ГЕРБ ни набута скъпия ток: Калинки на Бойко с 6-месечни курсове мародерстват в енергетиката

0 6 686

Най-бедната страна в ЕС – България, плаща най-скъпия индустриален ток в Европа! Нонсенсът си има причина – ГЕРБ набута некадърните си калинки, завършили 6-месечни курсове, за шефове в енергетиката, за да може Бойко Борисов и глутницата около него да крадат на воля, разкри Narod.bg.

Пример – конкурсът за нов член на надзорния съвет на ЕСО е само с отстранени по-рано кандидати. Търсят се директори още за АЕЦ „Козлодуй“ и „Мини Марица-изток“…

Отстранена през март калинка на ГЕРБ заради това, че не отговаря на критериите, сега вече е допусната до финалния етап на конкурса за нов член на надзорния съвет на едно от най-важните и богати държавни дружества – Електроенергийният системен оператор, пише „Капитал“.

Няма публична информация за това какво се е променило в биографията, опита и квалификациите на Петър Петров за този кратък период.

Но по информация на „Капитал“ за разлика от предишния път сега той е успял да представи нужната диплома, за да участва в ръководството на ЕСО – предприятието, което е диспечер на производството на ток в страната, вноса и износа, позволява или спира нови инвестиции в сектора и не на последно място – плаща милиони на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“.

За момента няма отговори на въпросите каква точно е дипломата, кое висше учебно заведение я е издало, колко и как е продължило обучението на Петров. Но по всичко личи, че именно той ще бъде избран за член на надзорния съвет на ЕСО – пост, който всъщност заема и в момента.

Конкурси или нагласен подбор

Всички промени, които се случиха в държавните енергийни дружества от началото на тази година, са повече от съмнителни. Точно преди първите парламентарните избори на 4 април управляващата по онова време партия ГЕРБ организира формални конкурси, с които успя да назначи свои хора в държавните енергийни дружества.

А след това служебното правителство не успя, но и не направи твърде усилени опити да промени каквото и да било.

В някои от дружествата обаче схемата не успя да сработи съвсем гладко. Такъв е именно случаят с ЕСО.

Конкурсът за трима представители на държавата в 5-членния надзорен съвет на дружеството беше обявен от Българския енергиен холдинг на 2 февруари. Две седмици по-късно и Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК) обяви конкурс за останалите двама членове в НС на ЕСО, които на теория се водят „независими“.

Реклама

На 22 февруари БЕХ съобщи, че са получени 7 кандидатури, като до писмен изпит се допускат 5. Това са Пламен Радонов (настоящ член на НС и бивш главен секретар на СДС), Евден Николов (общински лидер на коалиционния партньор на ГЕРБ – ВМРО, в Стара Загора, неуспял кандидат за член на КЕВР и кандидат за народен представител от ВМРО на изборите на 4 април), Иван Йотов (бивш дългогодишен директор на ЕСО), Лъчезар Димитров (бивш директор на електропреносната мрежа в ЕСО), както и Георги Наков (с кариера в НЕК).

Недопуснатите заради това, че не отговарят на изискванията, двама кандидати са Георги Пешев (за който няма публична информация) и Петър Петров – настоящ член на надзорния съвет на ЕСО заедно с Радонов.

Отстраняването на Петров е показателно, тъй като е обективно ясно, че той не може да заема тази длъжност. Но към онзи момент, а и сега продължава да е член на надзора. С неговото решение дори беше проведен конкурс за избора на нов управителен съвет на ЕСО, в който за директор бе преизбран Ангелин Цачев въпреки съмненията за конфликт на интереси в неговата работа.

Ангелин Цачев, директор на ЕСО

Имено провалът с Петров разваля схемата за окомплектоване на надзора на ЕСО и в крайна сметка са назначени четирима вместо петима души, въпреки че преминалите през конкурса са повече.

Явно „подходящите“ са били само от одобрените от БЕХ петима кандидати, за вписване са подадени само двамата с преки политически обвързаности – Пламен Радонов и Евден Николов. По подобен начин са избрани само двама от петимата номинирани независими членове от АППК. Това са Костадин Попов и Александър Тричков. И двамата нямат опит в енергетиката, за разлика от останалите неизбрани кандидати.

Попов е бивш управител на „Терра кредит“. Тричков пък е съдружник в „Терра холдинг“ – собственика на „Терра кредит“, както и едноличен собственик на „Голдън корн“ и „Билд пропърти“. Освен това Тричков е адвокат на Таньо Танев, който през фирмата си ЕМУ е получил стотици милиони от ЕСО.

След няколко месеца кадрово затишие на 19 август БЕХ обяви нов конкурс за запълване на петото вакантно място в надзора на ЕСО. Допуснатите кандидати до първия етап са трима: споменатия вече Иван Йотов, бившият директор на „Централното диспечерско управление“ на ЕСО Пламен Герджиков, който беше отстранен от Петър Петров в конкурса за член на управителен съвет на ЕСО през лятото, както и самият Петров. Следващата седмица се очаква да стане ясно кои ще продължат и към втория етап на надпреварата.

Още важни постове

Паралелно със случващото се в ЕСО вървят кадрови промени и в други важни енергийни дружества. Миналата седмица например оставка подава и председателят на борда на директорите Ива Николова. И сега по искане на БЕХ Агенцията за публичните предприятия и контрол е обявила конкурс за избор на нов член на борда на ядрената централа.

Седем души пък се състезават за място в ръководството на „Мини Марица-изток“, след като през лятото дългогодишният изпълнителен директор Андон Андонов (ГЕРБ) подаде оставка.

По време на управлението му дружество започна да влошава финансовото си състояние, тъй като не бяха направени оптимизации и реформи. През първите 6 месеца на тази година компания отчита 35 млн. лв. загуба.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.