„Ди Велт“: България демонстрира безуспешно срещу мафията ГЕРБ, Бойко запази фенове с леки мерки (ето защо сме №1 по Covid смъртност)

0 1 545

Убийствен анализ за ситуацията у нас покрай Covid кризата направи елитарния германски ежедневник „Ди Велт“, установи Narod.bg.

В текста четем буквално, че по време на безуспешните протести миналото люто, когато стотици хиляди протестираха срещу мафията на ГЕРБ, тогавашният премиер Бойко Борисов е запазил част от електората си си с леки мерки срещу вируса, които ни направиха №1 по смъртност в света.

Ето пълния текст на анализа, публикуван от „Дойче веле“:

„Ако се заслушате какво се говори в България, веднага ще разберете, че всичко се върти в дяволски кръг от недоверие, заблуди, политически хаос и пропаганда“: германският „Ди Велт“ за скептицизма към ваксините в България.

„Там, където дори лекари са против ваксинациите“ – така е озаглавена обширна статия в германския вестник „Ди Велт“, посветена на имунизационния скептицизъм в България.

Пред кореспондента на изданието Филип Фолкман-Шлук директорът на Онкологията в София д-р Стефан Константинов разказва за шока, който преживял, когато в началото на тази година установил, че от лекарите в неговата клиника едва всеки пети е готов да се ваксинира срещу коронавируса.

Германският репортер констатира, че тази отрицателна нагласа към ваксините вече от доста време се е превърнала в реалност за цялата страна.

По отношение на имунизациите България е на последно място в целия ЕС, пише „Ди Велт“ и уточнява, че според допитване на „Евробарометър“ около 23% от българите категорично отхвърлят ваксинациите – най-висок процент в целия ЕС.

„Тъжна работа“

Същия извод прави и вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ), където между другото четем: „Няколко (макар и малко) държави от ЕС все още са твърде далеч от масово ваксиниране, включително и сред желаещите да се ваксинират. В България квотата възлиза на едва 17% от възрастните“.

„Тъжна работа“, казва Стефан Константинов пред „Ди Велт“ и споделя, че един от неговите неваксинирани колеги починал от Ковид-19.

Репортерът на германския вестник припомня, че според проучване на американския университет „Джонс Хопкинс“ броят на починалите спрямо броя на заразените в България месеци наред е бил сред най-високите в света.

И броят на пациентите в интензивните отделения в съотношение с населението на България е много по-висок, отколкото в Германия например, пише вестникът и цитира д-р Константинов с думите: „Много хора можеха още да са живи“.

ФАЦ и „Ди Велт“ пишат за амбициозните цели в ЕС и в частност в Германия да се достигне равнище на ваксинации над 70 процента. В България обаче няма нищо такова.

Реклама

Няма и мерки за повишаване на този дял, информира Филип Фолкман-Шлук и продължава: „Но как е възможно това? Ако се заслушате какво се говори в страната, веднага ще разберете, че всичко се върти в дяволски кръг от недоверие, заблуди, политически хаос и пропаганда“.

Германският вестник цитира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, според когото много хора в България мислят, че вече са преболедували и затова не се ваксинират.

Официално в България от Ковид-19 са боледували 7% от хората, пише германският вестник, но уточнява, че почти никой не вярва на това число. А за някакъв естествен стаден имунитет не може да става и дума, коментира репортерът и цитира отново Безлов, който се позовава на едно изследване, поставящо под съмнение въпросния групов имунитет.

„Дълбоко недоверие в официалните предупреждения“ – такава диагноза поставя на българите авторът на статията и коментира:

„България се тресе политически, доверието в правителството по традиция е ниско.

Миналата година хора от различни лагери демонстрираха седмици наред безуспешно срещу мафиотските структури и съдебния произвол и настояваха за оставката на правителството. (…) За да не отблъсне своите привърженици, тогавашният премиер Бойко Борисов практикуваше в пандемията една политика, която беше сходна с тази на Доналд Тръм. Гражданите на България имаха толкова много свобода, колкото почти никъде другаде“.

„Благодатна почва за дезинформация и теории на заговора“

По-нататък в статията става дума за бавно потръгналата и по същество неуспешна имунизационна кампания.

В момента в София управлява служебно правителство, партиите дискутират за бъдещ кабинет, а ясна позиция по отношение на пандемията няма, пише репортерът и отново цитира д-р Константинов, според когото в България има благоприятна почва за дезинформация и теории на заговора.

В тази връзка в статията става дума и за изявите на д-р Мангъров, който „всекидневно сее съмнения за ефикасността на ваксините“. „Ди Велт“ цитира и политика от ИТН Тошко Йорданов с думите, че лично познавал хора, които били получили удар след ваксинацията.

„Далеч по-страшно е онова, което става в социалните мрежи в България“, казва Тихомир Безлов. Неговият Институт за изследване на демокрацията отдавна следи как се налага руското влияние. Безлов е убеден: „България е опитно поле за различни руски техники за оказване на влияние върху обществата в Източна Европа“.

В края на статията в „Ди Велт“ авторът търси отговор на изначалния си въпрос: защо имунизационният скептицизъм е толкова разпространен тъкмо сред лекарите?

Според Безлов една от причините се крие вероятно в обстоятелството, че най-гръмогласни са възрастните и по-консервативни лекари, докато много млади лекари отдавна са заминали за чужбина.

Той смята, че част от лекарите имат и чисто финансов интерес от това хората да не се ваксинират и да няма строги мерки. И „Евронюз“ пише, че ваксинациите създават много работа за лекарите, докато материалният им стимул е твърде нисък.

Обширната статия в германския „Ди Велт“ завършва така: „В очакване на четвъртата вълна анализаторът Безлов говори за „големия социален експеримент“, който се провежда в България“. „Просто ще трябва да изчакаме дали страхът ще доведе до ръст на ваксинациите, особено сред по-възрастната част от населението“, казва Безлов пред германското издание.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.