СУПЕР СКАНДАЛ: Депутатът от ИТН Светлин Митев уволнен от НСО за връзки с мафията

1 7 748

Безспорно установихме факта, че Светлин Стоянов (Светлин Митев бел. ред.) е отивал в хотел „Хранков“ и е запазвал апартаменти на Боби Цанков. Очевидно това не е ставало безплатно. Затова си отиде от службата. При мен хора, които имаха връзки с подземния свят или с хора отвън, своевременно бяха отстранявани.

Ген. Димитър Владимиров разкрива пред Епицентър скандален факт – председателят на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС-та и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Светлин Костов Митев е работил в НСО и е бил уволнен дисциплинарно от ген. Владимиров за връзки с подземния свят. Той е сменил фамилията и днес вече се подвизава като Светлин Стоянов. Работил е като авангард на Боби Цанков. Очевидно това не е ставало безплатно. Затова си отиде от службата…

Ген. Димитър Владимиров

Ген. Владимиров, вчера парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС-та и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения изслуша началника на НСО ген. Емил Тонев. Една от темите беше кои лица могат да ползват лична охрана и услуги от НСО. Според Вас кои и какви промени трябва да се направят?

Според правилника лична охрана от НСО могат да ползват президент, министър-председател, председател на Народното събрание. Вицепрезидентът ползва специализиран транспорт и при необходимост, съгласно степента на застрашеност, може да се отпуска охрана. В момента охраняват и председателя на КПКОНПИ, както и чуждестранни гости на съответното ниво.  

Има един паразитен член от Закона за НСО, който трябва да се изчисти, защото създава възможност за спекулации. Това е текстът, който позволява при повишена степен на застрашеност да се охраняват и лица, свързани с националната сигурност. Дава се възможност да се бъркат други хора и да определят лица, които не трябва да се охраняват. Такъв е според мен председателят на КПКОНПИ. Председател на Комисия не е ниво, което трябва да се охранява от НСО.

Има логика и в това кметът на София да премине за транспортно обслужване към кметството, шестте заместник-председатели на НС – към парламента, защото има възможности за това. Не е нужно да се ползва НСО.

Членовете на Конституционния съд трябва да останат със специализиран транспорт от службата, защото са ниво в държавата. Те са най-малкото перо в разходите на НСО. Ако трябва да бъдат осигурявани от друго ведомство, трябва да се правят гараж, автомобили, шофьори, което ще излезе няколко пъти по-скъпо на държавата, отколкото това, че ги осигурява НСО.

Същото важи и за министрите и администрацията в президентството. При повишена степен на застрашеност министрите трябва да се охраняват.

Председателят на парламента Ива Митева също предлага столичният градоначалник и заместник-председателите на парламента да не ползват транспортните услуги на НСО.

Да. Трябва да се премахне още един член от закона, който предвижда министър-председателят и председателят на парламента да бъдат осигурявани със специализиран транспорт четири години след като са напуснали дадения пост. Този текст също е нездравословен. Докато аз бях началник на НСО, срокът беше до една година в зависимост от степента на застрашеност.

Познавате ли председателя на новата парламентарна комисия за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС-та, тъй като във визитката му е отбелязано, че до 2004 година, тоест по ваше време, е бил офицер от НСО?

Да, познавам го. Казва се Светлин Костов Митев и беше уволнен дисциплинарно от ген. Владимиров, тоест от мен, за връзки с подземния свят. Много „добре“ звучи институции и началници с достойнство и професионален опит да дават отчет пред председател на комисия, който не е напуснал доброволно службата.

Но как така?! Според официалните източници фамилията на председателя на Комисията е Стоянов?!

Да, да не говорим, че вече е Стоянов. Сигурно си е сменил фамилията. Аз го виждах и по време на протестите. Сега някои се хвалят, че той бил охранявал посолствата на Франция, на Саудитска Арабия. Голямо „постижение“! Това е елементарна работа, която я вършат и други частни фирми.  
Чух, че Митев/Стоянов бил казал, че е бил в НСО, но напуснал по свое искане. Няма такова нещо. Аз подписах заповедта за уволнение.

Казвате, че сте го видели на кадри от протестите. Къде? Протестиращ ли беше?

Видях го около жената със случая с автомобила на „Ситняково“. Беше се подпрял на багажника на колата. Може ли да позволиш да малтретират жена и деца в кола?! Не че тя е била права да се врязва в протестиращите, но ако си истински мъж, ще предотвратиш агресията срещу жена и деца. А той наблюдаваше обстановката безучастно.

В официалния сайт на „Има такъв народ“ е отбелязано, че от 1996 до 2004 година е бил служител на НСО. Но какво означава „връзки с подземния свят“?

Имаше връзки с Боби Цанков*. Цанков беше криминално проявен, мошеник и лека му пръст, не искам да говоря за починали хора, но той не го криеше това.

