НАГЛЕЦ: Боил Банов всеки работен ден ходел до палата в Копривщица със служебен мерцедес и шофьор

0 4 665

Бившият министър на културата Боил Банов се показа като свръх наглец, разкри Narod.bg.

Всеки работен ден тарикатът пътувал от София до палата си в Копривщица със служебния мерцедес, въпреки уверенията на правителството на ГЕРБ, че министрите не използват служебните коли за лични нужди, научи „Уикенд”.

Режисьорът се сдоби с апетитен имот във възрожденския град на смешно ниска цена, доста под пазарната, и затова сега е проверяван от антикорупционната комисия на Сотир Цацаров.

Банов, прочул се повече със скандалите в културата, отколкото с реално свършени неща, предпочитал да живее в спокойния планински град вместо в шумната столица. Разстоянието между София и Копривщица е 100 км и министърът изисквал шофьорът на служебния мерцедес всеки ден да го кара на работа, като така пътувал 200 км за сметка на данъкоплатеца.

Реклама

Любителят на чашката, който често се появяваше на публични места в нетрезво състояние, не смеел да седне сам зад волана и затова към него бил прикрепен денонощно шофьор от Министерство на културата, разкриват възмутени служители.

Без свян Боил Банов харчел за собствения си кеф държавно гориво, вместо например да ползва личен транспорт или пък да си плаща за возенето от собствения си джоб. Наглият министър обаче дарявал щедро с ДМС шофьора си, като парите пак идвали от бюджета, разказват запознати със схемите му.

От КП КОНПИ подозират, че е възможно посочената в нотариалния акт сума за къщата на Банов в Копривщица да е нереална, за да се укрие разход, за който екс министърът не може да докаже доход.

От Антикорупционната комисия проверяват документите при нотариуса и тези в общината. От имуществената декларация на Банов в регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности, която е качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, става ясно, че през 2018 г. той се е сдобил в Копривщица с къща с обща разгъната застроена площ от 140 кв. метра, както и с дворно място към нея от 324 кв. метра срещу сумата от 56 700 лева.

Това е станало, докато е бил министър на културата. „Поискаха дали има данъчна оценка, дали е деклариран. Имота е деклариран, плащат си редовно данъците. Това беше проверката”, обясни кметът на Копривщица Бойка Дюлгерова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.