Първо в Narod.bg: НАП подпука Жоро Инса и петролните касички на Бойко Борисов – започва тотален контрол над търговията с горива

1 4 780

Националната агенция за приходите подпука петролните касички на Бойко Борисов – проверките вече са ударили нелегалния бизнес на Георги Самуилов – Жоро Инса, разкри информатор на Narod.bg от НАП.

Данъчните започнаха тотален данъчен контрол на търговията с горива, като следят движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба, съобщават от агенцията.

Засилване на контрола от НАП върху търговията с петролни продукти е довел до ръст от 15% върху продадените количества, отчетоха в неделя от приходната агенция.

Преведено на нормален език това означава, че в бюджета са влезли стотици милиони – за сравнение общите приходи на 20-те най-големи компании в сектора за 2019 г. са близо 20 млрд. лв.

В последните две седмици екипи от звеното за фискален контрол извършиха наблюдения на изходите на 26 данъчни складове, като провериха над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа от бензиностанции на територията на страната.

Сред проверените данъчни складове е и „Инса Порт”, компанията за доставка, съхранение и продажба на петролни продукти на олигарха на Баце Георги Самуилов – Жоро Инса.

Реклама

Стратегическата локация на складовата базата на река Дунав дават възможност да се комбинират пълноценно 3 вида транспорт – автомобилен, железопътен и воден, а оттук и повече начини за доставки на нелегално гориво, коментира източникът на Narod.bg.

Данъчните оценяват нивото на риск на всеки получател на гориво, което напуска данъчен склад със специализиран софтуер. Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата, посочват от НАП.

До момента са били пломбирани над 500 цистерни и е наблюдавано разтоварването им до над 1300 обекта.

Контролната кампания на НАП в сектора на горивата ще продължи и в следващите седмици, като ще бъде насочена и към бензиностанциите, се посочва в съобщението.

„Фискалните рискове при горивата са значителни. Това, което правим, е да предотвратим спекула и нелоялна конкуренция за сметка на укриване на данъци.

Имаме разбиране от браншовата организация и вярвам, че кампанията на НАП ще е от полза не само за бюджета и за цялото общество „, коментира по повод проверките изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, цитиран в съобщението.

1 Коментар
  1. Жоро казва

    НАП да действа смело, браво

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.