СКАНДАЛНО! Иван Костов „върза“ Слави за Доган (партиите в НС бранят олигарсите)

2 2 375

Бившият премиер Иван Костов призна на всеослушание, че Слави Трифонов е „вързан“ за Ахмед Доган! Лидерът на демократите от годините на прехода коментира актуалната политическа криза със заключението, че партиите в парламента не работят за народа, а за олигарсите, които стоят зад тях.

„Политическата система е в патова ситуация. В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации“. Това заяви пред БНР бившият премиер и уточни, че парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна.

Той подчерта, че задаващата се конституционна криза ще съсипе институциите на страната, те губят мощ и управляемост.

Според Костов парламентът е вкаран в безизходица от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който заяви, че не раздава порции, а задачи, но останалите формации не са „сценаристи от неговото шоу, за да им поставя задачи“

„Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Така разбирана властта – като отговорност – е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов“, коментира бившият премиер.

Иван Костов изказа мнение, че за да стигне до успех третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации с парламентарните формации.

По думите този, който ще поеме мандата, трябва да види мнозинството, което да мотивира, за да подкрепи изпълнителната власт:

„Ще има успех само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите.

Второ – да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Трето – да се одобрява състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия.

Реклама

Бившият премиер на България заяви, че има риск и след нови избори да няма правителство. Той сподели, че не вярва във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави управленски кабинет:

„Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата“.

Според Костов има малка възможност за съставяне на правителство, ако ИТН премислят решенията си и не зависят от чужда воля.

Като шанс да се излезе от обстоятелствата Костов посочи вариант, при който президентът с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година:

„Има възможност и мнозинството на олигархията да се охрабри и да състави правителство. Ще бъде реванш за тези сили. Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха зад кулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителство. Имат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство“.

По темата за актуализацията на бюджета Костов заяви, че това трябва да се случи, но определи като безотговорен председателя на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански, който каза в интервю пред БНР, че три седмици са необходими за гласуване на актуализацията.

В предаването „12+4“ Иван Костов прогнозира възможност за гражданска война в Афганистан:

„Не са ясни нещата там. Дали ще има бежанска вълна от талибаните, или ще има в тази бежанска вълна и талибани, прогонени от други сили? това е много сериозен въпрос на националната ни сигурност, затова трябва да имаме парламент и правителство, излъчено от парламента.

Трябва да имаме пълен комплект на всички власти и всички институции да бъдат с пълен потенциал да управляват рискове и кризи, а те не са и ги отслабва самото Народно събрание. Неспособността да се излъчи правителство е най-големият риск за националната ни сигурност“.

2 Коментара
  1. Цветелин Кънчев казва

    При накичване с розова премяна мургавия тен не си личи толкова! Че и разиграването на „тука има, тука нема“ може да не се забележи! Тоя номер го върти БОКо – нали с Ванчо са от една и съща ЕНП! Защо досега Ванчо драгалевски не е поискал официално изключването на ГЕРБ от ЕНП, както и изключването на председателя-закрилник на БОКо Вебер, както и на ГЕРБерстаката Андрюша Ковач контеса Месечкова, ОгнянДойновият БКП-кюфтак Санде радикал-криминалот, Ева (Константинова) Майдел, Мара (Неделчева) Габриел, . . . . . .?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.