След дивотиите на ИТН: Бойко взима мандата (задават ли се избори 2 в 1?)

1 3 948

След безобразните назначения в своите два проектокабинета, гарнирани със скандални разкрития за най-важните фигури в тях, Слави Трифонов и „Има такъв народ” отвориха пътя към даване мандата на хунтата ГЕРБ и нейния тартор Бойко Борисов, припомня Narod.bg.

Въпреки минималните шансове за успех ще бъде ли правен опит за излъчване на кабинет с третия мандат? Или бързо ще се върви към нови предсрочни парламентарни избори? Кога ще са изборите за президент и дали вотът ще е 2 в 1? Това са въпросите, чиито отговори се чакат от партиите в парламента, пише „Дневник”.

След провала на първия мандат, след като „Има такъв народ“ не успя да събере подкрепа за правителство, президентът Румен Радев трябва да връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер на която ще го върне неизпълнен, а после и трети – на избрана от него формация, която да предложи кандидат за министър-председател в срок от седем дни.

Реклама

Срок за връчване на мандатите няма, но въпреки желанието на „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ за експертен кабинет с хоризонт от шест-осем месеца и важни задачи, такъв едва ли ще има, тъй като „Има такъв народ“ няма да го подкрепи, а според другите две „партии на протеста“ ГЕРБ и ДПС ще бъдат изключени от процеса.

Така вероятно ще се отиде на трети за годината парламентарни избори. Преди това обаче Народното събрание трябва да насрочи президентски избори, които могат да са от 24 октомври до 21 ноември.

Дали изборите ще са 2 в 1 зависи от това с каква скорост ще бъде извървяна процедурата по връчване и неизпълнение на мандатите. Парламентарните избори се насрочват от президента и са два месеца от датата на предсрочното разпускане на Народното събрание.

1 Коментар
  1. майната казва

    Всичко хубаво, но защо не питате Дългия „вожд“ защо му е това – „ВСЯ ВЛАСТ СОВЕТАМ“ Ленин така е разгонил и избил всички, които са провели революцията, като меншевики ,троцкисти, анархисти за да останат само болшевиките.И настъпили седемдесет години терор, в името на народа!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.