Обрат! Слави тръгна надолу, Нинова изплува нагоре

3 4 682

Липсата на политическа логика, силната атака срещу парламентаризма в България, конфронтацията между властовите лидери, подозренията за ново задкулисие, липсата на споразумение за съставяне на правителство са нанесли тежък удар върху партиите, които губят електорална подкрепа, научи Narod.bg.

 Това става ясно от най-новите макари предварителни данни, оповестени от социолога Боряна Димитрова управител на „Алфа Рисърч“, цитирана от в. „Галерия“. По думите й „Има такъв народ“ показва тенденция към спад. Останалите партии на протеста задържат или имат лек  като единствено БСП отбелязва лек ръст. Според анализатори имиджовите поражения, които търпи партията на Слави, са заради опитите на „Има такъв народ“ по силов и безпардонен начин да наложи правителство в парламентарна р република.

Логиката е, че когато нямаш мнозинство, търсиш коалиционно разбирателство, а това поведение е атака срещу парламентаризма. Партиите на протеста доста безотговорно-наивно решиха, че „Има такъв народ“ ще се съобрази с правилата на парламентаризма, коментира Боряна Димитрова.

Реклама

Социолозите са на мнение, че вероятността да имаме правителство с третия мандат е под 1% и като липсва разбирателство между партиите да стигнат до съгласие и да подпишат споразумение, без което трудно може да се очаква да бъде излъчен нов кабинет. В същото време новите политически играчи търсят виновника за кризисната ситуация и в место да обсъждат разрешаването на кризата, засилват гласовете за президентска република, което според политолозите не е най-добрият вариант за демокрацията заради концентрацията на властта в едно лице.

 Пак според тях лекото повишаване в ръста на подкрепата на БСП се дължи на умереното поведение на партията в непредвидимата ситуация и опитите на Корнелия Нинова за диалог с останалите формации в името на стабилността в страната. Лидерът на БСП, която някои са упреквали, че трудно се отказва от свои решения и проявява завиден нюх към диалогичност. В момента неслучайно БСП беше най-близо до подкрепа за евентуално правителство на „Има такъв народ“, за да работят нормално институциите и да се даде отпор на здравната, икономическата емигрантска криза, твърдят анализатори.

Източник: в. „Галерия“

3 Коментара
  1. Cмех казва

    Другарката Сланинова и нейното умряло БСП тръгвали нагоре??!! По-голяма глупост не бях чувал за последните 20 години!!!:-))))))

  2. майната казва

    Славчо има претенции за „короната“, само дето е извънбрачно дете в политиката. Не ясно, кой го финансира преди изборите ? Има публикации, че е БОКО ! Ако е така, каква извънсистемна партия.?Те са в системата на краденето и играят за него !

  3. Филип Фотев казва

    Смех, някой казвал ли ти е най-важната истина, касаеща теб? Не? Е, аз я казвам: Ти, си един пълен простак!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.