Доживяхме: ДПС са репресирани, браво на Румен Радев

1 2 486

 Трети месец лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се бори с проклетия въпрос „Коя е неговата Родина“ и не може да представи убедителен отговор на обществото. В Турция каза, че е Турция. В България посочи държавата, където живее от 51 години и която имала обща прародина с Турция. В Брюксел се отрече от българския държавен глава и внесе жалба срещу него до евродепутатите от чужди държави.

Оплетен в собствения си политически гаф и в несръчните опити да се измъкне от него, той реши да го изнесе на международен терен, защото информацията за България е там е по-оскъдна,  отколкото тук. Представи се за жертва на политическото преследване, без да каже кой му направи тази беля в потурите. Представителите на ДПС в европарламента Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева разпратиха на 30-ти август писмо до всички евродепутати с оплакване от президента Румен Радев, че е запитал публично Мустафа Карадайъ коя е неговата родина. Без да обясняват откъде възникна от този въпрос, те го обвиниха, че е използвала език на омразата, който поставя под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир.

 Писмото, което е изпъстрено с фрази в защита на националните малцинства, е по-убедително с онова, което премълчава, а не, което казва. Освен че крият произхода на скандала, авторите му старателно избягват да разкрият генезиса на ДПС като етническа партия. Те обвиняват Радев, че нарушава член 92 от Конституцията на България, според който президентът олицетворява единството на нацията, но забравят какво пише в член 11 според, според който не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа. Антиконституционното поведение на ДПС за тях не е проблем, макар и да сочат, че въпросът на Радев е предизвикал неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите и не само. Защо не са назовани другия етнос и религия, а се акцентира на мюсюлманите, които според писмото били 14 % от населението на страната. Откъде са тези данни, след като при последното преброяване през 2011 година мюсюлманите са били 7,83 %? През септември започва ново национално преброяване и ще се види доколко претенцията на ДПС за двойно по-голямо число е оправдана. Във всеки случай дори с това писмо ДПС се саморазобличава като етническа партия..

 Ако беше случайно недоглеждане, авторите на писмото, които едва ли са само тримата евродепутати, щяха да си направят изводи как да не се злепоставят в Брюксел. Но в текста личи вече отработения стил. Въпреки че август е отпускарски месец и Европарламентът е празен и полутъмен, ДПС възприе тактиката да пръска вътре светлина за своите истини. През този период преди челната атака срещу Радев имаше други две писма срещу назначението от него служебно правителство. Те също представиха ДПС като безпомощна жертва на държавен тормоз. Едното заклеймяваше вътрешния министър, че преди изборите на 11 юли, принудил посочени от него членове на ДПС да подпишат 10 200 предупредителни протокола да не нарушават обществения ред, което им подействало стресово в кампанията.  И в това писмо най-важното нещо е премълчано – че мярката имала за цел да гарантират честност на изборите като предотврати купения вот.

По-сърцераздирателно е другото писмо, в което се вменява на служебното правителство изобилие от грехове, защото е реагирало със специално решение от 4 юни в отговор на американските санкции за корупция срещу три лица по закона „Магнитски“. Както е известно е бившият депутат от ДПС и крупен олигарх Делян Пеевски. Но името му не е споменавано в писмото, което скрива че ДПС се впуска в защита на човек с лоша международна репутация, пакетиран заедно с друг олигарх от хазартния бизнес Васил Божков.

Авторите на писмото осъждат както американските станции като незаконни и противоречащи на европейските директиви, така и българските власти, които въз основа на тях са съставили черен списък на 121, свързани физически и юридически лица. Едва ли са разчитали на правната неграмотност на евродепутатите, защото са го адресирали до председателите на 200 специализирани комисии в Европейския парламент – по въпросите на човешките права, корупцията и върховенството на закона. 

Реклама

Затова ДПС показва недостатъчна предпазливост,  търсейки закрила в чужбина на Пеевски и свързани с него лица, но при подреждането на партийните ценности, явно той продължава да стои твърде високо – щом се прави такъв отчаян опит за представяне на санкционираните по „Магнитски“ лица и техните производни като беззащитни жертви на държавен и международен произвол. По адрес на служебното правителство е плисна цял казан чернилка: „Смятаме за неоспоримо, че Министерския съвет на Република България и нарушил основните принципи на Европейския съюз, включително правото за справедлив процес, правото за защита от преследване, нечовешко и унизително отношение, презумпция за Невинност, свобода за изразяване, свобода на избор на професия и право на труд, свобода стопанска инициатива и равенство пред закона, които са основни принципи и са прокламирани в Хартата за основните права на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи“.

 И как е станала тази държавна срамотия?

 Чрез призив на премиера Стефан Янев към банките да замразят сметките на свързаните лица. В резултат на това ето на какво са обречени горките милионери: „Това ще направи за тях практически невъзможно да имат какъвто и да е контакт с публичните власти в собствената си страна, както и няма да могат да задоволяват най-елементарните си основни нужди като вода, храна, електричество, здравеопазване, получаване на заплати и пенсии, плащане на данъци и такси“.  Ето такава държава е България!

 Дори затворници ми не би трябвало да се лишават от хляб, вода, а собствените си милионери, които лишава от достъп до банките, на практика ще лиши от достъп до публичните институции, защото как да се явят там с празни ръце и джобове. По този повод и по този въпрос Васил Божков е давал няколко пъти обяснения в своя профил във Фейсбук.

Затънало в такива кахъри ДПС не виждат друга надежда освен да се помоли за помощ в Брюксел. Засега обаче не долита нито звук за подкрепа. Но отпуските свършват и нечий солидарен глас може да се отзове. Тогава Карадайъ официално ще има основание да заяви, че там е открил своята истинска родина.

 Автор: Светослав Терзиев

Източник: вестник „Сега“

1 Коментар

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.