ДАНС и ГДБОП: Имало е незаконно подслушване на протестиращи и политици! (Опорките на мутрите от ГЕРБ отидоха на вятъра)

0 1 858

Опорките на ГЕРБ отидоха на вятъра! Служители на ДАНС и ГДБОП признаха, че е имало незаконно подслушване на протестиращи и политици, видя Narod.bg.

Показанията, които дадоха служителите на ДАНС и отдел ”Контратероризъм” в ГДБОП са потвърдили думите на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за незаконното подслушване на протестиращи граждани, каза председателят на временната парламентарна комисия адвокат Николай Хаджигенов, цитиран от frognews.bg.

Повече от един час продължи срещата на служителите с членовете на комисията, чието заседание бе закрито във втората му част. 


След приключването стана ясно, че подслушването е започнало още в началото на протестите и е продължило до месец май тази година. Указанията за това са дошли не по стандартния ред от Специализираната прокуратура към службите, който се изисква по закон. Съответно директорите са свели до подчинените си исканията за подслушване, също нарушавайки правилата за начина, по който се прави това. 

Реклама


По време на подслушванията служителите са записвали всичко, което чуват и неформално са носели информацията на своите началници.


Така на практика излиза, че не е ясно по какъв точно начин данните са били използвани. Оказва се, че всички форми на СРС са били приложени спрямо протестиращите – следене на цялата информация, която минава по електронен път, пряко подслушване и наблюдение.


„Целта на комисията е да предотврати по-нататъшни подобни незаконни действия“, категоричен бе адв. Николай Хаджигенов. 


Двама от служителите, които работят от самото начало на създаването на отдел „Контратероризъм“, са споделили, че никога по подобен начин не са получавали заявка за подслушване и това е било прецедент в тяхната дългогодишна практика. 


В края на заседанието стана ясно още, че момчето, чиито контактни лещи са били извадени принудително, живее в чужбина. То е подало две жалби до МВР и предстои да бъде поканено на изслушване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.