Нова мръсотия на шайката: Бетонът изяде 1000 m² от „Смокините-север“ с подписа на любовницата на Валери Симеонов – Мариана Николова

0 3 824

Поредната ГЕРБ мръсотия е на дневен ред – бетонът, изял 1000 m²  от плажа край Созопол „Смокините-север“, е пуснат с подписа на неадекватната любовница на Валеви Симеонов – Мариана Николова, министър на туризма в последното правителство на мутрата Бойко Борисов, научи Narod.bg.

Сега „Антикорупционният фонд“ (АКФ) е изпратил сигнал до кмета на Созопол Тихомир Янакиев, в който пише, че „преместваемият“ обект, който заема площ близо декар на морския плаж „Смокините-север“, е незаконен строеж, разрешенията за поставянето му нямат правно основание и трябва да бъде издадена заповед за премахването му. Това съобщиха от фонда в мейл до медиите.

Още в средата на април стана ясно, че релефът на плажа „Смокиня-север“ е напълно променен, а сред дюните в централната му част е разчистен терен, подготвен за очевидно голямо заведение.

По повод на публикацията тогава Иван Алексиев, представител на концесионера „Черноморска брегова група“, потвърди, че теренът е подготвен „за евентуален инвеститор“.

Така започна заграбването на близо един декар от плажа

Въпреки това реакция не последва нито от общината в Созопол, нито от която и да е от институциите, ангажирани с опазването на плажовете и незаконното строителство по тях.

В края на юли началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Влади Калинов подаде сигнал до прокуратурата за това, че заведения на плажа „Смокиня-север“ са били проектирани като „монтажен строеж“, а не като преместваем обект по смисъла на Закона за устройство на територията.

По този начин издадените от главния архитект на Созопол разрешения за поставяне на обекти са „легитимирали извършването на строителство на плаж „Смокините-север“, като са създали правна привидност, че ще се изпълняват преместваеми обекти“.

От общинската администрация в Созопол обаче на 23 юли т.г. съобщиха в отговор на въпроси, зададени от „Дневник“, че както за най-голямото, така и за останалите четири заведения са били издадени разрешения за поставяне на преместваем обект съгласно схемата за плаж „Смокините-север“.

Тя е била одобрена от бившия министър на туризма Мариана Николова в правителството на ГЕРБ.

В хода на последващите проверки, извършени от служебното правителство на Стефан Янев, беше установено, че бившият министър на околната среда и водите на хунтата Емил Димитров – Ревизоро е променил режимите за защита на природната забележителност „Каваците“, така че да се позволи извършването на строежи в територията, която включва и плажовете „Веселие“ и „Смокиня“.

По-късно служебният екоминистър Асен Личев отмени либерализацията на строежите.

Реклама

Била е представена и „пълна проектна документация, отговаряща на изискванията в ЗУТ и ЗУЧК, положително становище от РИОСВ – Бургас, съгласувани схеми с ВиК и „Електроразпределение“, пише още в отговорите на Община Созопол.

Сега от Антикорупционния фонд са поискали от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас копие от становището, в което е отразена преценката, че за реализацията на инвестиционното намерение за „преместваемия обект“ на плажа „Смокиня-север“ не е необходимо да се извършва преценка за въздействието върху околната среда, независимо от факта, че той попада в границите на защитена територия.

В края на юни след проверка на място строителният контрол обяви, че „монтираните монолитни конструктивни елементи – бетонни пети, съответстват на дефиницията на преместваеми обекти и не представляват строеж и част от строеж“.

Малко след това същата теза защити и кметът на Созопол – г-н Тихомир Янакиев. В отговор на сигнал на Антикорупционния фонд той заяви, че съгласно предоставената проектна документация от концесионера обектът отговаря на определението за преместваем обект, а „издадените от главния архитект на Община Созопол разрешения за поставяне са законосъобразни“.

Междувременно по искане на прокуратурата ДНСК извърши нова проверка и внезапно установи, че незаконен строеж на плажа „Смокиня-север“ все пак има.

На 1 юли т.г. началникът на дирекцията подаде сигнал до Върховна административна прокуратура заради издадените разрешения за поставяне на преместваеми обекти на плажа.

„Въпреки рязката промяна в становището на ДНСК, последвала след сигнала на Антикорупционния фонд до регионалното министерство, и към момента обектът продължава да функционира, казва Лора Георгиева от правния екип на фонда.

Затова със сигнала си до кмета на Созопол искаме той да упражни компетенциите си по Закона за устройство на територията. Това, което той трябва да направи, е да забрани ползването и достъпа до обекта, както и да издаде заповед за премахването му.“

В разпространеното днес съобщение експертите на фонда изразяват становище, че в Закона за устройството на черноморското крайбрежие липсва обща уредба на условията и реда за поставяне на обекти на плажната ивица.

Вместо това той изрично препраща към Закона за устройство на територията, съгласно който условията и редът за издаване на разрешението за поставяне на преместваемите обекти, за одобряването и за изискванията към схемата и проектната документация се определят с наредба на съответния местен общински съвет.

„Такава специална наредба на Община Созопол обаче няма, а действащата в момента не се прилага за поставянето на преместваеми обекти върху имоти със статут на морски плажове, пише в сигнала на Антикорупционния фонд до кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Поради това към момента главният архитект на Созопол няма правно основание да издава законно разрешение за поставяне на преместваеми обекти на плажовете.

„Сезираме кмета на Община Созопол, който по закон има отговорността да следи за премахването на незаконните строежи от тази категория на територията на общината, казва Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд. Настояваме г-н Янакиев да възложи проверка и издаде заповед за премахването на незаконния строеж.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.