Румен Радев се вслуша в народа: Новият служебен премиер ще бъде Кирил Петков

2 51 439

Министърът на икономиката Кирил Петков, около когото се вихри страховит скандал заради казуса с канадското му гражданство, което не му дава право да бъде министър съгласно Конституцията на България, е бил гласен от президента Радев за следващ служебен премиер, това научи Narod.bg. 

След като формацията на Слави Трифонов “Има такъв народ” се провали гръмко при опита за съставяне на правителство, а партиите на протестите се изпокараха шумно помежду си, очакванията за президентът Румен Радев да назначи нов служебен кабинет са големи. За служебен премиер на България Румен Радев се спряга настоящият министър на икономиката Кирил Петков заради изключителната му популярност.  Според източници на в. “Уикенд” през отминалата седмица Радев е провел серия от срещи с Петков и приближения му финансов министър Асен Василев, като е отправил покани към двамата за премиерския и вицепремиерския пост.

 Настоящият служебен премиер Стефан Янев се ползва с изключително доверие от президента, но той ще бъде изтеглен, за да се заеме с партийното строителство. Задачата пред Стефан Янев е да изгради и структурира бъдещата партия на Румен Радев, съвместно с Пламен Узунов и Николай Копринков, които вече активно работят по създаването на партийната структура, категоричен е информаторът на “Уикенд”, запознат с действията на държавния глава.

На разговорите между Радев и Кирил Петков било уточнено, че на негово място като икономически министър ще бъде назначена Калинка Костадинова, която сега е заместник-министър на икономиката. Според източник обаче назначението на Калинка Костадинова за министър също ще погази Конституцията, тъй като тя има американско гражданство. Именно разговорите между Радев и Петков и бъдещото назначение на възпитаника на Харвард за служебен премиер е предизвикало скандала с двойното гражданство на настоящия икономически министър.

 В понеделник Конституционният съд образува дело по случая, след като бе сезиран от ГЕРБ. Оказа се, че Кирил Петков е излъгал Президентството преди съставянето на служебното правителство в декларацията, която Киро Харварда е подал, не е отбелязал, че е канадски и български граждани и като такъв няма право да бъде български министър.

Хората на Радев са се доверили на декларацията на Петков и не са я проверили. 

Реклама

“Имах двойно гражданство. Баща ми и майка ми имигрираха отдавна в Канада. Аз отидох там на 14-годишна възраст. Придобип автоматично гражданство, след като баща ми го придоби, но се чувствам българин. Направих отказ от канадското си гражданство доста преди да стана министър. Още когато разбрах, че има шанс да стана”,  обясни Кирил Петков след избухването на скандала с двойното му гражданство.

Предвид новите обстоятелства около него, а и някои смущаващи разкрития за бизнес начинанието му, вероятността Румен Радев да го назначи за служебен премиер на мястото на Янев разко намалява. Радев ще чака становището на Конституционния съд, което най-вероятно няма да е в полза на Петков, тъй като е неоспорим факт – основният и върховен закон в България е нарушен.

Все пак е възможно да се случи чудо и конституционните съдии да си затворят очите, което ще проправи път на Киро Харварда  към премиерския пост, коментира ситуацията столичен юрист.

Припомняме, че в понеделник Конституционният съд образува дело по искане на 55 народни представители. Трябва да установи има ли противоконституционност на указ номер 129 на президента Радев за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 година в частта, с която за служебен министър на икономиката е Назначен Кирил Петков. Докладчик по делото е съдия Таня Райковска, която бе избрана в Конституционния съд през 2015 година от колегите си съдии от ВКС и Върховния административен съд.

 Президентът Радев пък защити служебния министър Петков, като обяви, че атаката срещу него заради канадското му гражданство цели да обезсмисли и да постави под въпрос всички актове на служебния кабинет. По думите на държавния глава Киро Харварда е нападнат от “корупционери”.

 Източник: вестник “Уикенд”

2 Коментара
  1. Шано казва

    [email protected]г
    Кой стои зад теа глупости бе нахуйници Не пишете тъпни

  2. Пепа казва

    Докато политици и медии използват , ниска култура и уважение както напри ЕТ в тази статия ,,,Киро Харвата,,, България никога няма да е като останалите европейски държави.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.