Фандъкова забрави лъжите си: Даскалицата от ГЕРБ реже ленти на обекти от предишните си мандати

1 1 797

Мними успехи отчете Йорданка Фандъкова през последните дни във връзка с изпълнението на строителната програма на Столична Община за тази година. Каращият четвърти мандат начело на София кмет бе доста активна през август в социалните мрежи. Там тя редовно докладваше кой ремонт докъде е стигнал и кога се очаква да приключи. От постове във Фейсбук жителите на града разбраха, че започналата през юли реконструкция на булевард “Първа българска армия” върви по график и че двата участъка, по които се работи в момента от река Суходолска до улица “Нешо Бончев” и от улица “София” до улица “Мара Бунева” трябвало да са готови през септември. Също и че целият първи дял от ремонта по “Първа българска армия” с дължина 1,3 км ще стане факт през ноември.

Също толкова самохвално Фандъкова рапортува неотдавна и че кръстовището на булевард “Тодор Каблешков” и улица “Луи Айер” в “Манастирски ливади” вече е отворено за движение на автомобили и че на обекта ще продължи да се работи по Северното платно на булеварда между улица “Луи Айер” и улица “Костенски водопад”. Кметът заяви, че очаква строителството там да приключи след средата на август, след което да продължи с изграждането на новите тротоари.

 На 31 август Столична община съобщи, че от 1 септември колите ще могат да се движат свободно и по Северното платно на “Тодор Каблешков”. От интернет отчетите на Фандъкова човек може да остане с впечатлението, че София е град, в който нещата се случват в срок и качествено. Жителите на града добре знаят от личен опиту че това не е така. Достатъбно е да се припомни, че предишния мандат на Фандъкова роди феномените “ремонт на ремонта” и “хубаво еу но не е готово”.

 Столичани би трябвало да чуят, че в момента кметът на София се хвали с изпълнението на обещания, отнасящи се за 2018 година, а и за още по-ранни периоди от нейното управление. По тази причина справедливият и верен увод на всичките и включвания във Фейсбук би трябвало да е: “С огромно извинение за дългосрочното закъснение искам да съобщя, че…”,  който обаче никога няма да чуете от Фандъкова.

 Ето и фактите. Рехабилитацията на булевард “Първа българска армия” от улица “Мара Бунева” до булевард “Илиянци”, с чието изпълнение Кметът се хвали всъщност трябваше да започне преди три години и хората от района отдавна вече трябваше да са забравили, че там се е копаело и се ляло бетон. Още по-дълго отлаган бе другия проект, за чиято успешна реализация кметът на София говори сега – разширението на “Тодор Каблешков”. Една от най-важните артерии в София е част от тъй наречения вътрешен ринг, който трябва да извежда трафика към околовръстното шосе. Слухове за неговото разширяване и продължение вървят от години, още от времето, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе кмет на столицата.  Специално 1-километровия участък между булевард “България” и улица “Луи Айер”, който се прави в момента, трябваше да е готов още през 2018 година, но работите бяха отложени с цел проектът да се изпълни в пълния си обем с изграждане на трамвайно трасе. След като графикът през 2020 година не бе спазен, от Столична община обявиха, че ремонтът на “Тодор Александров” ще продължи и през сегашния строителен сезон.

Затова хвалбите на Фандъкова, че кръстовището с “Луи Айер” вече отворено на практика има цел да скрият, че мантинелите бяха вдигнати близо година след обещания срок. Столичани добре знаят също, че най-мащабния ремонт в София за този строителен сезон е реконструкцията на трасето на трамвайна линия номер 5 от Съдебната палата до последната спирка в квартал “Княжево”. Всъщност трябваше да започне през далечната 2017 година. Неговото начало обаче вече няколко пъти бе отлагано за да се стигне до 10-ти април 2021 година, когато строителните дейности най-после тръгнаха, за да проличи обаче, че крайният срок за завършването на трасето пролетта на 2023 година почти сигурно няма да бъде спазен.

Реклама

Гражданското сдружение “Спаси София” вече няколко пъти формирау че през цялото лято на обекта не работят достатъчно хора и че графитите закъсняват. Преди дни от Столична община обявихау че за около пет месеца работата се е натрупала с един месец закъснениеу но че строителят – компанията ВДХ е съгласувал нов график, чиято цел е да навакса със закъснението.

 За неспособността на кмета на София да се справи с проблема с липсата на достатъчно места в детските градини вече е казано и написано много. Въпреки това Фандъкова не спира да настоява, че самата тя дава всичко от себе си ш  че причината за сега е извън нея. Преди дни тя съобщи във Фейсбук, че разчита на кметовете на райони да работят активно по въпроса с детските градини, тъй като има обекти, за които констатират забавяне.

Поглед върху списъка с обектите от капиталовата програма на София за 2021 година показва, че почти всички проекти в него, които предстои да се реализират през тази година, са били представени от Столична община като стартиращи в предишни периоди – например реконструкцията на булевард “Скобелев”с включен ремонт на трамвайния тунел при НДК, разширението на “Ломско шосе”, основният ремонт на улиците “Кукуш” и “Йосиф Щросмайер”, рехабилитацията на улица “Народно хоро” в “Овча Купел” и така нататък. Абсолютно сигурно е, че немалка част от същите тези проекти ще бъдат прехвърлени в инвеститорския списък за 2022-ра година, където отново ще се появят като чисто нови обекти.

 Затова и столичани вече съвсем не изглеждат ентусиазирани, когато в началото на всяка година кметството обяви, че София ще има поредния рекорден бюджет и че в него парите за строителство и ремонти ще бъдат повече от досега. Столичани вече знаяту че по-голямата част от обещанието на Фандъкова са просто думи.

Автор: Светослав Спасов

Източник: вестник “Сега”

1 Коментар
  1. Бойко Бориславов казва

    Малък въпрос към засмяната мутреса: По кой тротоар върви на улица „Иван Сусанин“ , в нейния квартал?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.