Пълна паника: Бойко пуска Борис Велчев в президентската рулетка

6 7 625

Бойко Борисов вече е избрал кандидата си за президент, а партията му ГЕРБ няма да заложи на нито един нейн член или известен функционер, а надпартийно лице. Това с голяма доза вероятност е настоящият председател на Конституционния съд Борис Велчев, научи  Narod.bg.

Мандатът на Велчев изтича в края на годината, малко след самия Президентски вот, който се очаква да бъде насрочен за последната неделя от октомвр. Така висшия магистрат ще бъде принуден, ако приеме номинацията на “Дондуков” 2, да подаде оставка от настоящия си пост. Източници разкриват още, че не е изключено  ГЕРБ-СДС да предложи Велчев в тандем с външния министър и любим дипломат на Израел Николай Младенов, чието име се спряга за държавническия пост още от края на миналата година. Първоначално Борисов много държал да издигне именно него за президент, но здравословното състояние на бившия представител на ООН не позволявало това да се случи.  Преди дни Николай Младенов отрече информацията.

 След серия консултации в последните седмици експремиерът се спрял на Борис Велчев, с когото имали отлични взаимоотношения от години. Новината идва на фона на все по-задълбочаващите се слухове, че Демократична България също има намерение да представи на електората си магистрат за кандидат за държавен глава, а именно шефа на ВКС Лозан Панов.

С името на Велчев Борисов искал да покаже, че мисли надпартийно и най-вероятно името на конституционния съдия ще бъде лансирано не като кандидатура на коалиция ГЕРБ-СДС, а като независима номинация. 

По информация на “Уикенд” в разгара на преговорите за съставяне на редовно правителство и категоричния отказ на Борисов да участва в преговорите или в опит да реализира втория проучвателен мандат за целта, който до дни Радев ще връчи на ГЕРБ, партийни активисти яростно настоявали именно Борисов да застане в конкуренция с настоящия главнокомандващ.  Самият Борисов  неведнъж сондираше мнението на електората по темата и преди редовните парламентарни избори миналия април намекна, че може да се реши да се кандидатира за президент, но в последствие се отказа.

Реклама

Топлите отношения между Борисов и Велчев датират от повече от 10 години. При един от скандалите с изтеклите записи на предишното управление и неговите методи, се чу, че лидерът на ГЕРБ нарича шефа на Конституционния съд “братиньо”.

 Още преди да стане пример за първи път през 2009 година Борисов даде 100% кредит на доверие на Велчев, когато той бе главен прокурор.  Политическото минало на Борис Вълчев колони далеч повече към БСП, отколкото към десницата, особено предвид факта, че е съветник на президента Георги Първанов. Така, че ГЕРБ авно правят реверанс към левицата. Когато бе номиниран за обвинител номер 1, лично предшественикът на агент Гоце на “Дондуков” 2 Петър Стоянов бе възмутен от кадруването на Първанов в  съдебната система с кандидатурата на Велчев.

Любопитна подробност е , че самият някогашен лидер на ОДС Стоянов също е средспряганите в редиците на ГЕРБ имена за кандидат за държавен глава. По-скоро “за” Стоянов да се върне начело на Президентството били и партийците от най-близкото обкръжение на Бойко като Георги Марков, който го определи като единствената възможна алтернатива на Радев и конкурент за поста му. Петър Стоянов се смята за един от най-успешните президенти в Новата история заради редица международни признания. Кандидат за вицепремиер от страна на ГЕРБ се е появило изненадващо името на шефа на великотърновската болница д-р Николен Стойнев, който бе кандидат за депутат на предишните избори, сочен за близък приятел на Борисов заедно с директора на лечебното заведение д-р Стефан Филев.

Ортодоксално десните в ГЕРБ били категорични, че предпочитали кандидат за президент в лицето на Стоянов пред Борис Велчев заради роднинските връзки на магистралата с бившата Държавна сигурност. Велчев е внук на бившия член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Борис Велчев.

Източник: в. “Уикенд”

6 Коментара
 1. БИВШОТО ПЕДИ Б. ВЕЛЧЕФФ казва

  Аз вече не съм педи. Пооправих се. – Шибам яко с 200 у дупарата и ставам за президент на туй стадо офце.

 2. БИВШОТО ПЕДИ Б. ВЕЛЧЕФФ казва

  Вече не съм педи. Вече съм президент.

 3. Мария луна казва

  Глупости,пред Радев,Борис Велчев няма, никакъв,, шанс!Беше главен беззъб прокурор,от приятелския т кръг Манчев-Първанов!Народа избира Радев!!!Борисов,да си го набие в глупавата глава!!!

 4. ИСТИНАТА казва

  А, преди да се случи това ще НАУЧИМ ли: КОЯ е Мата Хари? Ще ОТВОРИМ ли НОЩНОТО ШКАФЧЕ? Ще ЧУЕМ ли отново ЗАПИСИТЕ? До къде стигна РАЗСЛЕДВАНЕТО Барселона? Какво…..?! НАРОД????

 5. Градинаров казва

  Предпочитам за кандидат-президент на ГЕРБ да бъде Лорд Евгени Минчев ! Красив е , мъжествнен е , не е ляво стоящ амбриаж !

 6. Marin J. Ruseborn казва

  Загубена кауза!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.