Супер скандал! Пионката на ГЕРБ Кристалина Георгиева отпуска $1 милиард на диктатора Лукашенко

8 7 782

Едно от лицата, спрягани за кандидат-президент на ГЕРБ, се замеси в гигантски международен скандал, видя Narod.bg. Любимката на Бойко Борисов Кристалина Георгиева си навлече остри критики, че помага на репресивния режим на диктатора Александър Лукашенко в Беларус, като обяви, че му отпуска 1 млрд. долара за борба с коронавируса.

Изпълнителната директорка на Международния валутен фонд деблокира вчера 650 млрд. долара от своите резерви като специални права на тираж (СПТ) за членовете на фонда, от които 1 млрд. се падат на Беларус според квотата на неговото участие, съобщи в. Сега.

Реклама

В момент, когато Беларус насочва мигранти към границите на държави от ЕС, за да им отмъсти за наложените му европейски, британски и американски санкции, жестът на МВФ предизвика изненада и гняв. Говорителка на МВФ опита да смекчи критиките, като каза, че „по подобие на другите страни, членуващи в МВФ, на Беларус се полага дял от СПТ съгласно неговата квота“. Този автоматизъм обаче не е задължителен, защото преди няколко дни МВФ замрази полагаемите се на Афганистан милиарди долари поради „липса на яснота у международната общност относно признаването на правителство“ на талибаните. Възникна подозрение, че МВФ прилага двоен аршин към репресивните режими.

Кристалина Георгиева обясни, че „отпуснатите стредства са значителна инжекция в рамото на света, ако бъдат използвани разумно, и са уникална възможност за борба с тази безпрецедентна криза“. Но според пазарния анализатор Тимъти Аш, цитиран от „Политико“, това е „ужасно злепоставяне на МВФ и ключови западни акционери“. „За подкрепа на отвратителни режими ли са предназначени СПТ?“, запита той.

Лидерката на задграничната беларуска опозиция Светлана Тихановска коментира в Туитър, че „Режимът в Беларус ще използва отпуснатите му от МВФ 1 млрд. долара за репресии, а не за подкрепа на народа“.

8 Коментара
 1. КОЛАРОВА казва

  траверса кристалина не е толкова тъпа ,че да се пусне срещу Радев,да тръгнеш с насрания гъз срещу най успешния президент на България за всички времена…..хиената не би направила такава грешка ,минискус ще скъса но срещу Радев няма да излезе

 2. !!! казва

  Не знам защо набеждават Беларус за репресивен режим, тогава тук сигурно живеем в концлагер.

 3. Дедо Сталин казва

  Каква Кристалина, бе, това е баба СТАЛИНА/СТАЛИНКА!Така е записана при раждането си.Няколко години по-късно от срам си е сменила името на Кристалина!
  Интересно, ако Хитлер беше победил през Втората световна, през 1953г, когато се е родила СТАЛИНКА, родителите й ибрикчии дали щяха да я кръстят Хитлерка???

 4. майната казва

  Така е то ! Обещаваше на Боко пухена възглавница , а виж кой ще нанка на нея

 5. Кака Милка казва

  Много добри попадения и в 4-те коментара, БРАВО!
  Явно в България са останали макар, че са от 1-до 3 %, но и адекватни хора!

 6. […] Супер скандал! Пионката на ГЕРБ Кристалина Георгиева о… […]

 7. Зоро казва

  Няма ли кой да ни отърве от тия???

 8. Мариана казва

  Не мешайте ЛАЙНА СЪС ЗЛАТО….. Предстои ви законодателна отговорност!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.