Само в Narod.bg: Атентаторът на Ива Митева – от агитката на „Левски“ (гореща следа – шефката на НС не питала когото трябва за разпита на Гешев?)

0 2 511

26-годишният Любомир Яков, който заплаши с убийства един от тримата най-важни хора в държавата – председателя на парламента Ива Митева, е част от агитката на „Левски“, научи Narod.bg от източник по върховете на МВР.

Ако тръгнем по тази линия, дали пък няма да стигнем до поръчителя на заплахата, намекна информаторът ни.

По думите му не е тайна, че най-върлите сини фенове са под контрола на мутрите около Бойко Борисов, може това да е разковничето на заплахата, отправена в деня, в който Ива Митева обяви, че промените в Закона за НСО са приети на първо четене – т.е., Бойко, Иван Гешев и Цвета Караянчева остават без държавни бодигардове.

Според една от работните версии в ГДБОП Бойко и Слави Трифонов били изключително ядосани на Ива Митева, че без тяхно знание и позволение шефката на парламента е одобрила искането на депутатите пред тях да бъде разпитан главният прокурор Иван Гешев.

Може би това е гореща следа към разплитането на престъплението, смята униформеният източник на Narod.bg.

Историята на Любомир Яков се оказа доста заплетена –  неговият баща бил осъден на 19,5 години затвор в Гърция за наркотрафик. За случая е писал журналист на „24 часа“ през 2005 г. и се е срещал с бабата на Любомир – Ганка Якова, в село Красново, Пловдивско.

Преди дни 26-годишният Любомир Яков изпрати заплаха по имейл до председателката на парламента.

Часове след това бе арестуван в Стара Загора в градинка близо до гарата, където се събират наркомани. Яков е признал за заплахите, а прокуратурата му отправи обвинение.

През 2020 г.  Яков е получил условна присъда за това, че е отправил телефонна заплаха за взривяване на автогарата в Пловдив. Отново там през 2019 г. е реализирал друга престъпна схема чрез крадене на фалшиви профили в интернет и искане на пари.

„Малкият“ Любомир всъщност носи имената на баща си – Любомир Яков, който през 2005 г. получава сурова присъда от 19,5 години затвор от гръцкото правосъдие. Вероятно той още е в затвора в южната ни съседка или поне няма информация да е освободен предсрочно.

През 2005 г. неговата майка – Ганка Якова, разказва подробно за одисеята на сина си. Тогава Любомир младши е само на 5 години, а майка му е жива и преподава български език и литература.

“9 години вече го няма. Много ми е трудно да говоря за него”, казва пред „24 часа“ през 2005 г.  61-годишната тогава Ганка Якова в село Красново, съсипана от участта на сина си Любомир Яков. Той току що е е осъден на 19,5 години затвор от Апелативния съд в Атина.

На 11 юли 2005 г. е признат за виновен за трафик на наркотици и фалшифициране на документи. Тогава Любо e оставил жена и две дечица -Ивка е на 9 години, а Любомир, който носи неговото име, на 10.

В гръцкия съд се разбира, че Любо Яков не е светец . За фалшификации на документи самият той признава. Лежал е в Гърция за това и преди. Но по-страшното обвинение за трафик на наркотици, се крепи само на показанията на друг осъден в същия процес. Това е гъркът Алексиос Зервас, получил също 19,5 г. като съучастник на Яков.

39-годишният Яков и Зервас са арестувани на 27 януари 2004 г. в атинското предградие „Халандри“. У гърка намират 290 грама кокаин. В дома му откриват и 3 кг хашиш, крадени паспорти, бланки за гръцки паспорти и пистолет. На разпита Зервас уверява, че Яков е тарторът на престъпната група и именно той му е дал наркотиците.

Съдът отхвърля първото обвинение. Второто обаче приема, макар че доказателства няма. Полицаите са пропуснали да вземат отпечатъци от пакетите с намерените наркотици. Така българинът получава близо 20 г. решетки и обжалва наказаниeто, но без успех.

