Преторианците на Гешoff: Колко ни струват и докога?

0 1 075

Националната сигурност безспорно изисква опазване живота и здравето на хората, които заемат най-високите длъжности в държавата – като президент, премиер, председател на Народното събрание главен прокурор и други. Доскоро тези функции се изпълняваха единствено от Националната служба за охрана, но Иван Гешев еднолично промени протокола, като вече близо две години навсякъде е съпровождан от преторианска гвардия на негово подчинение в Бюрото по защита към главния прокурор.

Става дума за институция, която е създадена с цел да охранява свидетели срещу опасни престъпници. С идването на Гешев начело на държавното обвинение спецорганът се обви в мистерия колко точно ни струва издръжката му, какъв брой хора са заети с тази дейност и злоупотребява ли се с техните правомощия?

  1. Колко плащаме за Бюрото по защита?

 Въпреки че бюджетът на институцията, пряко подчинена на главния прокурор, би следвало да е публичен, е трудно да се изведе точно число за издръжката на Бюрото по защита. Излиза, че разходите постоянно растат, тъй като за 2019 година бюрото е получило общо едно цяло 1.97% от разходите за всички структури на прокуратурата, а за 2020 година процентът е 2,45, което прави малко над 7 милиона лева. Не стана ясно и какво месечно възнаграждение получават заетите в тази спецструктура. Тази година заплатите на служителите назначени по закона за МВР както и по трудов договор допълнително нараснаха с 8% по предложение на Гечев. Година по-рано заплатите в Бюрото отново бяха актуализирани по същата схема.

 Гешев обаче така и не съобщи какъв е размерът на възнаграждението. Част от обществените поръчки на бюрото по защита пък били класифицирана информация, беше неговият отговор. “Правосъдието е скъпо удоволствие”, обобщи Гешев пред депутатите в характерния си арогантен стил.

2. Колко са преторианците?

 Прокуратурата старателно крие какъв е щатът на Бюрото по защита. Съмнението че прекалено надут се затвърждава от отказа на Гешев да съобщи конкретен брой, като от изслушването му в парламента стана ясно единствено, че са назначени за постоянно дори и психолози. “Останалата информация е класифицирана”, каза още главният прокурор. Светлина по този въпрос обаче хвърли служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Той заяви, че в бюрото по защита работят 150 души, повечето от които не правят друго освен да пазят Иван Гешев на трисменен режим.

 Преди година бяха разкрити допълнително 12 нови щатни бройки за гардове в спецпрокуратурата.

3. Злоупотребява ли се с правомощията на Бюрото?

Реклама

 Гардовете в Бюрото по защита бяха една от причините за избухналото обществено недоволство миналото лято, когато въоръжени мъже нахлуха в сградата на Президентството, за да изземат документи и задържат антикорупционния секретар Пламен Узунов и съветника по сигурността Илия Милушев. Първият беше арестуван за 24 часа по обвинение за търговия с влияние, а Милушев за  разгласяване на държавна тайна. Нито едно от делата все още не е внесено в съда, но и двамата задържани осъдиха МВР за незаконен арест. Гешев оправда действията на своите служители с това, че участието на охранителите било поискано от наблюдаващия прокурор по въпросните дела ,възоснова на което той лично дал разрешение.

 Гешев също уточни, че на подчинените му гардове понякога се е налагало да участват в спецакциите, тъй като човешкия ресурс на МВР е недостатъчен.

 Президентът Радев също е на мнение, че се злоупотребява с правомощията на бюрото, като атакува пред Конституционния съд текстове от закона, с които то се определя като самостоятелна организационна структура към главния прокурор. 

4. Гешев ли е най-охраняваният държавен служител?

Иван Гешев безспорно е най-пазения човек на Държавна служба.  Бюрото се грижи денонощно за сигурността му дори и след като се оказа от охраната на НСО, главния прокурор в се пак продължава да ползва услугите и на тази служба, тъй като живее в правителствената резиденция “Бояна”. Очевидно две структури на издръжка от данъците ни не са му достатъчни, защото се оказа, че прокуратурата е сключила споразумение с МВР, което задължава полицейски екипи от Шесто районно управление да патрулират от външната страна на резиденцията и да следят за съмнителни лица. Рашков обеща да прекрати тази практика.

5.Трябва ли Бюрото по защита да излезе от прокуратурата?

Вече има внесени два законопроекта – на “Демократична България” и “Има такъв народ”, които предлагат бюрото да се отнеме от главния прокурор и да премине към Министерството на правосъдието. Целта е да се ограничи възможността за злоупотреба с правомощия, като дейността на структурата ще се ръководи от изпълнителната власт, но надзора за законност ще упражнява от държавното обвинение, а не както досега и двете функции да се изпълняват от главния прокурор. Според Гечев обаче това е в интерес на мафията.

Автор: Матин Георгиев

„Източник: в. “СЕГА”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.