„Котаракът“ Сталийски мърка доволно: Баце го уреди с 11 000 кв. м имот за жълти стотинки и 10-годишна концесия

1 6 765

Котаракът на Бойко Борисов – Александър Сталийски, мърка доволно от топ имота, който му уреди Мутрата – 11 000 квадратни метра срещу 3000 лева наем на месец за ресторант, три басейна, градини и куп глезотии в „Дианабад“, проучи Narod.bg.

Ако не си от кохортата на глутницата ГЕРБ, срещу 3 бона не можеш да наемеш дори къща, камо ли цял спортен комплекс като „Диана“.

Ето какво пише в свое разследване по темата Боян Юруков във в. „Капитал“:

Покрай един случай със строеж на автомивка в спортен обект от национално значение се заинтересувах за други такива случайно и трайно настанили се бизнеси, несвързани със спорта.

Причината е, че според стария Закон за физическото възпитание и спорта на тези спортни обекти не може да се провежда друга дейност освен спортна. Т.е. не би трябвало да се отдават под наем обекти за друго освен за спорт.

В новия закон от 2019 понятието „национално значение“ вече удобно е премахнато, заедно с ясните ограничения, идващи с него.

По смисъл обаче остава изискването там да се извършва единствено спортна дейност.

Не това виждаме в Национален спортен комплекс „Диана“. Той се управлява от НСБ ЕАД, която е изцяло държавна собственост и подопечна на спортния министър.

Като такава липсва всякаква прозрачност и редовно отказва да дава информация под оправданието, че е частна компания и „може да прави каквото си иска в тези имоти“.

Последното впрочем е цитат от частен разговор с член от борда на държавната компания, който се опитваше пламенно да ме убеди, че всъщност всичко било наред и да ме кара да спра да се вглеждам в дейността на НСБ и какво правят със Александър Сталийски.

В края на миналата година изпратих серия от искания до НСБ ЕАД и ми отговориха, че нямат задължение да ми отговарят. След това питах министерството и отново нямаше отговор. За съжаление нямах възможност да отговарям.

При последното ми питане за част от обектите не получих дълго отговор. Едва след като изпратих жалба до съда за мълчалив отговор, получих отговори, в които твърдят, че са ми пратили писмо, което не ме е намерило.

Нищо, че изрично съм посочил, че трябва да му отговорят електронно, а заявлението, жалбата и цялата комуникация ми беше през портала за достъп до обществена информация и чрез електронно връчване. След няколко подканвания и ново писмо до съда все пак ми ги пратиха електронно.

Ресторант 101, басейни и Сталийски

Тук в историята се замесват Борисов, любимецът му Сталийски и т.н. кръг Котараците. Покрай ресторанта Сталийски е взел и трите открити басейна и е превърнал всичко в неофициален свой офис.

От друг отговор на спортното министерство ми казаха, че не пазят никаква информация как се използва конкретният обект, дали е отдаден под наем за спортна дейност на клубове или федерации, дали е имало състезания там и въобще какво се случва с него. По закон именно министъра на спорта отговаря за това там да се извършва спортна дейност. В действителност е превърнат в плаж и място за частни партита.

Площта, използвана от ресторанта заедно с паркингите, навесите и градината, е 2500 кв.м. Сградата е 750 кв.м. Басейните с трибуните са общо 8500 кв.м.

Паркингите всъщност не са част от договора, но са прилежно маркирани с колчета и пазени от охраната.

При запитвания от район „Изгрев“ отговарят, че външният паркинг е част от имота на спортната база и нямат правомощия да ги санкционират. Не отговарят обаче за паркирането върху това, което по скица е тротоар на два метра от оградата.

Реклама

Всички тези около 11 000 кв.м Сталийски получава за 1500 евро (3000 лв.) наем на месец за срок от 10 години, което е средно по 3,6 лева на квадрат за топ имота!

Ако добавим инвестициите, предвидени по договор, се добавят 1600 евро на месец. Ресторантът си го е строил сам, макар никой да няма право да строи на този имот освен НСБ ЕАД. Разрешителното за строеж е също само тяхно.

Така последните обясняват и защо няма нито една обществена поръчка както за този, така и за останалите имоти, за които съм питал.

