Богата България: 3000 лимузини возят армията чиновници

0 2 322

България очевидно е много богата държава, след като над 3000 леки автомобила обслужват армията чиновници в изпълнителната власт.

Това показват отговори на министрите до депутата Ивайло Мирчев в рамките на парламентарния контрол, предаде репортер на Narod.bg.

Той е запитал за броя на служебните автомобили на всеки от министрите без премиера Стефан Янев и вицето без потрфейл Атанас Пеканов. Изискал е не само автомобилите към съответното министерство, но и при второстепенните бюджетни разпоредители.

Данните съдържат информация за над 10 000 автомобила – сред тях полицейски коли, линейки, автомобили на затвори, училища, на национални паркове, включително товарни.

Реклама

Изчисления на „Сега“ по справките показват, че поне 3000 леки возила се ползват не пряко по гореизброените функции, а единствено с цел обслужване на чиновничеството.

Някои данни: 47 са леките автомобили към Централното управление в зедемелското министерство, 230 – в областните земеделски дирекции; митниците разполагат с 349 автомобила, НАП – 237; 250 са в МРРБ и агенциите му.

Всичко това дава само бегла представа за автомобилния парк на властовия апарат, тъй като не включва данни за съдилища, общини и т.н. Но пък информацията може да ориентира средностатистическия българин какви чутовни структури издържа държавният бюджет, за които не е чувал.

Към Министерството на образованието и науката например функционират Център за образование и интеграция на децата от малцинствата, Национален STEM център, Агенция „Програма за образование“, друга Агенция – за професионално образовани и обучение, плюс още един Център – за човешките ресурси.

И това са само част от второстепенните бюджетни разпоредители към МОН (изброените имат 16 автомобила). Към земеделското министерство пък съществува Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните и Централна и Източна Европа. Той, следва да бъде отчетено с похвала, разполага само с един автомобил.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.