Ще мрем ли пак пред болниците под новото COVID цунами ?

0 1 150

България официално надмина 1000 заразени с коронавирус за денонощие. Скоро вероятно ще стигнат 2000 на ден. Какво можем да очакваме?

Простите изчисления, като се съпостави броят починали досега, с броя българи с положителни тестове за ковид, показват, че в България досега умират 4,23% от заразените. От тези с положителен тест въобще, а не от разболелите се и попаднали в болница.

Как звучи? Не е като шанса от тотото, по-висок е.

Средно за цял свят процентът жертви сред заразените е наполовина по-малък от България. А в някои страни в Европа процентът е и в пъти по-малък. В Израел, например, процентът починали от хората с положителен тест е шест пъти по-малък от България.

Мнозина се дразнят от такива новини, смятат ковид епидемията за минало (или въобще несъществуваща). Ето, няма вече препълнени болници, това отмина, само ни плашат.

Само че с този процент смъртност у нас, когато станат 2000 заразени на ден, две седмици след това в болниците ще умират по 80-90 души на ден. Да се надяваме, че сегашната вълна ще бъде по-слаба от тази в края на миналата година.

Но когато заразените надминат 3000-4000 на ден, две седмици по-късно ще загиват по 150-200 души на ден. И точно тогава в болниците няма места, някои издъхват в линейките или пред болница и т. н. И започват възмущения – ама как, лекарите са виновни, Бърза помощ, министърът и т. н.

Средният българин наивно си мисли, че като му стане нещо, идва една Бърза помощ и го спасява. Държавата е длъжна… Няма здравна система, която да поеме толкова разболели се. А българската и без друго е скапана.

Дали високият процент жертви сред заразените в България се дължи само на здравната система? Онези, за които епидемията е лъжа и обикновено грипче, щом прочетат някакви тревожни новини по въпроса, започват да се възмущават, да обясняват как само ни плашат, как медиите взимат пари да правя пропаганда и т. н. И точно това е една от причините за високата смъртност.

У нас тя е висока, защото сме най-недисциплинираните в ЕС и най-неспазващи предпазни мерки. С най-много разбирачи, че това е обикновен грип и ни лъжат. И с най-голям процент нежелаещи да се ваксинират.

С най-малък брой ваксинирани в ЕС. А предпазните мерки у нас са най-хлабави и променливи заради популистките правителства. Точно сега е наред делта вариант на вируса, който е многократно по-заразен и трябват още по-строги предпазни мерки. У нас не щат и да чуят.

Антиваксърите, които продължават гордо да отказват да са опитни зайчета, без да знаят, са такива – те са в контролната група – на неваксинираните, върху които да се види ефектът от вируса. Да не се ваксинират, тяхна си работа.

Реклама

Само че трябва да пазят другите, да спазват предпазни мерки. То е като уличното движение – не може едни да спазват правилата, други – не. Разбира се, повечето такива не ги е грижа за колегите им и хората на улицата. Но поне за роднините си на възраст над 60 да помислят, защото у нас се мре много от това „грипче“.

На мое официално питане на към Националния център по обществено здраве и анализи какъв е процентът на починали по възрасти у нас, не благоволиха да ми отговорят. Но може да се следи в официалния бюлетин на coronavirus.bg всеки ден. Във вторник, 17 август, например, в бюлетина има общо 32-ма починали. От тях двама мъже на 27 и на 44, и една жена на 40, които нямат придружаващи заболявания.

В края на миналата година, на върха на вълната, когато умираха по 200 души на ден, правихме изчисления по официалните информации ден за ден.

Приблизително една четвърт са починалите под 60 години. А една пета от всички са без придружаващи заболявания. Това означава, че у нас приблизително всеки един от 100 заразени, на възраст 30-60 и без придружаващи заболявания, умира от „грипчето“. За света може да намерите точни данни, за у нас – не.

А нашите служби и здравни власти пишат като придружаващо заболяване кръвно налягане над 130/80, леко по-висока кръвна захар, леки хронични заболявания, каквито имат две трети от хората над 40-45 години.

И когато няма дори такова заболяване или симптоми, в бюлетина вписват починалия със забележка – „за когото още няма данни за придружаващи заболявания” или „за когото в системата още не са въведени данни за придружаващи заболявания”.

Да успокоят, че от „грипчето” умират само хора с придружаващи заболявания, а за тия, които нямат, всъщност още не са въведени или още няма данни… Разбира се, доктори като Антония Първанова или доц. Мангъров, които от есента всеки ден ще обясняват по телевизиите как ни лъжат с епидемията, няма да ги кажат тези неща.

До днес от началото на епидемията починалите у нас са 18 386. Само като споменеш това число, започват коментари – ама не са им правили аутопсия, не са умрели от това и т. н. Давай, да си караме без пазене, лъжат ни… Но когато почнат да умират пред болниците, избухва възмущение.

Почти всички починали от тези хора в статистиката, са умрели в болница, където са попаднали поради влошено състояние. Те иначе няма как да влязат в бюлетина. А има и такива, които не са влезли в статистиката на починалите от ковид, но именно вирусът е причинил смъртта им. Т. нар. свръхсмъртност за миналата година е над два пъти по-голяма от средното за предишните 5 години.

И под тази новина не стихват гневни коментари – Лъжете! Това е измама! И следват „научни обяснения”: умрели са с вирус, а не от вируса. Най-върховата форма на свободомислие е „Няма епидемия! Престанете да плашите!” и т. н. Това е психологически феномен. Има хора, които няма да повярват, дори от ковид да умре техен близък. Ще изкарат виновни за смъртта лекарите, болницата, Бърза помощ, но няма да признаят опасността.

Или има „дарвинисти”, които смятат, че човечеството трябва да се справи по естествен път, без ваксини. Това е обикновен грип, който има по-здрава имунна система, ще оцелее. И мнозина са убедени в своята имунна система, която ще ги спаси. Или в природни лечебни средства като лимонов сок, сода, инхалации с отвари…

Въпросът опира и до способността за съчувствие и грижа за другия. В България се усеща сериозна липса на емпатия.

Журналистът Иван Бакалов пред „Уикенд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.