За сравнение, за 3100 евро на месец в Бояна може да се наеме нелоша къща с двор, близък до площта само на ресторанта. Без огромните басейни, паркингите и ключовото местоположение.

Настояват, че е имало открит конкурс, но само този кандидат е проявил интерес. На страницата им обаче такъв няма. Всъщност цялата страница с конкурсната документация не се отваря от години. И да, домейнът на „конкурсната“ им документация е „nsb.smiah.net“.

Съобщения за обявени конкурси, като този за автомивката, или въобще не се публикуват, или изчезват след няколко дни.

Целият отговор на НСБ ЕАД може да прочетете сами тук. Разбира се, малка подробност тук е, че „Ем фууд енд кетъринг ЕООД“ с ЕИК 202605181 няма дейност, свързана със спорта, но им е отдаден под наем спортен обект от национално значение, където друга дейност не може да се извършва.

Такси Yellow и трибуната на басейните

Следващият ми въпрос беше защо централният офис на таксита Yellow е в трибуните на спортен обект. Като цяло в този и други комплекси има много апартаменти и офиси, които се предоставят на спортни клубове и федерации за административната им дейност. В случая обаче, както при ресторанта, такситата нямат нищо общо със спорта.

Обяснението на НСБ ЕАД, че докато трибуните са спортен обект, пространството под тях може да се използват за каквото и да е. Затова отдават на таксиджиите първо 10 офиса с обща площ 374 кв. за 2400 лв., а през март – половината офиси за 1860 лв. на месец.

За сравнение, двойно по-скъпо струват на квадрат апартаменти и офиси в други сгради в околността. Паркингът, който се използва от такситата, пък обясняват с допълнителни договорки между различни наематели в комплекса.

На територията на комплекс „Диана“ има няколко любопитни частни бизнеса. Пример е паркингът зад залите за борба, които не е ясно кой управлява, но добре се знае, че не издава касови бележки. Друг е големият магазин за водопроводна техника. До хотел „Диана 2“ пък има големи складове и частен паркинг, използван отново като магазин. Има и един трафопост, който се използва отдавна като сервиз.

Именно този трафопост ми стана интересен. Според кадастъра е именно „сграда за енергопроизводство“. Според отговора на НСБ всъщност по нотариален акт е просто едноетажна сграда и може да се използва за каквото и да е. По закон не може да е нещо, несвързано със спорта, но както разбрахме, на НСБ, Кралев и предшествениците му не им пука много.

Наемната цена е 426 лв. на месец – отново 3-4 пъти по-малко от наемите на подобен обект в района. Интересното е, че по договор помещението е с площ 98 кв., по кадастър е 89 кв., а според представения нотариален акт е 92 кв. Явно техническа грешка. Друга грешка в отговора им е, че става въпрос за сграда с партида номер 151137. Всъщност бившият явно трафопост е с партида 151141. Това, което са ми посочили те – дали неволно, дали защото помнят с какво започнах – е разрушената вече сграда на мястото на плануваната от тях автомивка.

Дефиниция за безстопанственост

Това са само три от примерите в един спортен комплекс. Има още много накъдето и да се обърнеш. Положението с НСБ ЕАД е същото както с „Автомагистрали“ ЕАД, макар и сумите да са с една-две нули по-малко.

Всъщност, понякога толкова е кокошкарска историята, че Кралев хвърли неимоверни усилия да защитава един договор за 500 лева на месец, който се предполагаше, че щеше да помага на спорта. В действителност щеше да даде още едно парче земя на Сталийски и безценен способ за пране на пари.

В конкретния комплекс сега Сталийски държи 22.5% от земята за 1500 евро на месец. 44% от комплекса са дива зеленина и пътища.

От остатъка 54% се използват всъщност за спорт – зали, кортове, затворения басейн, игрището, където Борисов редовно рита, и други. Още 14% са паркинги. 9.5% са отдадени за магазини и офиси несвързани със спорта. Вие си направете сметката. Освен че всичко се прави на тъмно и правят всичко възможно да скрият поръчки и заповеди, никой по веригата не намира проблем с отдаването на безценица на една трета от спортен комплекс за несвойствени цели.

1 Коментар

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.