СУПЕР НАГЛИ: Депутатите си повярваха – паркират незаконно на пъпа на София

1 1 917

Депутатите си повярваха, че са незаменими и над закона и продължават да паркират нелегално в района на парламента, научи Narod.bg.

Народното събрание не иска да изпълни решението на Столичния общински съвет (СОС) да освободи двата паркинга, които депутатите ползват безплатно от години – до храм-паметника „Свети Александър Невски“ в непосредствена близост до сградата на парламента и в пространството между Националната художествена галерия и бившия Партиен дом (от няколко месеца то се казва площад „Жельо Желев“). Това съобщи председателят на транспортната комисия в СОС и общински съветник Карлос Контрера.

„Депутатите продължават да паркират най-нагло на двата паркинга на Народното събрание. Ръководството на парламента отказва да изпълни решението на Столичен общински съвет и да освободи градските пространства. Дори са си позволили да заплашват общината.

Хубавото е, че скоро тези наглеци ще бъдат разпуснати. Хубаво е и медиите да ги питат защо продължават да дерибействат по тази тема. Хубаво е председателят на Народното събрание да бъде питана защо допуска нарушаване на закона и незаконно използване на публична общинска собственост. Като юрист би трябвало да има добър отговор“, коментира Контрера във фейсбук.

Шефът на парламента Ива Митева заяви пред „Сега“, че Народното събрание е прекратило договора си със Столична община за използването на паркинга зад сградата му и на площад „Жельо Желев“. Тя отрече някой да е заплашвал представител на общината и допълни, че вече е имала среща с кмета на София Йорданка Фандъкова за изясняване на въпроса защо този договор се прекратява сега и какво следва след неговото спиране.

„Въпросният договор е бил в сила от 2007 г. досега. Той се прекратява едва сега, когато ВМРО вече не в парламента“, коментира Митева.

Реклама

Тя поясни, че депутатите продължават да спират автомобилите си на паркинга зад Народното събрание и бившия Партиен дом по силата на параграф от допълнителните разпоредби на правилника за дейността на Народното събрание, според който „около сградите на Народното събрание се обозначават зона за сигурност съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите и зона за охрана след съгласуване с МВР под разпореждането на председателя на Народното събрание“.

Митева поясни, че колегите й спират личните си превозни средства в тези зони за сигурност и охрана, след като с решение на Народното събрание на парламентарните групи вече не се полагат коли на НСО. 

След като години наред отказваше да разгледа въпроса въпреки масовото недоволство на гражданите, през юни СОС внезапно реши да премахне привилегиите на депутатите да паркират безплатно в близост до работното си място. 

Решението бе взето с почти пълно единодушие на политическите групи в общинския съвет. То предвиждаше общината да прекрати действащия от 2007 г. договор с Народното събрание за т.нар. „депутатски“ паркинг на площад „Александър Невски“ и за площад „Жельо Желев“. В допълнение СОС даде мандат на общинската фирма Център за градска мобилност да сключи нов договор с администрацията на парламента.

До решението на СОС Народното събрание ползваше 105 паркоместа между храм-паметника и сградата на парламента, за които плащаше на общината по 100 лв. без ДДС месечно. След гласуването на СОС всички тези места трябваше да станат част от синята зона на Столична община. На Народното събрание се даваше възможност да заплаща по 650 лв. на месец за ползването на места от тази зона. 

СОС реши още местата за паркиране на депутатите на другия паркинг, който Народното събрание ползва – на площад „Жельо Желев“, да бъдат намалени от 89 до 50 броя. За тях администрацията на парламента също трябва да плаща по 650 лв. на месец на „Московска“ 33.

Другите освободени паркоместа на площада също трябваше да се влеят в синята зона. Решението на СОС за премахване на депутатския паркинг зад Народното събрание и на площад „Жельо Желев“ дойде скоро, след като управлявалата 4 г. коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ загуби властта, а ВМРО и „Атака“ дори не влязоха в последните два парламента. 

1 Коментар
  1. Г€₽Б=ДП$=MB₽o казва

    БКП-каруцарския разгул, БЗНС-колхозния разврат и ДС-УБО-мародерската поквара продължават да са в основата на манталитета на българския партиец и депутатин!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.