ГЕРБ развърза торбата с лъжите: Коце Ботокса и Деница Сачева обещават реки от мед и масло, ако не влязат в затвора

1 8 967

Престъпниците от ГЕРБ развързаха торбата с лъжите! Нежният Костадин Ангелов – Коце Ботокса и мъжкото рамо на Бойко Борисов – Деница Сачева, обещават реки от мед и масло, ако не влязат в затвора преди да започне да се лее благодатта, видя Narod.bg.

Надпреварата кой ще обещае най-големи социални благини с актуализацията на бюджета стартира с пълна сила. На специален брифинг в парламента депутатите на глутницата ГЕРБ обявиха какви предложения внасят преди второ четене на бюджетните закони, въпреки че допреди дни хвърляха огън и жупел по проектите на служебното правителство.

Предложенията на Костадин Ангелов, Деница Сачева, Красимир Вълчев и компания по нищо не подсказват, че допреди четири месеца това бяха министри на управляваща партия.

Като опозиция в навечерието на поредната предизборна кампания тази година, тяхната щедрост е подчертано по-голяма.

Здравеопазване

Проф. Костадин Ангелов предлага около 400 магистър-фармацевти в лечебните заведения да бъдат включени в добавките, които именно той въведе за всички работещи в лечебни заведения. За тази категория здравни работници добавката е 600 лв. Като министър, Ангелов не включи в тези добавки извънболничната помощ, но в опозиция вече е забелязал този пропуск.

Затова предлага допълнителни средства да получават и общопрактикуващите лекари, както и работещите в специализираната извънболнична помощ (ДКЦ-тата). За лекарите добавките са по 600 лв., а за работещите с тях професионалисти по здравни грижи сумата е 350 лв.

Ангелов сам изброи хората, които очевидно е изпуснал за добавките като министър – наред с 400-те магистър-фармацевти в болниците, става дума и за около 4000 общопрактикуващи лекари, още толкова професионалисти по здравни грижи към тях, както и 4500 медици в ДКЦ-тата, плюс още толкова професионалисти по здравни грижи към тях.

ГЕРБ настоява и да се възстанови старата методика за работа при неблагоприятни условия, която да гарантира на всички договорни парньори 85% от болничните им прогнозни бюджети. Иска и връщане на старата методика за раздаване на 1000 лв. за работа на първа линия. Предлагат и още 15 млн. лв., които да бъдат насочени към общинските болници за месеците октомври, ноември и декември.

Реклама

Образование

Искаме да подкрепим системата на средното образование със средства за тестване на учениците, тъй като такива не са заложени в актуализацията, коментира бившият просветен министър Красимир Вълчев.

Той критикува служебните министри, че спазват избирателно плановете за въвеждане на мерки, въпреки че ГЕРБ управляваше кризата още по-хаотично и също не спазваше начертаните мерки. Липсата на достъпни тестове беше един от големите проблеми на първите месеци на кризата, когато я управляваше правителството на Бойко Борисов.

Социална политика

Голям катарзис бившите управляващи изживяват и в социалната политика. Бившият социален министър Деница Сачева, прочула се с любовните си истории със синдикалиста на кръчмарите Ричард Алибегов, потвърди, че в опозиция партията предлага измислените от Борисов 50 лв. за всички пенсионери да станат 100 лв. за последните три месеца на годината.

Това се аргументира с виждането на ГЕРБ, че служебното правителство не е овластено да предлага стратегически решения, т.е. преизчисление на пенсиите. Сачева съобщи, че за 100 лв. добавки до края на годината ще трябват по около 212 млн. лв. месечно. За отпадането на тавана ще са необходими допълнително 22 млн. лв.

Нетипична щедрост ГЕРБ изведнъж реши да прояви и към социалните работници – едни от най-ниско платените служители в администрацията.

Заплатите на социалните работници, които обикновено клонят към минималната, станаха повод за вътрешен скандал в ГЕРБ в края на 2019 г., след като тогавашният министър Бисер Петков подкрепи искане те да бъдат увеличени с 5% – разход от 5 млн. лв.

Нищожната сума така разгневи тогавашния министър на финансите Владислав Горанов, че се твърди, че именно тя е била последната капка, довела до замяната на Петков с Деница Сачева.

Сега тези драми са забравени и ГЕРБ вече предлага на социалните работници, служителите в бюрата по труда и Главната инспекция по труда да получат за последните три месеца на годината по 500 лв. добавка към заплатата си.

Става дума за 4500 социални работници, 2200 работещи в бюрата по труда и 400 служители на инспекцията по труда. Сумата е 10.65 млн. лв.

1 Коментар
  1. мъдев казва

    САЧА ТОЧИ АЛИСКАЧОВ ТОЙ И ПРОДУХВА КОМИНА ,ЧЕ С ТОЯ ОГРОМЕН ГЪЗ НЕ МОЖЕ СЕ РАЗТОВАРВА БЕЗ ПОМПА НЕ ,УРОД НЕЩАСТЕН ,А КОЦКО СЕ ОБЛИЗВА И ТОЙ ДА ВЛЕЗЕ В ЕДНА ТРОЙЧИЦА ,ДА МРЪТ И ЦЯЛОТО ИМ СЕМЕ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.