За милиони няма закони: Ахмед Доган ударно влиза в бизнеса с газ

2 3 587

Управителките на двата му Сарая станаха съдружници с бивш депутат – чакат лиценз за търговия с газ от държавата

Видимата част от бизнес империята на Ахмед Доган се е увеличила с още едно дружество, показа проверка на вестник “Галерия”. Това е фирмата “Космо Кибус”. До преди два месеца тя е била 100% собственост на Янко Иванов. Отскоро вече той е с 33%,  като негови съдружнички влизат две дами, които са много близки до почетния председател на ДПС, научи Narod.bg.

 Това са Нина Кашкина и Снежана Карова. Кашкин е управител на Боянския Сарай, където Сокола живее през зимата, а фирмата “Хермес Солар” на Карова е собственик на Летния дворец на “Росенец”. И двете жени са подставени лица на Ахмед Доган и участват в много енергийни, туристически и строителни дружества.

Новото бизнес начинание на Карова и Кашкина, тоест на Ахмед Доган чрез “Космо Кибус” е свързано с лиценз от държавата. Това е единственото, което се знае от официалните регистри. Според източници на вестник “Галерия” става с дома за търговия с газ. В същия бизнес наскоро влезе и бившия шеф на “Лукойл” за България Валентин Златев. По негово време компанията продаде парцела за строежа на етния Сарай на Доган.

Сокола вече уреди управителката на зимния си Сарай Нина Кашкина като съдружник във вече действаща фирма за продажба на газ. Акционерно дружество “Блу Енерджи”, което ползва офис в административната сграда на НДК.

Реклама

Това се случи преди година. Неин съдружник в “Блу Енерджи” е бившият депутат Янко Здравков. Настоящият бизнесмен е същият, който приема Кашкина и Карова за съдружници в “Космо Кибус”. Фирмата е създадена през 2017 година, но до сега не е работила. Очаква се с влизането на Доган в нея, да започне да развива мащабна дейност. Наскоро от отговор на Министерството на енергетиката стана ясно, че тецът на Доган във Варна продължава да печели милиони от държавата, въпреки клетвитите на новите партии, че ще му спрат кранчето.

Цевтралата не работи, но получава пари, за да държи мощностите си в готовност. В същото време върви преустройство, за да можете да работи с природен газ. В бизнес средите се говори, че министърът на енергетиката Андрей Живков вече е оплетен в мрежите на Сокола. Точно той даде информация за милионите, които държавата продължава да превежда на тец-а на Доган след питане в парламента от депутатите на “Демократична България”.  Живков със сигурност е щял да се прости с поста си във второто служебно правителство на Румен Радев след провала и на третия мандат, който сега е в БСП, твърдят запознати с интригите от кухнята на парламента.

 В ДПС са доволни, че Доган е запазил позиции и при новата власт, както успява да го прави 30 години. Така освен новите фирми, ударното навлизане в газовия бизнес, държавата продължава да копае дъното на Варненското езеро с пари на данъкоплатците, за да могат големите кораби да стигат до пристанището на Доган, което той купи заедно с тец-а.

Автор: Иван Велчев

Източник:  вестник “Галерия”

2 Коментара
  1. Бойко Борисов казва

    Много хубаво всичко, само че има неточности. От сайта на ТЕЦ Варна ясно се вижда, че той РАБОТИ и освен това и децата знаят, че той работи САМО НА ГАЗ откакто е купен от новите собственици…

  2. Джамбазки казва

    Меди Доганов и подопечните му фирми са само турчеещте се циг@нски KAПУTИ, чрез които ще ни работят както нас така и ЕС ГазПром и Ко.! Капути силно обмазани с милионен $+€-„вазелин“!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.