КРАДЦИ в Narod.bg: Любовникът на Румяна Бъчварова отива на прокурор за далавера с банята в „Овча купел“

0 8 189

Любовникът на Румяна Бъчварова отново е на прокурор. След като опоска НДК, Мирослав Боршош бе набутан от властната си интимна приятелка за заместник на Йорданка Фандъкова с ресор „култура“ и старите корупционни игрички започнаха.

Бившият младежки СДС лидер е опасно близък до Бойко Борисов именно покрай любовницата си Румяна Бъчварова, любимка на Мутрата и МВР шеф във втория му кабинет.

ДАЛАВЕРАТА

В края на юни Мирослав Боршош пусна доклад за ремонта на минералната баня „Овча купел“, за който зам.-кметът поиска 7.6 млн. лева, а Столичният общински съвет го одобри.

От тези пари 4.46 млн. ще даде Столичната община. Останалите средства са по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (НОИР).

Далаверата на гербопитеците в СОС обаче ще бъде ударена през пръстите – Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на културата и кмета на София да организират проверка на обществената поръчка за реставрацията на сградата на минерална баня „Овча купел“.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите, в която се съобщава за недопустима намеса в предназначението и режима на опазването на сградата на баня „Овча купел“ като културно наследство, както и засягане на нейния статут в нарушение на Закона за културното наследство.

Реклама

В медийните публикации са описани съмнения за нарушения при подготовката на обществената поръчка за трансформирането на баня „Овча купел“ в научен център за върхови постижения, съобщават от прокуратурата.

По време на проверката Министерство на културата трябва да установи допуснато ли е нарушение на Закона за културното наследство и на издадените актове, касаещи предназначението, статута и режима на опазване на сградата на баня „Овча купел“ като културно наследство.

ВАП изисква от Столичната община становище относно поставените в медиите въпроси и пълна информация за дейностите, касаещи обществената поръчка. Трябва да се докладват и действията, предприети от общината за законосъобразното провеждане на обществената поръчка от Регионалния исторически музей в София, целящи опазване режима на сградата като културен паметник в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство.

Резултатите от предприетите действия, както и направените констатации трябва да се изпратят до ВАП в кратък срок, съобщават от прокуратурата. Ако по време на проверките бъдат установени данни за престъпление от общ характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и държавното обвинение.

Преди няколко седмици Камарата на архитектите в България призова да се спре обществената поръчка за ремонта на минералната баня „Овча купел“.

От камарата предупредиха, че има риск от компрометиране на архитектурната стойност на сградата, която е паметник на културата, защото не се предвижда конкурс за проект за адаптацията и реставрацията й.

Вместо това е избран методът инженеринг, при който строителят сам поръчва проекта, по който ще работи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.