„Протестът“ на Баце се издъни: Фирма, пратила работници на „бунт“, лапнала 95 МИЛИОНА АВАНС от глутницата ГЕРБ

0 5 293

Платеният с пачки от чекмеджето протест на „недоволни“ от служебния кабинет пътни строители се издъни тотално! Една от фирмите, които прати работници да правят шоу пред парламента, е лапнала над 95 милиона лева авансово от глутницата на ГЕРБ, без да е поставила и метър асфалт, научи Narod.bg.

„В интервюто си в сутрешния блок на Нова министър Виолета Комитова обеща в ефир да провери коя е фирмата, изпълняваща дейности на км 135 от автомагистрала „Хемус““, съобщиха официално от Министерството на регионалното развитие.

„На този километър споделиха, че работят част от протестиращите днес пред Народното събрание строителни работници.

Изпълнител, извършващ дейности на участък 3 от бъдещия аутобан, е фирмата „Автомагистрали Хемус“ АД, зад която се крие адв. Райчо Котов.

Тя има договор за временно и възмездно ползване на транспортни средства, строителна механизация и оборудване, сключен с държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД за участъци от АМ „Хемус“, включително за км 132+420 до км 139+340. Към договора е сключено и допълнително споразумение за доставка на материали и изделия.

По силата на този договор и допълнителното споразумение към него, за конкретния участък фирмата е получила авансово плащане в размер на 23 712 768,00 лв. с ДДС.

От тях, за извършени и приети от възложителя дейности са приспаднати 7 188 682,40 лв. с ДДС. Оставащият за приспадане аванс, срещу дължими от „Автомагистрали Хемус“ АД дейности по изпълнение на договора и допълнителното споразумение са в размер на 16 524 085,60 лв. с ДДС.

Горното показва, че сумата от тези близо 16, 5 млн. лв. би следвало да е налична в изпълнителя „Автомагистрали Хемус“ АД, по сметка или под формата на материали, или техника.

Същата фирма за участък 4, в който бе установено незаконно строителство, е получила аванс от 72 670 000 лв. с ДДС“, съобщават още от министерството. Общо „заработено“ – над 95 милиона лева АВАНСОВО.

Реклама

КОЙ КОЙ Е?

„Автомагистрали Хемус“ за 2019-а и 2020-а е получила над 290 млн. лв. от правителствата на Мутрата.

Дружеството доскоро беше непознато за широката публика, като до 2019 г. мажоритарен собственик е бил Веселин Воденичаров. В края на същата година собствеността се сменя, като управител и краен собственик става адвокатът Райчо Котов.

Неговото име се появи и около разследването на „Биволъ“ „ДжиПиГейт“. До 2018 г. Котов е вписвал документите, свързани със строителната фирма, в Търговския регистър.

Последните такива са вписвани от Мила Жан Гюрова, която е била съдружник с Котов в адвокатско дружество. В съвета на директорите на „Автомагистрали Хемус“ отскоро е Йонко Димитров, който предходни години е участвал в конференции и е представен като мениджър проекти в „Джи Пи“.

Строителната компания е силно свързана с хората от „Джи Пи груп“, уточняват поне три източника от бранша. Самите „Джи Пи“ още преди година отрекоха свързаност с „Автомагистрали Хемус“.

В собствените си отчети фирмата отчита по около 260 – 270 служители в последните години, макар данните за осигурените от нея лица в АПИС да сочат далеч по-малки бройки.

През 2019 г. в обединение фирмата спечели търг за ВиК инфраструктура в Смолян за 23 млн. лв. без ДДС с нулев опит във водното строителство. Преди това е работила по малки обекти в общини из страната.

За какво са отишли 290 милиона лева? Получените суми от държавната компания са както за 2019, така и за 2020 г. Според два независими източника на „Капитал“ „Джи Пи груп“ строи магистрала „Хемус“, но тя не присъства в списъка с получатели на пари от държавната фирма. Затова пък „Автомагистрали Хемус“ е там, което само може да е пореден знак за свързаността между двете.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.