16 години от екзекуцията: Жоро Илиев остави 300 млн. лв., кой е убиецът?

1 50 985

16 години след убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев, ликвидиран от снайперист на 25 август 2005 г. в Слънчев бряг, мафиотската екзекуция на митичния гангстер от Кюстендил все още е непосилен ребус за криминалистите.

Разследването на убийството на последния мафиотски бос отдавна е замразено и малцина вярват, че следственото дело срещу неизвестен извършител някога ще бъде променено на „разрешен случай“.

Смъртта на Главния доведе и до края на групировката ВИС-2, смятана за най-силната криминална организация в България през 90-те години на миналия век, пише „Уикенд“.

Близо 300 милиона лева наследство на вдовицата Мая и на съдружниците си във ВИС-2 остави след смъртта си Жоро Главния. Босът на ВИС-2 стопанисваше хотели, бизнес сгради и заведения в цялата страна.

Сред перлите в короната на „ВАИ Холдинг“ бяха бутиковия хотел „Дюн“, вдигнат върху дюните на Слънчев бряг, къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София, както и комплексът „Мултиплейс“ в Слънчев бряг, днес преименуван на „Какао бийч“.

Паркингите под НДК и пред хотел „Шератон“, зеленчуковата борса в София и десетки сгради в столицата също бяха във владение на Жоро Илиев.

След неговата смърт бизнесът бе разпарчетосан и всеки от хората му получи дял от наследството. Казват, че вдовицата му Мая е наследила не само имоти, но и десетки милиони в различни банкови сметки.

Реклама

Жоро Илиев умира щастлив, на централното сепаре на помпозното заведение „Буда бар“ в Слънчев бряг, където празнува победата на футболния си тим „Локомотив“ (Пловдив) над сръбския „ОФК Београд“.

Главния, както е наричан кюстендилският борец, дава пищен банкет за над 70 приятели, когато е прострелян в сърцето от снайперист.

„Пали колата и идвай! Ела да пием по една ракия“, са последните думи на Жоро Илиев. Изречени са по телефона към тогавашния изпълнителен директор на „Локомотив“ Емил Наков.

Разговорът между двамата е прекъснат от изстрелян 22-милиметров куршум „Стингър“ с хидрошоков отвор, който се забива в сърцето на митичния гангстер. Дни по-късно ще стане известно, че убиецът е стрелял с рядка пушка тип „Флобер“ от храстите на хотел „Хризантема“.

При огледа криминалистите откриват 2 статива и лазери – уреди, които се използват, за да се фиксира траекторията на куршума. Неизвестният наемник се е подсигурил, като е насочил стативите към двете централни сепарета на „Буда бар“, които са били ползвани само от Жоро Илиев и неговата свита.

39-годишният тогава Георги Илиев умира в 23,38 минути на 25 август 2005 г. почти веднага, след като е прострелян. Охранителите го отвеждат в болницата в Бургас за рекордно бързо време – 14 минути, но докторите там само констатират смъртта на Главния.

Макар и официално неразкрито, за убийството на Жоро Илиев има заподозрени.

Днес, 16 години по-късно, криминалисти и сподвижници на боса на ВИС-2 са категорични, че неговата екзекуция е организирана от пернишкия наркобос Райко Алексиев – Кръвта и е изпълнена от Красимир Станчев – Легионера, известен в ъндърграунда като снайперист №1 на мафията.

1 Коментар
  1. firebg казва

    пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.