Бойко и Слави – братя по оръжие (заченати с простотия, лумпенизация, чалгализация)

1 2 102

Вече отказах да следя врътките на парламентарните пазарлъци, защото всяко следващо изявление на „политиците“ опровергава предходното.

Освен това, как да очакваш нещо смислено от тошковци, мисирки, капони, йончевци, „мозъци“?! Наистина, както казват „смартфоните“ – това не е истина! Оставям отворена скобата на вероятностите, че всичко е възможно в следващите дни при новия тираж на лотарията, а сега предлагам да отворим една любопитна тема…

Фрагментирани, ама циментирани

Немалко социолози, политолози и анализатори дъвчат и преживят фрагментацията на парламента, като по този начин тарикатски внушават на електората идеята за окрупняване на вота чрез мажоритарна формула.

Тоест, стига партийки и пишман коалиции, по-добре е да заложим на два или три коня и да си гледаме ракийката и салатката?! Аха, да се върнем към варианта 19 май 1934-та, когато военните слагат намордник на партийната вакханалия, корупцията и македонските вендети, като по-този начин осигуряват бурен стопански растеж през петилетката 1934-1939 г.

За добро или за лошо подобен сценарий вече е изключен, защото танковете няма как да дойдат, дори да ги извика камерата на съветския възпитаник Евгений Михайлов…

А каква е реалната ситуация след двата скоростни парламентарни вота през април и юли т.г.? Ако се замислим малко по-сериозно ще си дадем сметка, че както уж сме фрагментирани и разпарчетосани, всъщност сме пределно пакетирани и циментирани, защото двете така наречени водещи „партии“ – ИТН и ГЕРБ, де юре и де факто разполагат общо със 128 депутата, излъчени от близо половината гласували на 11 юли.

Това прави над 1,3 млн. бюлетини, което си е почти четвърт от реалния състав на списъците, тъй като е ясно, че стотици хиляди от записаните над 6 млн. граждани и селяни физически не съществуват. Ето как излиза, че всеки четвърти сънародник с право на глас се доверява на Слави Трифонов или на Бойко Борисов.

А този резултат е съвсем достатъчен за постигане на желязно мнозинство и съответното правителство по германски модел. Това казват числата.

Предлагам да оставим настрана конюнктурата и заявките от една или друга посока и да помислим какво се крие зад тези цифри.

Защото дори никога да не се стигне до някакво директно или задкулисно единодействие между ГЕРБ и ИТН, това са братя по оръжие, както не толкова отдавна бяха класифицирани армиите на съюзниците от Варшавския договор. Сега същото е и с общите „ценности“ на НАТО, демонстрирани с пълна сила на летището в Кабул след Ирак, Сирия, Либия…

Заченати от пяната на Прехода с обща социо-културна ДНК

Да се чуди и мае човек как така ГЕРБ и ИТН се обявяват за антиподи и доже за врагове? Най-напред и двете одиозни формации са заченати от пяната на Прехода и по тази причина имат обща социо-културна ДНК. Тоест, психо-менталната им характеристика е идентична, тъй като лидерите, подгласниците и масовката отговарят на една и съща диагноза. По реда на номерата…

Първо – и ГЕРБ, и ИТН не са никакви партии от гледна точка на научното определение на това понятие. Това са по-скоро масови, безпартийни, злободневни движения, обединяващи разнородни социални слоеве и интереси. Главното при този тип формации е липсата на корен, история и идейно-философска доктрина за сметка на битови нагласи, митове, обсесии и месиански амбиции.

Не случайно вече близо 15 години при ГЕРБ не се забелязва абсолютно никаква идейна платформа, дискусия или състезателност, а спояваща нишка е корпоративната консумация на Властта. По тази причина всеки техен „форум“ се превръща в панегирик за Началника, рецитиран по всички правила на азиатската култово-племенна традиция.

Ако бъркам, ще ме коригирате, но досега не съм чул друго от така наречените „гербисти“ освен оди и меси за Бойко.

И затова за толкова време тази „партия“ не можа да излъчи говорители, по-различни от Тома Биков, Лъчезар Иванов, Маноил Манев, Димитър Главчев, Данаил Кирилов, Менда, Сачева, Караянчева, Атанасова, без да броим присламчилите се за келепир Антон Тодоров, Георги Марков, Спас Гърневски, Даниел Митов…

Подобни са парадигмата и селекцията и в „Има такъв народ”. И там за Вожда се говори със сакралната дикция от филмите за Ленин, Сталин, Дуче и Фюрера. И там се напълни с христоматийни „златотърсачи“ от типа на Пламен Николов и Петър Илиев, и там щъкат полуинтелигенти, старлетки и селски тарикати от различен калибър. Няма как да бъде различно при дефицита на социална идентичност, идеен фундамент и политическа биография.

Реклама

Да не говорим за програма, визия и хоризонти. Още веднъж дебело подчертавам – и ГЕРБ, и ИТН са конюнктурни сбирщини от ловки парвенюта, намерили цаката на болното общество за лична, групова и корпоративна далавера.

Веднага пояснявам, че липсата на социална идентичност съвсем не изключва наличието на електорален контингент, споен от общи „ценности“. Обединяващият код на братята по оръжие е ясен: простотия, лумпенизация, маргинализация, чалгализация.