Заради Боби Цанков  през 2004 година и аз си подадох оставката, тъй като той бил най-големият мафиот на България. Това беше теза, която защитаваше тогавашният президент Георги Първанов. И аз си подадох оставката, защото видях, че с такива хора не може да се работи. Бях огорчен, че честните хора в тази държава не ги уважат толкова, колкото играчите и тези, които се обогатяват от властта.

Какви отношения е имал Светлин Стоянов с Боби Цанков? Какво е работил за него?

Работил е като авангард. Човек, който отива там, където е отивал Цанков. Тези, които служат като авангард, се пращат предварително при посещения на дадени места, ангажиране на хотели и т.н.

Реклама

Безспорно установихме факта, че Стоянов е отивал в хотел „Хранков“ и е запазвал апартаменти на Боби Цанков. Очевидно това не е ставало безплатно. Затова си отиде от службата. При мен хора, които имаха връзки с подземния свят или с хора отвън, своевременно бяха уволнявани. Над 40-50 човека съм уволнил по тази причина и не съм правил компромиси. И на Стоянов не направих компромис.

След мен е направил опит да се върне в НСО, която по негови думи бил напуснал доброволно. Интересно защо тогава е търсил позиции, за да се върне обратно на работа?

През годините не съм се интересувал от него, но изведнъж ми направи впечатление, че като председател на Комисията отговаря за специалните служби. Разбирате ли какво унижение е това за хората, които в момента са началници на НСО, на ДАНС, на разузнаването!

Вчера директорът на НСО трябваше да отговаря пред комисията, на която той е председател. Какво работеше Стоянов, докато бе в службата за охрана?

Той работеше във втората кола при Иван Костов и след това беше в масови мероприятия като човек, който отговаря за предварителното посещение на охраняемите лица. Но той си пренесе тези функции към Боби Цанков…Установихме го това. И не го е правил заради черните очи на Цанков.

Според Вас Светлин Стоянов трябва ли да бъде оттеглен като председател на комисията?

Не решавам аз тези въпроси. Доказателствата са, че е скрил информация. Нека видят какви хора слагат и те на възлови места. Нали са моралисти, от „Има такъв народ“ повдигнаха въпроса за гражданството на министър Петков.

Тема на вчерашното заседание на Комисията бяха и записите от камерите на 10 юли 2020, които показват полицейското насилие над млади българи. Гледахте ли кадрите?

Естествено.

Като професионалист как ще коментирате казуса?

НСО са предали записите на СДВР за случилото се под колоните на Министерски съвет. Службата има камери, с които заснемат подхода към МС, въпреки че това е работа на МВР. То трябва да осъществява външната охрана на ведомствата. Вътрешната е на НСО.

Защо не са предали записите и на друга институция? Трябваше ли да ги дадат на президента?

Не са длъжни. НСО не е информационна служба. Нещо, което е трябвало да прави МВР, го е направило НСО с външните камери. Заснело и гнусните насилия, извършени с протестиращи граждани.
Да сте чули от 1989 година насам НСО да е издало информация навън за личния живот на хората, за личните им контакти? Това е забранено.

НСО са постъпили правилно като са предали материалите и то по най-бързия начин. Специалните служби и МВР не могат да застават едни срещу други. Не трябва да имат повод да застават.

МВР е с разследващи функции и ако са достатъчно достойни, вместо да държат тези материали една година, трябваше да ги предадат на прокуратурата в пълен обем. И вместо козметични трябваше да има драстични мерки.

Като български генерал как ще коментирате насилието над хора, които в този момент не оказват съпротива?

Възмутително е! Насилието срещу беззащитни хора не се нуждае от коментар. Каквито и да са причините, те не могат да ги оправдаят. Те биеха и снимаха хора, които не бяха изправени, а натръшкани на плочките. Недостойна работа.

Не може да се бият беззащитни хора. Полицайка изрита няколко пъти едно момче, друг снима с телефона си момичето с бялата блуза. Защо? Да се покаже, че е голям бабаит?! 

И все пак точно на МВР, чиито служители извършват насилието ли трябваше да бъдат предадени записите?

НСО не може да отиде в прокуратурата и да даде материалите. Няма такива функции. Сега бивши министри и директори твърдят, че не били запознати с тези кадри. Хайде холан! Опитали са се да прикрият случая, надявайки се да царуват в родината, която опропастиха с бездарното си и корупционно поведение. Какво означава тяхното извинение?!

Самозабравили се феодали в тази държава смятаха, че народът е притиснат и няма да смее да каже каквото и да било. Със страх и полицейски методи не може да се управлява. Рано или късно народът се събужда. Но е важно като се събуди и даде вот на други политически сили те какво чакат и не направят правителство?! И някои от новите се държат като господари.

Автор: Таня Джоева, epicenter.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.