Бойко Рашков хвана в лъжа прокуратурата: Няма данни за повдигнати обвинения над полицаите-биячи

0 4 527

Служебният министър Бойко Рашков уличи в лъжа прокуратурата, видя Narod.bg. Няма данни изобщо Софийската районна прокуратура да е образувала наказателно производство срещу полицаите, участвали в боя над протестиращите на 10 юли, обяви той от трибуната на Народното събрание..

„До вчера нямаме данни нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност“, каза в пленарната зала служебният вътрешен министър и вицепремиер Бойко Рашков. Narod.bg припомня, чеднес парламентът заседава извънредно днес, за да го изслуша за бруталното полицейско насилие, с което беше направен опит да се смажат протестите миналото лято.

Брутална сцена от кадрите, разпространени в петък.

В неделя, след година мълчание, прокуратурата обяви, че има повдигнати обвинения на четирима души за полицейско насилие. Рашков сега опровергава това. Неговата теза е, че ако наистина има обвинени полицаи, по закон това трябва да стане известно на вътрешния министър.

По думите му преписката, пратена от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР към районната прокуратура, е била прекратена. Направила го е прокурорка, която след това е избрана за европейски делегиран прокурор. Рашков не назова прокурорката. Но каза, че „може би има някаква връзка, не мога да твърдя, но тя вече е там“. Посочи също и че е въпросната прокурорка е благодарила на „Вътрешна сигурност“ за „перфектно свършената проверочна дейност“. „Дано не съм прав, че тя така си е заслужила мястото на делегиран прокурор“, каза вътрешният министър, цитиран от в. Сега.

Рашков нарече „нещо като филм на ужасите“ записите от камерите зад колоните на МС. „На мен ми идва да Ви кажа, има една модерна дума – задкулисие. А тук какво трябва да кажем – задколоние“, посочи Рашков. Според него насилниците от полицията са разчитали, че камерата дори да работи, няма кой да подаде тази информация. И това, по думите му, това е голямата им грешка. Записът е бил съхраняван в НСО до 17 юли, когато е бил изискан от СДВР и й е предаден. „Всичко е било известно още тогава. Който е бил министър да каже крит ли е записът“, посочи Рашков.

„Насилие очевидно е употребено, и то непропорционално. Поведението им (на полицаите) граничи с престъпление, ще бъда предпазлив изказа. Такова нечовешко отношение възмущава всички“, определи министърът. И посочи, че няма как вътрешният министър по онова време да не е знаел за кадрите.

Реклама

И допълни, че ако е вярна информацията, че един от пострадалите младежи е загубил съзнание, това означава средна телесна повреда.

След вътрешната проверка само четирима полицаи са били наказани – най-тежкото е наказанието – 2 години лишаване от право на повишение. Втори е наказан със същото, но за 1 година, а останалите двама са наказани само с порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка, обобщи Рашков. „Единият от тях обаче се ползва с доверието на нашия главен прокурор и е преминал на работа в Бюрото. Явно Гешев, виждайки от кадрите, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита“, каза министърът. Той нарече този служител „заслужил деятел на Бюрото за защита, на по-висока длъжност, с 800 лв. по-висока заплата“.

Рашков коментира и кадрите, на които се вижда как един от полицаите зад колоните снима с личния си телефон задържаното момиче. „Това е позор за СДВР. Както беше позорно една жена, която се виждаше на кадрите, да постъпи както нейните колегите“, каза министърът. Според него снимането е по-грозно и от физическото насилие, „защото вече говори за някаква извратеност“ и вероятно полицаят е „смятал тази млада жена за негова собственост“. Служебният министър допусна, че тези снимки полицаят си ги пази в личния архив. 

Рашков подчерта, че от дисциплинарната комисия, правила проверката миналата година, никой не е обърнал внимание. „Затова наказанията са просто символични, просто да ги има“. Заснемането е нарушение на самата Конституция, напомни той. И допълни: „По този въпрос е отговарял тогавашният вътрешен министър в телевизията. И е казал така – не е установено от комисията да са правени снимки на задържаните“.

„С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка. Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите“, обяви председателят на парламента Ива Митева в изявление по повод свиканото заседание.

Главният прокурор Иван Гешев обаче даде да се разбере, че няма да се яви пред парламента и да обясни своите действия. „Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт“, каза Гешев вчера пред БТА. „Няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната“, посочи той.

Гешев от самото начало на този мегаскандал не крие на чия страна е. Още на следващия ден след бруталния побой на протестиращи, главният прокурор написа в „Туитър“: „Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.