Скандал №1 в Германия: Защо ХДС ухажваше корумпирания Бойко Борисов?

0 21 525

Бившият български премиер с престъпно минало Бойко Борисов бе намесен в германски предизборен спор и се превърна в тема №1 в най-силната европейска икономика, установи Narod.bg.

Евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд написа в Туитър: „В досегашната предизборна борба Съюзът (между ХДС и посестримата партия ХСС – бел.ред.) не казваше НИЩО за Европа, сега Цимяк (генералния секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Паул Цимяк, б.ред.) подпали кампанията: „Чужденците ви отнемат всичко“, обобщи „Медиапул“. ХДС е партията на отиващия от политиката канцлер Ангела Меркел, припомня Narod.bg.

Даниел Фройнд съсипа Мутрата пред целия свят

В България години наред нямаше напредък главно защото ХДС ухажваше един корумпиран министър-председател“. Даниел Фройнд подкрепи миналата година протестите в София срещу Мутрата и Главния каскет.

Поводът за скандала е интервю Паул Цимяк. В разговор с t-online Цимяк определи европейските планове на кандидата за канцлер на Социалдемократическата партия (ГСДП) Олаф Шолц като „опасни“.

„Европа ще бъде наводнена с германски пари“ Цимяк твърди, че в своята програма социалдемократите, които според последните проучвания изпреварват християндемократите, „планират съюз на дългове и трансфери в Европа“.

„Следователно германските данъкоплатци, пенсионери и спестители в бъдеще ще трябва да отговарят за дълговете на други държави“, казва Цимяк и допълва: „Това означава, че работещите в Германия на практика ще трябва да плащат социалните помощи в други страни чрез данъците и социалните си вноски. Тогава Европа ще бъде наводнена с германски пари“.

Реклама

На въпрос дали наистина смята подобен сценарий за реалистичен, Цимяк отговаря: „Разбира се. Електроинженерът от Вупертал и медицинската сестра от Кемниц ще плащат за безработните в Румъния, в България или в друга европейска държава. Това е визията на ГСДП за бъдещето на Европа“.

Социалдемократите също реагираха остро на изказванията на Цимяк. „Всеки отговор в това интервю е продиктуван от паника“, заяви лидерът на ГСДП в Бундестага Карстен Шнайдер.

Според последното проучване на Infratest dimap социалдемократите на Олаф Шолц са на път да спечелят парламентарните избори в Германия, които ще се проведат на 26 септември.

Данните, които бяха публикувани миналата седмица, сочат, че за ГСДП биха гласували 25 процента от германците.

Съюзът между ХДС и ХСС би получил рекордно ниските 20 процента. Зелените, които в началото на кампанията бяха сериозен претендент за първото място, също се сриват в допитванията и получават едва 16 процента подкрепа.

Ръстът при социалдемократите се дължи до голяма степен на рейтинга на Олаф Шолц. 55 процента от гласоподавателите го определят като най-компетентен, а 42 процента – като най-симпатичен.

Туитът ТУК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.