Реклама

Любомир Яков-старши заминава за Гърция през декември 1996 г. Оттогава не се е връщал, разказва през 2005 г. майка му Ганка. Завършил е Текстилния техникум в Пловдив. В началото работел като пазач в селската кооперация. „Едни го бяха набедили, че крал сливи, ама нямаше такова нещо“, разказва майка му.

После Любомир-старши започнал в МОК “Медет” в Панагюрище като шофьор. След 1989 г. нямало работа и той заминал за Гърция. „Натопили са го. Напил се е и са му откраднали паспорта, смята майката на Любомир-старши.

През 2005 г. Стефка – майката на Любомир-младши, разказва как са се запознали с баща му през 1994 г. – в автобуса – на път за гурбет в Гърция. Сприятелили се и се оженили. Стефка вече  била бременна от друг мъж, но Любомир приел детето.

Първо живели в Атина, Стефка се грижела за възрастна жена. После се преместили в Крит – Любомир работел във фурна, а Стефка в хотел, по честен път изкарвали парите си.

След това живeли в Крит известно време, докато полицаи ги хванали, както се разхождали. Закарали ги до квартирата да си съберат багажа и ги върнали в България, защото пребивавали незаконно.

В България Стефка и Любомир се установили в Красново. После заживeли в родното село на майка й – Кипилово, близо до Котел. Там Любо не работел, защото нямало какво.

Преместили сe във Варна, където той станал общ работник на кораб, а вечер припечелвал допълнително като таксиметров шофьор. Парите не стигали и с негов познат отново заминали за Гърция и останали нелегално там.

“От време на време се обаждаше, но нищо съществено не казваше. Ние му се карахме да се прибира вече, че две деца е оставил”, ядосва се Стефка през 2005 г. Любо-старши обаче отказвал да се върне, а работодателят му в Гърция бил доволен от него.

Единственият му проблем бил пиенето. Каквото изкарал, давал го за алкохол. Случвало се е да ляга и на пътя, докато изтрезнее. „Това му е единственият проблем – признава и майката тогава. – Затова не може и да си дойде – няма как да събере пари за билет.

„Не вярвам да е направил нещо лошо – сигурна е Ганка по повод голямата му присъда за наркотрафик. – Той не обича да краде, нито да лъже. Това е абсурд, не мога да повярвам да е замесен с наркотици. Не си пада по такива работи.“

Майката е сигурна, че някой е подвел сина й или се опитва да го натопи. „Може да е заспал някъде пиян и да са му откраднали документите. А сега някой се представя за него“, развива своята версия жената.

Година преди да осъдят Любомир-старши, съпругата му Стефка получава развод. Тя се решила на тази стъпка, защото минали много години, откакто Любо се запилял по Гърция. „Не си знаех положението, затова подадох молба за развод. А и подозирах, че има друга връзка там, защото нямаше интерес към мен и даваше уклончиви обяснения кога ще се върне“, обяснява жената.

През 2005 г. 44-годишната Стефка живее в Стара Загора заедно с двете деца от Любо-младши и с Дамян, синът й от предишна връзка. Дамян е в 11-и клас. Тогава Стефка работи като учител по български език и литература в Професионална гимназия по селско стопанство в Нова Загора.

„Пътувам всеки ден, много ми е трудно да гледам сама 3 деца с една учителска заплата“, описва битието си Стефка. За 9 години Любомир не е пратил нито лев, категорична е тя. Помагат й приятелки, защото е останала без родители и брат.

Любо обещал да й даде 200 лева да си прекарат телефон, за да чува по-често децата, но това не станало. Тя не можела да събере пари дори за да получи решението за развода и най-после да получава детски.

„Новината, че е осъден, ме изненада. Много съм притеснена. Не съм подозирала нищо такова“, казва тя. Признава, че Любо e имал проблеми с алкохола. Сериозни скандали обаче не са избухвали, не е посягал нито на нея, нито на децата.

По-късно Стефка става директорка на училище и продължава с голям труд да изхранва трите си деца, но за съжаление се разболява и умира. Така синът й Любо, останал съвсем безпризорен, постепенно тръгва по престъпния път на баща си и стига до заплахата със смърт срещу председателя на парламента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.