ДИВАЩИНА: Муравей Радев залива с бетон морето край Лозенец

1 6 748

Фирма на ексфинансовият министър с планове да строи ваканционно селище до село Лозенец

Мощни планове за бетониране на Черноморието стартира бившият финансов министър на Иван Костов Муравей Радев, научи „Уикенд”. На прицела на Муравей е едно от последните девствени кътчета по крайбрежието. Става дума за местността Караагач, която се простира по крайбрежието между Китен и село Лозенец, научи Narod.bg.

През последните години района по истинско чудо се отърва от дивашкото застрояване унищожило природата, но за сметка на това препрало стотици милиони мръсни пари от корупция и наркотрафик. Сред причините бетонът в Караагач да се размине е факта, че наоколо има  няколко защитени зони по Натура 2000 и резервати. В същия момент прекрасният плаж и спиращи дъха гледки са изключително привлекателни за т.нар. инвеститори, чиято единствена цел е бързо забогатяване, без значение от последиците.


Както се казва, щом има желание винаги се намират и начини, особено в държава като България. След мощна офанзива, купища манипулации със закони и „спонсориране” на правилните чиновници и управници бариерата пред бетона пада, обясняват еколози. Това моментално изсипва куп бизнесмени, в района. Сред кандидатите за бетониране на райското кътче е фирма „Пробан Инвестмънт”. От документите подадени пред РИОСВ в Бургас става ясно, че мераците са да се вдигне баровски ваканционен комплекс, върху площ от осем декара.

Инвестицията за подобен строеж е милиони левове, обясняват експерти. Както е ясно, подобна сума не може да събере, кой да е. В случая с „Пробан Инвестмънт” сред нейните собственици е Муревей Радев. Формално бившият министър държи едва петнайсетина процента от фирмата. Толкова има и дългогодишният му партньор Никола Петков. Неговото име се появява покрай множество скандали с приватизация по време на правителството Костов. В медийни публикации Петков е сочен като изключително близък до Муравей Радев и действащ от негово име. Съпругата на Никола Петков – Ана, е била от първите директори на приватизираното по време на СДС „Пловдивстройресурс”. По това време тя е съсобственик, а днес акциите в бившата пловдивска фирма са директно в ръцете на ексминистър Радев.

Реклама


Останалите акции в заявилата намерение да бетонира по морето „Пробан Инвестмънт” са на офшорката „Пробан Девелопмънтс Лимитид”. Макар и да има номинален собственик от остров Гърнси, зад нея според слуховете отново изкача името на Муравей Радев. През годините в България масово от политици или висши чиновници се използват офшорки, с цел легализиране на пари със съмнителен произход.
Докато е министър, Муравей Радев също в миналото е свързван с не една и две афери. Както повечето неща у нас и тези обвинения отдавна са забравени, а днес някогашният отговорен фактор в СДС се изявява като виден финансов експерт.


Преди години бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски обяви пред Нова телевизия, че не е издигнат за втори мандат именно заради скандал с Радев. Поводът е спряна от Гърневски „кражба на 200 декара в жилищен район „Тракия”.


Името на Муравей Радев се появи, макар и косвено по делото срещу бившият военен министър Николай Цонев. По време на процеса бяха пуснати записани разговори между съдия Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Покрай другите теми съдия Сантиров коментира „люти далавери” и „безпардонни кражби” в правителството на Иван Костов. Магистратът разказва, че в момента гледа дело за „митницата”, от което става ясно, че бившият финансов министър в правителството на Костов Муравей Радев лично е подписвал писма, с които е освобождавал „цели фирми от митнически сборове”. Съдията продължава да разказва как „със санкцията на Радев били освободени няколко ТИР-а и вагона с цигари от митниците в Русе и Варна”.

Автор: ТРИФОН КОСТОВ

Източник: в. „Уикенд“

1 Коментар
  1. ???? казва

    А, къде са, и какво правят КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.