Татуирани мутри под пагон „ловуваха“ трофеи на протеста за кеф на Мутрата

1 3 620

Отдавна съм наясно с фауната на „демокрацията“, но да си призная, не очаквах чак такава ескалация на деформацията. Не съм от вчера на тази земя и си давам сметка, че в така наречените „органи“ работят не най-големите хуманисти и интелектуалци, но трагичната картина надмина и най-песимистичните ми представи.

Оказа се, че „нашата полиция“ според рефрена на придворния трубадур Веско Маринов не само, че не ни пази, ами ни мрази, гази, изтезава и филмира за кефа на своя душевен, садистичен онанизъм?! Естествено, това не се отнася до мнозинството униформени, но както е известно – изключенията потвърждават правилото.

От пещерата под колоните на „Дондуков“№1 изплуваха най-мрачните призраци от „Черната кутия“ на човешкото подсъзнание, отвеждащи към първобитния нагон на праисторическия чифтопитек, неандерталец и т.н. преди хомо сапиенс.

Тоест, първобитната ДНК на двуногите зверове е жива и още как! Именно от нея произлиза адреналинът на биячите, легализиран от безконтролната „харизма“ на Бойко Борисов. Уравнението е елементарно – след като на Началника всичко е позволено, това означава, че надолу по Пирамидата действа подобна индулгенция. Особено при анонимни „каски“ от провинцията…

Впрочем, погледнете тези бръснати глави под пагон. Те бият по точки даже расистите-шерифи в САЩ или пияните милиционери в СССР. Това са стопроцентови мутри, облечени във Власт. Арогантни, дебели, татуирани, корумпирани, цинични, готови да продадат баща и майка, ако има кой да плати. Това не са органи на реда, а обитатели и повелители на джунглата, пуснати на лов от нейния Началник.

Още веднъж – най-страшното престъпление на Бойко Борисов се състои в това, че той мултиплицира своята всепозволеност и безнаказаност върху цялата пирамида на Властта и така от горе до долу се нароиха всевъзможни по-малки и по-големи бойковци, разполагащи с държавата като с бащиния.

Стокхолмски синдром

Ако се замислим по-дълбоко – ние точно тази участ си заслужаваме. Защото няма друго племе в Европа, което повече от десетилетие да търпи и блее под остена на хилядите калинки, мисирки, ПКП, тулупи, суджуци, братовчеди, апартаменти, тераси, „мозъци“ ала Лъчо и т.н.

За отрицателно историческо време ни превърнаха в био-маса под скиптъра на един пожарникар, неспособен даже да се класира в охранителния факултет на МВР-школата в Симеоново!

А сега се питаме – как и защо, нима е възможно самозабравили се ченгета да издевателстват върху протестиращи с методите на Пиночет? Обяснението е просто и жестоко – нашата популация, съзнателно не я наричам нация, отдавна е пациент на Стокхолмския синдром, обозначаващ мазохистичното влечение на жертвата към похитителя…

Тук е моментът да се подчертае дебело, че нито една власт преди ГЕРБ не е преминавала границата на репресията. За повече от три десетилетия обществено-политически турбуленции са се случвали драматични моменти и сблъсъци, но никога охранителните органи не са се проявявали като антибългари, башибозуци и извратеняци, като тези, снимали за своя купон пребитите младежи и разголеното момиче.

Нито непосредствено след 10 ноември 1989-та, нито при обсадата на Народното събрание на 14 декември 1989-та, нито покрай студентските стачки и броженията около Конституцията, нито дори на 10 януари 1997-ма или по време на протестите срещу кабинета Орешарски.

Този път Рубикон е зад нас и сега е важно как ще реагираме като общество, ако смятаме, че можем да бъдем нещо повече от първобитно племе. Защото отношението към законите, гражданските права и полицейската палка директно отвежда към „светая светих“ на демокрацията.

Тук обаче очевидно е на мода фасадният вариант на „крими-крацията“, идеално съзвучен с чалга-цивилизацията на Слави и Ко, които май сега разбраха за джунглата под колоните на „Дондуков“ №1?! Нормално, ако си спомним, че преди година телевизията на Шоумена дръпна шалтера на преките предавания точно в окото на бурята…

За кожата на едно ченге

Реклама

Точно преди четири десетилетия по това време на годината на екран излезе култовият френски филм „За кожата на едно ченге“ с Ален Делон като режисьор и главен герой. Между другото, тази лента твърде бързо се появи и в „комунистическа“ България. Както и да е – важното за нас сега е да си дадем сметка какво се случва с „нашата полиция“.

