Политолог от Италия: Партия на Кирил Петков ликвидира ГЕРБ завинаги!

5 17 992

Партия на служебния икономически министър Кирил Петков буквално би ликвидирала ГЕРБ! Това мнение изрази Ивайло Динев, доктор по политически науки от университета „Св. Анна“ в италианския град Пиза, предаде репортер на Narod.bg.

Няма как без една от традиционните сили да се състави правителство – както в настоящия момент, така и след изборите наесен. Новите формации трябва да изберат между ГЕРБ, ДПС и БСП. Най-рационално е това да бъде БСП, обясни политологът пред БНР.

Няма какво да се лъжем – една от тези традиционни сили, трите, трябва да бъде част от формирането на парламентарно мнозинство и намирането на консенсус и новите политически формации трябва да срещнат тази реалност, да я изговорят пред своите избиратели, а не да вземат решения, които са тяснопартийни – няма да се коалираме с никого, няма да търсим споразумение с никого.

Важно е новите формации да изберат кои са основните им червени линии. Ако допреди няколко месеца основен техен опонент бяха ГЕРБ и предишният модел на управление, то в последните седмици критиките и атаките са помежду им.

Ако се появи нов проект с участие на служебни министри или служебни министри отидат в настоящи политически проекти, това би променило коренно политическата конфигурация. Това е сигурно.

Реклама

Вследствие на голямата подкрепа към служебния кабинет те, ако дадат своята подкрепа или станат част от настоящ или нов политически проект, това ще промени конфигурацията и вече ще говорим за съвсем друга ситуация.

Подобна нова формация би „изяла“ голяма част от вота не само на протестните партии, но и на част от традиционните сили и би била свръхпобедител.

Единият вариант някак не се получава, но се казва, че може и да се получи – намирането на споразумение между голяма част от политическите сили.

Другият вариант е да се появи нов политически субект, който в това самоизяждане, на борба всеки срещу всеки, той просто да разруши това преходно състояние и да вземе голяма част от вота. Ако се появи такъв и той бива много популярен, с много популярни личности в него, той би бил новият свръхпобедител, новият хегемон в нашата политическа система.

И третият вариант, който е най-неприятният – ако продължи тази нестабилност и тази борба на всеки срещу всеки, тенденциите да тръгнат от търсене на промяна към търсенето на авторитарно управление, търсенето на силна ръка, която да даде ред и стабилност.

Само в един от тези сценарии новите, т.нар. протестни партии печелят – търсенето на консенсус. Те или нямат дългосрочна стратегия, или тя е погрешна.

5 Коментара
 1. майната казва

  Добра дисекция на ситуацията !? Има едно нещо което обединява всичко това – ПРАВОВА ДЪРЖАВА и това е лайтмотива на ДБ, нали ??

 2. ГЕРБавия казва

  Анализът и очакванията на ДИНЕВ са правилни ако България беше нормална държава ! Но Групировката ГЕРБ все още има десетки милиони, от нашите субсидии и от мутро-мафиотите, на които тя служи. ГЕРБ си купува изборите дори не директно, а с раздаване на порции, проекти за присвоявания и със закрила на трафиканти и спекуланти от всякакъв вид. МАФИЯ. Затова ще е много трудно и ще отнеме доста време, за да бъде „изчегъртана“ ГЕРБавата мафия. Но не по начина, който приложи СЛАВИ Трифонов – той всъщност НИЩО полезно не направи !!!!!

 3. Jane казва

  Слави си изпълни поставената задача и изобщо не му дреме
  за суверена. Платили са му достатъчно добре, за да изяви себе си, като
  противник на мафията с която заедно написаха сценария. Ако има нов
  проект, същият ще бъде пак с набързо пребоядисани от ляво и дясно.
  Малко цвят ще се добави от тези, които мислят, че носят промяната.
  Много шум за нищо ще е за съжаление. Кирил Петков не е по-различен
  от тези срещу, които се бори. Ако се вгледаш в вечно усмихната та му
  физиономия и си добър психолог можеш с право да кажеш, че нищо
  читаво не е останало. Той си гледа своя личен интерес не по-различен
  от тези на статутовото. Изобщо не мисля, че герберите ще бъдат
  унищожени. До сега трябваше да има осъдени и в затвора. Когато К. Петков
  тръгне и срещу Доган и сие ще се оправят нещата. НО НЕ Смеят да кажат
  и думичка срещу него и обръчи те му. Все още едни и същи хора
  разделят баницата. А, остана ли нещо от нея?

 4. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

  JANE путко рошава само ти си най личния като малък си си играел с кукли и си изпитвал огромно удоволствие да им бъркаш под полите нали смотльо

 5. Илиев казва

  Никой няма да подкрепи партия която пледира че ще се бори против кражбите В партиите се влиза за да се закачат на държавната хранилка и допълнителни бонуси отстрани Влагат се пари за купуване на гласове после трябва да се върнат обратно

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.