МАФИЯТА е жива: Доган лапна още 13 млн. за ТЕЦ-Варна (вижте лъжата на Бойко Борисов + ДОКУМЕНТИ)

3 5 514

Мафията на ДПС и ГЕРБ продължава да смуче сериозен обществен ресурс, научи Narod.bg. От януари до юли – за 7 месеца, Ахмед Доган е лапнал близо 13 млн. лева за твоя ТЕЦ-Варна. Парите са отпуснати от Българския енергиен холдинг, където все още се разпореждат калинките на Бойко Борисов.

„Мислите, че „хранилката“ от държавния БЕХ за Доган е приключила?! Уви, НЕ!“,  написа във фейсбук депутатът Стела Николова.

Николова и колегата й от ДБ Мартин Димитров са задали на служебния министър на енергетиката въпрос какви суми е получила ТЕЦ Варна за студен резерв и за други услуги през миналата и през тази година.

От писмената справка, приложена в отговора на министър Андрей Живков до депутатите, се вижда, че за първите седем месеца на 2021 г. централата, в която почетният председател на ДПС е мажоритарен собственик, се радва на многомилиони приходи.

Оказва се, че миналата година кабинетът „Борисов“ е баламосвал всички с уверения, че ТЕЦ „Варна“ занапред няма да получава милиони за т. нар. „студен резерв“.

Всъщност, парите са продължили да текат към предприятието. Нещо повече, и в момента, при служебното правителство, тецът на  Доган  се радва на отлични приходи от услуги за балансиране на електроенергийна система.

На практика заради либерализацията на енергийния пазар понятието „студен резерв“ изчезна, но то бе заменено от нови, по-европейски термин и определени централи все така получават солидни плащания, за да реагират с пускане или спиране на мощности, за да няма недостиг или претоварване на мрежата.

Още през юли „Капитал“ откри, че от средата на май, когато служебното правителство встъпи в длъжност, Електроенергийният системен оператор, в чието ръководство са кадри на ГЕРБ и ДПС, е започнал да плаща огромни суми на няколко ТЕЦ-а, които до голяма степен дублират спрения през миналата година студен резерв.

Според справката, дадена от служебния министър, миналата година ТЕЦ „Варна“ е получила  20.8 млн. лв. за студен резерв  (т.е. да поддържа неработещи мощности в готовност да ги включи в елмрежата, ако възникне дефицит) и за други услуги по балансиране на електроенергийната система.

Само от началото на 2021 г.  до края на юли централата на Доган е взела 12.430 млн. лв. за „балансираща енергия“, за „резерв първично регулиране“ и за „резерв вторично регулиране“, като първичното и вторичното регулиране биват „автоматично“ и „ръчно“. 

Усложняването на терминологията се дължи на либерализацията на пазара на ток миналото лято и е свързано с различните видове сделки, които се осъществяват на електроенергийната борса и извън нея.

Реклама

Държавният системен оператор ЕСО, който е част от Българския енергиен холдинг, е важен играч на този пазар, защото именно той следи и осигурява балансирането на мрежата, вкл. и като плаща за резервни мощности и за готовност за бързо включване.

През 2020 г.  ТЕЦ Варна е получавала плащания за „студен резерв“ от 1 януари до 31 юли по договор след проведена тръжна процедура, а след това централата е работила само за свободния пазар, в т.ч. е предоставяла допълнителни услуги и балансираща енергия, обяснява министър Живков в отговора си до депутатите.

И  посочва, че през цялата 2020 г. тецът е произвел 170.7 хиляди МВтч електроенергия, а само за първите седем месеца на 2021 г –  469 хиляди МВтч.  Което означава, че напоследък предприятието здраво се е разработило.

Справката, изготвена по повод на питането на двамата депутати, е до 31 юли.

По обясними причини тя не включва данни за август, който още не е приключил, а се оказа много особен месец – на пазара на ток се появи свиреп недостиг и цените стигнаха небивали рекорди.

Усилено се заговори, че големите печеливши от  „жегата“  са тецовете, свързвани с Доган и с Христо Ковачки, и че е подозрително, че държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ закъсня да включи допълнителни блокове, за да успокои пазара. Със сигурност през горещия август приходите на „балансьорите“ и специално на ТЕЦ Варна са записали пикови стойности.

По спешност

Заради проблемите с цените на тока парламентарата комисия по ревизията свика нарочно заседание, на което изслуша обясненията на ръководителите на ЕСО, ТЕЦ Марица изток 2, на електроенергийната борса и др. 

От дискусията стана ясно, че либерализацията на пазара на ток е направена с много недомислия и че вероятно трябва да се приемат промени в нормативната рамка.

Либерализацията на пазара предвиждаше България да въведе „механизъм за капацитет“, чрез който да се гарантира истинска конкуренция в услугите за осигуряване на стабилност на електромрежата.  Механизмът за капацитет отдавна съществува в  другите страни от ЕС, но у нас го още няма.

Ясно като в мъгла

В отговора си министър Живков посочва, че и преди за студения резерв, и сега за новите услуги за балансиране на мрежата държавният оператор ЕСО прави прозрачни тръжни процедури, като публикува резултатите.

Да, наистина на сайта на ЕСО има информация за търговете, но в нея не са посочени участниците в тях, вместо това има само номера на оферти.  Ето как изглеждат „прозрачните резултати“, илюстрирани с пресен пример от сайта на ЕСО:

Дневен търг приключил на 28.8.2021 г. , за период: ден 29 , месец 8 , година 2021 г. Обявен размер: 650 MW.

3 Коментара
  1. firebg казва

    пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

  2. майната казва

    Печалбите са огромни! Тесла вероятно се върти в гроба Като гледа електрокорифеите Боко и Доган хидроинженера, какви постижения имат в Електротехниката.Най после имаме умни хора в БГ, макар и в посока КРАДЕНЕ !Изкуство си е все пак, докато не те окошарят ???

  3. […] МАФИЯТА е жива: Доган лапна още 13 млн. за ТЕЦ-Варна (вижт… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.