И хич не бе случайно, че природен народопсихолог като Бойко Борисов откровено формулира своето символ-верую: „Аз съм прост, и вие сте прости!“. В близка стилистика и Слави Трифонов вече три десетилетия успешно експлоатира образа на „бедното момче“, тръгнало с гъдулката от село да завоюва столицата, като се прехласва по Брюксел, НАТО, Америка, дипломи и чужди езици, докато в същото време вади от „Черната кутия“ просташки майтапи и дебелашки рефрени, попътни едновременно на лумпен-пролетариата и на новобогаташите.

Серийно производство след залеза на полюсите

Социо-културните феномени ГЕРБ и ИТН последваха пилотния проект на задкулисието, наречен НДСВ , като потвърдиха конкурентоспособността на серийното производство на „алтернативи“ след залеза на полюсите БСП и СДС.

Какво имам предвид? Ами това, че провалът на левия и десния сектор отвори магистрала за надпартийни, контра-системни, месиански опции с елементи на масова култура от най-долен порядък. И така след мандат и половина на Симеон(чо) в „царското“ правителство и в Тройната коалиция дойде ред на трите мандата на Бойко Борисов и сега на бутафорията ИТН. А междувременно ГЕРБ се вписа в Системата като таран на Олигархията.

Не знам дали социолози и политолози са правили опит за дисекция, но ми се струва, че електоратът на Кобурга, Пожарникаря и Чалгаря се припокрива на 70% със съответните отклонения във времето.

По елементарната причина, че в преобладаващата си част това са поколенията на Прехода с изчегъртана втора мисловна система, заместена от „Американската религия“, консуматорския нагон и агресивното невежество, присадени в токсичния вакуум на безкултурието, неграмотността и профанизираната семейна и обществена среда.

Без претенция за последна инстанция смятам, че именно този електорален корпус, който за съжаление представлява близо половината от избирателите напоследък, излъчва хомогенното представителство на абсурда, материализирано чрез ГЕРБ и ИТН.

Естествено, към споменатите деца на Прехода трябва да бъдат добавени и други социални и демографски съставки, включващи разочаровани „червени“ и „сини“ симпатизанти, кръчмарски „патриоти“, както и неизбежните хейтъри и лузъри у нас и на гурбет, действащи напук и на самите себе си. Плюс смазани, стреснати и наивни старци.

Изкуствено дишане на мъртвец

Ето това направи за ГЕРБ събратът по оръжие, наречен ИТН. Може би някой си спомня, че непосредствено след вота на 11 юли написах, че всяко действие и бездействие на Слави Трифонов и оркестър работи за Бойко Борисов и Ко. Уви, това съждение намира пълно потвърждение в живота, след като агонизиращата групировка на Началника е реанимирана пред очите ни от трагикомичните изпълнения на Шоуто.

Между другото, откъде накъде тази фирма се е закичила с етикета на протеста? Доколкото си спомням телевизията на новия Месия дръпна шалтера в апогея на народното брожение срещу ГЕРБ преди година, а преди това самият г-н Трифонов се държа като мазен угодник, когато премиерът Бойко Борисов му кацна на диванчето. Ако бъркам, нека някой да ме опровергае с документален материал…

Всичко казано по-горе, може да звучи спорно, но безспорно е това, че ИТН буквално вдигна от гроба мъртвеца ГЕРБ. И това е ясно преди да излязат имагинерните социологически проучвания за процентите на политическите субекти.

Абсурдните номинации за премиери и министри, некадърните послания, дебелашкото отношение към другите парламентарни играчи, неадекватното самочувствие, нескопосаните „червени линии“, атаките срещу служебния кабинет и потенциалните партньори, въобще всичко от репертоара на сценаристите и музикантите зорлем върна на хоризонта корпорацията на Бойко Борисов, която би трябвало сериозно да се страхува от Темида, ако съществува такава у нас, след разкритията за полицейския фашизъм под колоните на бул. „Дондуков“ №1.

Така де, братът по оръжие е длъжен да се притече на помощ на своя „братиньо”, когато положението е натопорчено. И Слави, и неговите придворни го направиха в точния момент, за да върнат на Бойко Борисов временно преотстъпения електорален контингент с обща психо-ментална ДНК.

Логично – с колективна атака срещу Кирил Петков и служебния кабинет, за да няма изчегъртване! Странно какво обяснение биха дали за тези умопомрачителни ходове тошковците, в сравнение с които и най-семплите провинциални дейци на БСП и СДС от близкото минало изглеждаха като мъдри държавници!

Да не говорим за обиграните кадри на ДПС. Какво да се прави – операция „Кобург“ очевидно още е в ход…

Георги Атанасов, за „Уикенд“

1 Коментар
  1. майната казва

    Не знам какво да добавя.Има закон на Нютон – „Златото потъва , лайното изплува“ Положението в БГ е точно такова.Всеки нов политпроект засмуква каймакът на утайката на обществото и го изстрелва нагоре ! Затова са вечните приказки за нови лица, зад тях винаги надничат старите.Славчо е гуруто на простотията, а Боко еманацията. Лайтмотивът е един, да се краде от ОБЩОТО сиреч от държавата.Единият краде, другият ходи по него та маже !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.