България е поле за експеримент – добре дошли в Абсурдистан

4 2 226

България се превърна в един вид тестова група. Нещо като експеримент, при който в условията на четвъртата вълна ще се провери теорията за стадния имунитет. Последствията ще са хаос и смърт. Добре дошли в Абсурдистан.

776. Поне толкова българи са починали от Ковид-19 за последния месец (до 3 септември) според официалните данни. За сравнение: това са жителите на няколко български села. Или обитателите на два големи градски блока. Няма ги. Само за един месец.

Печални рекорди

България отбелязва най-висока смъртност в ЕС на 1 милион жители: над 55 души на двуседмична база, сочат данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).

Човек би си казал, че общество, което така или иначе е с най-висока обща смъртност и се топи с най-голяма скорост в ЕС, в тази ситуация сериозно ще се стресне и всячески ще се опитва да намери решение. Но не: обществените реакции са огледални на всички действащи решение по света, а ограниченията и мерките се посрещат на нож.

Реалността в България е дори абсурдна: лекар, началник на Ковид отделение в държавна болница, води протест срещу противопандемичните мерки. Чест гост е в телевизиите, беше кандидат за депутат, а партията, от която се яви, има подписано споразумение с „Единна Русия“ на Владимир Путин.

И още: учен в БАН на държавна заплата, депутат от антисистемна партия, отрича ваксините, докато разработва собствена.

Служебният премиер Стефан Янев пък очевидно не вярва в информационните кампании. „С каквито и да е кампании, ако човек не иска да се ваксинира, той няма да го направи“, каза Янев на 30 август.

Организация на “майки”, която провеждаше демонстрации против конвенция срещу домашното насилие, вече е срещу „фашизма“ на ограниченията и настоява не лекарите или държавата да определят мерките в училищата, а те самите. И така нататък.

Към този момент единствените известни инструменти за справяне с кризата са социалната дистанция, ваксините и преболедуване на по-голямата част от населението.

Да кажем, че изолацията, която предполага затварянето на цели сектори от икономиката и носи бедност, вече не е вариант. Хората жадуват за стария си живот.

Заразяването на всички за придобиване на т.нар. стаден имунитет би убило поне 4% от населението (толкова е смъртността на заразените досега) и няма как да се разглежда като решение. Остават ваксините. Наличните препарати може и да не предпазват на 100%, но защитават от тежко протичане на болестта и в крайна сметка от смърт. Данните го доказват.

Така например в Португалия, където заболеваемостта е 306,42 души на 1 милион, смъртността е 15,25 на милион. В България, където ваксинираните с една доза са 22,2%, заболеваемостта е по-ниска – 264,19 души на 1 милион, но смъртността е почти четири пъти по-висока – 55,67 на милион. Данните са усреднени на двуседмична база.

Реклама

Защо се стигна дотук

Другаде в ЕС постигат целта си да ваксинират 70% от населението си.

Но не и България. Основната причина са настроенията срещу ваксините, а антиваксърските нагласи са толкова силни най-вече заради дезинформацията.

България е на 30-о място (от 35 европейски страни) в индекса за медийна грамотност на „Отворено общество“, а няколко доклада на САЩ и на ЕК очертаха Русия и Китай като главни източници на дезинформацията.

В тазгодишните предизборни кампании някои български партии решиха да яхнат антиваксърската вълна или поне да не ѝ се противопоставят открито. А някои съвсем умишлено разпространяваха дезинформация.

В проучване на ЦИД за дезинформационните послания на парламентарните избори през пролетта се казва, че “партиите безкритично, а често и целенасочено, разпространяват дезинформация онлайн, което засилва липсата на разбиране на същността на демократичното управление от страна на обществото, уязвимо на тези послания”.

Друго изследване, на EUDL, намира друга причина за това, че България е толкова засегната – логаритмите на Фейсбук за борба срещу фалшивите новини не работят толкова добре на български заради малкия обем информация и заради кирилицата.

Причините за инфодемията, поразила България, са много. Сред тях: целенасочена дезинформация от страна на Русия и използване на дезинформация за предизборни цели.

А една трета причина е хем следствие, хем повод за другите две – нито в правителството на Бойко Борисов, нито в служебния кабинет се появи някой, който да измести общественото мнение на страната на истината.

Ефектът от инфодемията

Резултатът от всичко това: така България реално се превърна в един вид „тестова група“. Нещо като експеримент, при който в условията на четвъртата вълна ще се провери теорията за стадния имунитет.

Последствията ще са хаос и смърт. Добре дошли в Абсурдистан, където девизът на голяма част от хората очевидно гласи: Аз вярвам на дезинформацията и се гордея с това.

Коментар на Георги А. Ангелов за „Дойче веле“, заглавието е на Narod.bg

4 Коментара
 1. ПЛАНдемия казва

  Народ – не ви ли е срам да публикувате тази гнусна пропаганда? Какво искате да станем като Авсралия ли? Харесва ли ви този медицински фашизъм, отнемането на свободата? С тази реклама какво си мислите, че за вас ще направят компромис и ще минете между капките – ще си запазите свободата и няма да бъдете набодени с тези отровни инжекции наречени ваксини? Че то ако маските, дистанцирането, изолацията и набождането ако помагаха то нямаше вече повече от година и половина да ни топят в този сос! И без изказвания българина не спазвал мерките затова е така! Другите ги спазваха и какво?? Австралия са вече над 200 дни ЛОКДАУН! И КАКВО??? Израл, Гърци, Холандия, Британия и т.н. се набодаха масово и КАКВО??? Швеция и Беларус удобно биват пропускани като пример, защо ли? Разочарован съм, че и вие се продадохте и станахте проводних на този сатанизъм! Но предателите винаги си го получават и то точно от господарите на които служат!

 2. мислещ казва

  Народ ли? Обикновени измикяри! Спирам да ви чета!

 3. Ангел Петков казва

  Не съм против ваксинирането. Чета мненията и на привържениците, и на противниците му. Но ме дразни внасянето на мръсен политически подтекст в тази очемидно социлна тема – дезинформацията идвала от Русия… Че в Русия се води същата борба с ковид 19 и за ваксиниране на населението.ЗА, именно ЗА! Каква дезинформация бушува в главите на авторите на такива статии?! Или става дума за позмазване на властимащите, или е очевидна глупост. Да разсъждаваш като Плевнелиев е обида за нормален човек. А вие го правите!

 4. БГ казва

  Жалки сте! И аз спирам да ви чета, оказахте се поредните прикрити лакеи на ДБ и сороско НПО . Маската и на този сайт падна. И не сте народ.бг , а ибрик. Позор!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.