„ВОЙВОДА“ на повикване: Каракачанов разрешил незаконния кей в летния сарай на Ахмед Доган

1 2 867

Бившият вицепремиер, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е един от тримата министри, с чиито подписи е издадено разрешение за пристанището до летния сарай на Доган, научи Narod.bg

Това стана ясно от изслушването на няколко чиновници от държавната администрация в комисията „Росенец“, както и от документи, които са постъпили там. Повече от месец депутатите разследват дали постройките до Бургас, където почива лидерът на ДПС, са законни. Според твърденията им от всички 11 сгради и съоръжения само 4 имат разрешение за ползване. Един от незаконните обекти е пристанището пред сарая, разкрива в новия си брой седмичникът „Галерия“.

Сараите на Доган В Росенец – един от паметниците на прехода

Реклама

Кеят е построен между януари и април 2019 година, когато навлиза с 22 метра навътре в морето. Документи за строителството му не са открити. Двете дружества „Хермес солар“ и „Стрейтлайн“, които са собственици на сградите и земята, не са представили никакви книжа. Не са намерени и в държавните институции. Разрешения за ползване обаче има. Те са от министерството на транспорта – с подписа на Росен Желязков, министерството на регионалното развитие – с парафа на Николай Нанков, а накрая е и този на Красимир Каракачанов като министър на отбраната. През 2019 година вече е публична тайна, че сараят в парк „Росенец“ е на Доган. Въпреки това патриотът Каракачанов с охота полага подписа си за ползването на незаконния кей. Това се е случило на 9 октомври 2019 година.

Министерството на отбраната има ключово отношение към пристанището на сарая, защото то попада в маршрута на ключова военна зона и е обект от стратегическо значение. Неслучайно Доган вдига летния сарай на нос „Чукалята“ в парк „Росенец“. До него минават български военни кораби, както и чуждестранни под командването на НАТО. Остава загадка защо Министерството на отбраната е издало разрешение за ползване на пристанището през сарая. Преди това то е съгласувано с Командването на Военноморските сили, защото е съвсем близо до военна база „Атия“, а накрая документът е подписан от Каракачанов. Въпреки рамото, което воеводата е ударил на политическия си опонент, партията му ВМРО публично громи ДПС в периода на разрешението, а заедно с коалиционните си партньори дори искат забрана за партията на Доган като противоконституционна.

Скандалът със сарая в парк „Росенец“ избухна на 8 юли 2020 година, когато Христо Иванов акостира на брега му с лодка и беше изгонен от НСО. Кадрите от акцията дадоха повод на президента Румен Радев да поиска свалянето на охраната на Сокола, а опозиционните политици започнаха да търсят информация за това как е построен дворецът. Така се стигна до създаването на временната комисия в 46-ото Народно събрание, където се изслушват длъжностни лица, отговорни за строителството и разрешението за ползване на обектите.

 Автор: Борис Крумов

Източник: в. „Галерия“

1 Коментар
  1. […] „ВОЙВОДА“ на повикване: Каракачанов разрешил незакон… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.