От уважение към читателите и издателите ще спестя баналните уговорки за „добрите“ и „лошите“ ченгета, защото този контрапункт е ясен за всеки мислещ човек. Важното е да си дадем сметка колко фалшиви, кухи и лицемерни са установените публични клишета ала „изключителни добродетели“, пришивани към полицаи, лекари, учители. Да, тези професии са важни, много важни от социална гледна точка, но и при тях, както и навсякъде в живота, има две и двеста.

Тоест, няма как благородната мисия на блюстителите на реда, закона, живота и знанието да бъде механично прилагана към всички от ведомостта. Защото в нея са включени и такива екземпляри като биячите от пещерата под колоните на „Дондуков“ №1, лекарите-търговци и учителите-джендъри…

И нещо особено важно – няма как данъкоплатците да бъдат възмездени за своите харчове, ако споменатите фундаментални професии не изпълняват своята част от обществения договор. А този нонсенс е реалност у нас, потвърдена от манкиращите лични лекари, предпочитащи Viber вместо среща с пациента-клиента, от формалните, цинични и безполезни полицаи, нежелаещи да разнищят най-простия битов проблем, както и от зомбираните учители, преподаващи менте история и литература с поетичния гений Никола Вапцаров като терорист!

Искам да бъда правилно разбран – ние, данъкоплатците, плащаме и ще продължаваме да го правим, но все пак трябва да има и нещо насреща. Най-малко заради огромната, неправдоподобна МВР-армия от над 50 000 униформени и чантаджии с тлъсти заплати, бонуси, екстри и шапки със стотина бона пред пенсия за номенклатурата от дебелогъзи чиновници, която се оказва преторианска гвардия на Бойко Борисов.

Ако някой е пропуснал, ще му припомня, че на България принадлежи световният рекорд по „ченгета“ на глава от населението. Слагам кавички, защото 80% от тази бройка не са никакви полицаи, а мазни писарушки, угоявани от най-бедната нация в ЕС.

Ето как лъскавата кожа на „ченгето“ се оказва одрана от гърчавото тяло на „лошия човешки материал“. Впрочем, не друг, а битите плащат на своите биячи, татуираните дегенерати от жълтите павета, представяни от медийните измекяри като нашенски „рамбовци“ или „джеймсбондовци“. А те са обикновени джелати, налагащи беззащитни хора.

Конфуцианци в земята на богомилите?

По-горе споменах за неписания обществен договор, според който данъкоплатците осигуряват парите, а съответните публични служби – услугите на ползу роду. Полицаи, лекари, учители, чиновници от централната и общинската администрация. На читателите оставям да си отговорят според собствения опит дали уравнението излиза? Или контрактът е с един подпис, само този на анонимните спонсори от „лошия човешки материал“…

И така – какво можем да направим като общество и нация, за да се усещаме като цивилизовани хора, а не като крепостни туземци в собствената си страна? Най-напред трябва да бъде потърсена най-строга отговорност по цялата пирамида на МВР за жестоките извращения по време на протестите преди година. Разследване, уволнения, съд и присъди!

След това само по себе си се налага категорично ембарго върху опитите на ГЕРБ да се върне по някакъв начин във Властта. И още – граждански контрол върху органите на реда. Ама не от НПО, а по реалните механизми на правовата държава, разбирани, споделяни и прилагани от свободни европейци. Впрочем, какво означава това в превод на български?

И още – гражданска нетърпимост и пазарна санкция към онези медийни платформи, включително обществени, които цяла година умишлено премълчават всеизвестните факти за полицейския произвол под скиптъра на некоронования монарх Бойко Борисов. Как ви се струва – нормално ли е „националната телевизия“ да бъде сляпа и глуха за чудовищния скандал над некропола на Сердика?

И за финал – сами сме си виновни, след като повече от десетилетие търпим като азиатски конфуцианци, закърмени с опиума на подчинението. А нали уж се броим за наследници на богобореца поп Богомил? Нищо подобно – оказахме се не просто стадо, а евро-мърша, ако цитираме безсмъртната мъдрост на Дядо Славейков…

Ако плащаме на полицаи, лекари, учители и чиновници, трябва да има защо. Другото е демагогия и плитка стръв за чалга, първосигнален електорат ала Слави Трифонов.

Георги Атанасов, специално за „Уикенд“, заглавието е на Narod.bg

1 Коментар
  1. petko kenanov казва

    Специално за лекарите – каквото и да ви лекуват ТРЯБВА да се издава ДОКУМЕНТ/касов бон/ с който ще осребрят лечението по здравна каса.Пациента трябва да го види и ВЕРИФИЦИРА с подпис.Така е по търговския закон .ВСИЧКИ СА ТЪРГОВЦИ по този закон.Да , трябва да се плаща се след извършване на лечението/услугата/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.