Гешев пази МВР биячите на ГЕРБ: Прокурор №1 няма да докладва какво е свършил по окървавените протести

2 1 371

Главният прокурор Иван Гешев няма намерение да каже пред парламента какво е свършило държавното обвинение по полицейската бруталност над протестиращите срещу ГЕРБ и самия него миналото лято. Това излиза от изявление на Гешев пред БТА, установи Narod.bg.

Гешев смята, че искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и така реално продължава да закриля мутрите в униформи, изпратени от мутрите с власт да бият народа.

Гешев обяснява, че практиката на Конституционния съд изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Случвало се е обаче Гешев да поиска разрешение от наблюдаващите прокурори и да изнася информация в парламента по висящи преписки.

ДБ настоява Иван Гешев да се яви в парламента на извънредното му заседание във вторник, посветено на полицейското насилие.

Досега цяла година прокуратурата отказваше да отговаря има ли образувано разследване за полицейското насилие зад колоните на Министерския съвет.

Реклама

След като миналия петък в парламента бяха излъчени официални кадри от охранителните камери на Министерския съвет, в неделя прокуратурата обяви лаконично, че има четирима, които по онова време са били служители на МВР, имат обвинение.

Не стана ясно обаче кога са обвинени те, нито кои са, нито защо цяла година не е стигнала на обвинението да ги изправи на съд. „Сега“ разкри, че прокуратурата е разполагала с въпросните кадри на практика през цялото време досега.

Дори да не беше нарушение на принципа на разделение на властите, „няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната“, посочи главният прокурор. Той допълва, че уважава работата на Народното събрание и очаква да види каква информация ще изискат от прокуратурата народните представители.

Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

„Според Конституцията, нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати.

Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна“, настоява Гешев пред БТА.

2 Коментара
 1. Stan казва

  Докога ще го търпим този ЧЕРВЕЙ?
  Като не му отърва нещо – нарушавала се независимостта на съдебната власт!
  Глупости!

 2. Бай Спас казва

  С две думи – Парламента получава една „фигурка“ от три пръста.
  Гешев индиректно им казва – Вие си говорете каквото искате, пък аз ще правя каквото искам.
  Време е да се вземат лопатите. Такива наглеци сами няма да се махнат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.