След недоразуменията Стъки и Балтов: Оперна прима драпа за стола на Румен Радев

5 4 950

„Демократична България“ вади сензационна кандидатура за президентските избори тази есен, съобщава вестник „Галерия“. Очаква се градската десница да издигне оперната прима Александрина Пендачанска за конкурент на държавния глава Румен Радев. Името й е посочено лично от бившия премиер и основател на ДСБ Иван Костов, научи Narod.bg.

Пендачанска е известна като върла почитателка на Костов, активно участваше в политическите процеси у нас в началото на миналото десетилетие. След това обаче се отдаде изцяло на музикалната си кариера и живее предимно в Париж. Нейният съпруг – телевизионният журналист Найо Тицин, пък прекарва доста от времето си в Ню Йорк.

Пендачанска беше силно и емоционално ангажирана с раздялата на Иван Костов със СДС и около учредяването на новата му партия „Демократи за силна България“. Костов, който се надяваше да бъде избран отново за председател на СДС, но разбра, че няма шансове, отказа да присъства на последната национална конференция на сините. Тогава Александрина застана на барикадата срещу тогавашния председател на СДС Надежда Михайлова и я призова да напусне председателския пост с думите: „Надежде, иди си, за да не си идем ние. Ние си тръгваме. Отиваме си оттам“.

Пред своите съпартийци от ДСБ Костов мотивирал номинацията на Пендачанска с идеята, че тя е всичко, което президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев не е – най-вече зад нея ще застанат хората от градската десница и бившите седесари.

Реклама

Иван Костов лично предложил оперната прима

Хора от високите етажи на „Демократична България“ обаче предричат тежък скандал в средите на „умните и красивите“, ако кандидатурата на Александрина Пендачанска бъде официализирана. Не е тайна, че отношенията между лидера на „Да, България“ Христо Иванов, от една страна, и Иван Костов и Радан Кънев, от друга, са по-скоро хладни, прикрити зад привидна учтивост. Христо Иванов съвсем основателно се опасява, че ако ДСБ наложи свой кандидат-президент, това ще помрачи имиджа му на борец срещу статуквото. Позициите на Иванов в дясното пространство са разклатени и без това, след като в обществото все повече сила набира популярност служебният министър на икономиката Кирил Петков. Кампанията във Фейсбук, която е организирана от хора на кръга „Капитал“ за издигането на Петков за лидер на десницата, набира много почитатели и може да се превърне в основен фактор за промяна на политическите пластове вдясно. Христо Иванов вижда в номинацията на Пендачанска дългата ръка на Иво Прокопиев, който е основен спонсор на „Демократична България“ и не крие намеренията си чрез свои хора да овладее тази формация. Не е тайна, че Пендачанска и Найо Тицин са сред най-приближените до олигарха от Разград.

Тази година оперната прима празнува и 30 години на сцената с множество изяви, започнали още през пролетта, под наслов „Това е Тя“, рекламирана и от Найо Тицин. Паметливи припомнят, че бившият телевизионер е и бивш пиар на Иван Костов. Мнозина провиждат сходство в слогана „Това е Тя“ и този на Петър Стоянов – „Той е“, по време на първата му кампания като президент.

Все още няма официално обявена номинация за президентска кандидатура от „Демократична България“, не е ясно и дали самата Пендачанска, която иначе не пропуска да коментира политическите процеси, но никога не е участвала в тях, ще се съгласи да участва в почти обречен избор, както сочат сегашните проучвания. Според повечето социолози на този етап Румен Радев е без конкуренция за „Дондуков“ 2. Не е ясно също така дали Христо Иванов и приближените му няма да саботират тайно избора на певицата.

Източник: в. „Галерия“

5 Коментара
 1. ДАНЮ ПАРЧЕТО казва

  СТАВААААА,СТАВАААА ,ДА Я КАЧА НА МАГУЕЛАТА И УЕКО С КУРЦАНДО НА ФАСКАТА И УТИДИ КОНЯ У РЯКАТА ,РЪГАЙ ДАНЬО ,МЪЖ МИ ГО НЯМА

 2. !!! казва

  И тая е поредното недоразумение.

 3. У лево казва

  След чалгарските рептили БКП(задколисно-олигархична) щяла да пробва с оперна певачица?! БКП-партиецът без партиен билет Ванчо драгалевски я бил предложил?! Некой клоун от Цирк „Балкански“ няма ли да предложат?! Или някоя кючекчийка от амсамбъла на БКП-пешка Робева?! h t t p s ://is.gd/5hHghi

 4. stoyanov казва

  Бъдете благодарни, че не издигат Костов за президент. Тогава Радев ще се удари .

 5. stoyanov казва

  Бъдете благодарни, че не издигат Костов за президент. Тогава Радев ще се узори .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.