рекет в земеделието – „наша“ фирма държи пълния контрол, отзад са Борисов и Васил Грудев

0 4 169

Арестуваният преди дни с подкуп от 5000 лева служител на Държавен фонд „Земеделие“ е само върхът на корупционния айсберг, наложен от мутрите на ГЕРБ в сектора.

Източник на Narod.bg разкри по схемата, по която Бойко Борисов пълни чекмеджето с пачки по 500 евро с помощта на алчни и некадърни калинки, сред които е и бившият шеф на ДФЗ Васил Грудев.

Информаторът говори от първо лице, защото самият той е станал жертва на рекета на гербопитеците:

„Изнудването става по следния начин – срещу определена сума, често до 50% от дадената от фонда, се обещава на даден фермер, че няма да бъде изтеглен за проверка на нивите му на място.

При тегленето на имената на онези, които ще бъдат проверени на терен, за да се види дали изпълняват договора си с ДФЗ, се задават специални критерии в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), така щото определени имена на фермери, които са се „откупили“, да не бъдат проверявани.

Самото теглене се прави толкова пъти, колкото е нужно, за да може напечатаните на листче имена да не излязат за проверка, понеже вече са си платили.

Реклама

В крайна сметка изтеглените имена се спускат до областните технически инспекторати, които да почнат самите проверки. Схемата е така замислена, че може да се наложат и определени критерии, които да доведат до проверка срещу точно определен земеделец – това вече си е форма на рекет.

Зад схемата са Васил Грудев, назначен за шеф на ДФЗ от Бойко Борисов, и Свилен Костов. Тя продължава и до момента – фирма „Технологика“, която поддържа ИСАК, е под техен контрол.

Т.е., чрез тази фирма се контролира цялото земеделие в България – кой да бъде „опраскан“ и кой не, защото си е платил, категоричен е източникът на Narod.bg.

Тази рекетьорска схема мина пред одобрението на Бойко Борисов, преди да бъде наложена, той прибира и лъвския пай от рекета.

Тук е замесена и прокуратурата – фермерът, който откаже да плащат на Баце и ГЕРБ, става мишена на отдел „Борба с измамите“ във фонда, който прави запитване към прокуратурата дали срещу бунтаря тече проверка.

То и да не тече, няма никакво значение, срокът за проверката често минава две години. Самото питане, обаче, става основание да не се изплатят на жертвата парите от ДФЗ с аргумента, че се чака отговорът на държавното обвинение дали е изряден.

Порочната схема работи и до момента и се прилага срещу всеки, който не ще да си плаща, категоричен е информаторът на Narod.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.