Майката на Христо Иванов бранеше Меди Доганов, никой не знаеше, че Ахмед Доган е ухо на ДС

1 12 725

Дисидентът Петър Бояджиев, лежал 10 години в затвора заради дългата ръка на Държавна сигурност, разказа интересна история, свързана с майката на Христо Иванов и кукловода Ахмед Доган, видя Narod.bg.

Оказа се, че преди 30 години родителката на настоящия лидер на „Демократична България” неистово е защитавала Меди Доганов от с. Дръндар, без да е наясно, че бъдещият водач на ДПС е ченге от ДС.

Ето целия прелюбопитен разказ:

На няколко пъти вече срещам упреци към Христо Иванов поради майка му. Днес пък агентите на Държавна сигурност, назначени за депутати от ДПС, отново се опитаха да си присвоят съпротивата на мюсюлманите в България от май 1989 година.

Като пряк участник в тези събития и то на възлово място, ще кажа няколко неща.

В ДПС няма и никога не е имало и един човек от участниците или организаторите на тези манифестации. При създаването на ДПС имаше няколко необвързани с ДС, но и от тях никой не е участвувал в събитията.

По-късно и тези необвързани с ДС отекоха в канала, изгониха ги.

Сега за майката на Христо Иванов. Нейното име чух при обявяването на Клуба за гласност през ноември 1988 година. Тя е защитавала по-късно преследваните мюсюлмани. Качиха в мрежата и едно видео, където тя защитава тогавашния Меди Доганов. Това е някъде краят на 1989 година.

Нека обясня, в онзи момент за всички нас Меди Доганов беше един политически затворник. Освен хората от Държавна сигурност, никой от нас не знаеше, че той е агент. Не са подозирали това дори и най-близките му съзатворници от онова време.

Аз също съм защитавал Меди Доганов и дори нещо повече – аз съм предал неговото име, както и други имена, на председателя на Международната федерация за правата на човека в Париж, който непосредствено след 10 ноември посети България и се срещна с Петър Младенов и поиска освобождаването на хората от този списък.

Истинският Ахмед Доган беше разкрит по-късно, но медийно той имаше огромната защита на ДС, които владееха медиите тогава. Очевидно сме останали малко хора, които познаваме този период и хора като Данчо Ментата и Карадайъ използват това.

И нека добавя. Забележете, Карадайъ говори 10 минути от парламентарната трибуна и през това време четеше до запетайката написаното му от Доган. Така е при тях за важните неща.

Реклама

Обърнете внимание, че Христо Иванов говори също доста, но нямаше и ред написано, защото си познаваше материята и защото не е мъжка секретарка.

Във втори свой пост Петър Бояджиев хвърля още светлина върху личността на Доган:

Стана дума, че отначало не знаехме, че Доган е агент и че зад него стоят тогавашните съветници на КГБ в София. И му помагахме и от Франция чрез Димитър Томов. Нека драсна и още няколко реда.

Аз се върнах в България за по-дълъг период в началото на декември 1991 година. Преди това между май и декември 1991 година съм влизал в България за кратки периоди. И тъй правителството е наше, на СДС, с подкрепата на ДПС.

И говорителят на Независимото дружество Димитър Томов, който беше една от стабилните ми връзки в България преди 10 ноември 1989 година и чрез който веднага след излизането на Доган го подпомагах, ме води у дома на Доган на уиски.

Беше в Красно село. С мен беше и още един приятел. И тъй, Доган съюзник, бивш политзатворник, подкрепящ СДС, та сме си между свои. В един момент се сещам, че бях чул, че в някакво интервю бил казал, че той организирал от затвора майските събития.

Не бях обърнал много внимание, но казвам: „А, бе, Меди, какво чувам, че си казал за майските събития”. Аз все още нищо не зная и не подозирам. Казвам го ей така, между другото.

Да, ама домакинът, гледам, нещо се гипсира и отговорът му беше: „А, бе, нали ги знаеш журналистите, едно им казваш друго пишат. В тази стая нали вие двамата с Митко си знаете какво сте правили. Ти нали си бил в затвора, знаеш, какво може да се направи оттам”.

И тъй, аз не вдявам нищо и приемам отговора за нормален. Тръгваме си и по стълбите Димитър ми казва, „Ти какво направи, човекът щеше да получи сърдечен удар”. Не разбирам, какво съм направил, разбира се, и продължавам да питам що за истории са това.

Димитър обяснява: Доган се познава от затвора с Янко Янков и ние тримата бяхме заедно след излизането на Доган. Той прие да вкара Янко Янков във Великото Народно събрание, като Янко Янков ще свидетелства, че му е бил куриер от затвора и нарежданията са минавали през него, а аз поех ангажимента да се договорим с теб да потвърдиш, ако се наложи.

Да, ама не исках да го говорим по телефона, а ти влезна в България много по-късно и така нещата останаха висящи. И сега, когато Доган те чу, разбра, че аз не съм си изпълнил обещанието и се изплаши, като помисли, че сме там за да го разобличим пред третия човек, който е с нас.

Е, поскарах се на Митко, но от този момент, започнах да ровя и да изясня, кой е Доган и долу-горе за няколко месеца картината ми се изясни. Дълги истории в българските потайности бъкащи от ЛЪЖИ.

1 Коментар
  1. Кака Милка казва

    От 7 милиона българи, как така само майка му, Мара Бойкикева не е знаела? Брей да му се не види макар, какви наивници имало!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.