Колко пари откраднаха фирмите на ГЕРБ с миенето на улиците в София?

0 1 599

Колко пари гепиха бизнесмените на Бойко Борисов, получили концесия да мият улиците на София, пита Narod.bg?

Столична община е оросявала основни улици и булеварди в София през всички дни с предупредителен код за опасно високи температури, но от „Московска“ 33 не са склонни да предоставят информация с какъв график са се движили камионите на фирмите, поддържащи чистотата в града, които са собственост на бизнесмени до ГЕРБ.

„Сега“ попита Столичния инспекторат на коя дата кои улици и булеварди са поливани и как е било взето решението къде да бъде пратена специализирана техника. Но не получи конкретни отговори на тези въпроси.

Темата за това как София контролира миенето на улиците е една от най-добре пазените тайни и в останалите месеци от годината. По конкретния повод от Столична община отговориха само, че „оросяването е започнало от 27 юли“ и е продължило без прекъсване през всички горещи дни. „От 27 юли до 4 август са оросени 25 103 дка, което прави по 2789 дка на ден. Целта е в най-горещите дни да се охладят пътните платна на основните булеварди“, се казва в отговорите на общината.

Малко повече информация дава първото прессъобщение на Столичния инспекторат за началото на дейностите по оросяването. В него обаче също липсват данни за работния график. „Ще се извърши оросяване на входно-изходни булеварди и основни пътни артерии.

Дейността се извършва с помощта на цистерни по булевардите, както следва (изредени са над 30 булеварда). Дейностите ще започнат след 13 часа. Контрол за качеството на миенето и оросяване се извършва от Столичен инспекторат“, се казва в съобщението.

Реклама

В социалните мрежи обаче могат да се видят множество сигнали и оплаквания на хора, че дейностите на Столична община по охлаждане на улиците и булевардите в София не са стигнали до техните квартали.

Както личи и от прессъобщението, пръскане и миене не е било предвидено за районите с най-интензивно строителство, откъдето идва и най-голямото запрашаване и замърсяване на София през лятото  – „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Витоша“, „Малинова долина“ и т.н. Без оросяване са останали и основни вътрешно квартални улици. 

Защо не работят чешмите в София

Вместо да раздава в жегите ограничени количества минерална вода на три места в София – на пилоните пред НДК, на площада пред църквата „Света Неделя“ и на „Орлов мост“, Столична община би трябвало да се погрижи за ремонта и пускането на многобройните неработещи чешми в града. За това призова гражданската организация „Спаси София“.

„Раздаване на минерална вода в тонове пластмасови шишета – това е единствената „мярка“ на Столичната община по време на опасните летни горещини. Това се случва в града, който лежи върху минерална вода. Вместо да разчита на дарения, или да закупува тонове пластмаса, градът трябва да разчита именно на водните си ресурси и на градските чешми. Но не го прави, а оставя чешмите в занемарено, разрушено и вандализирано състояние.

Ако зависеше от нас, щяхме да направим: спешен ремонт и пускане на всички налични чешми и изграждане на нови в основните градски пространства; осигуряване на прохладни затворени обществени пространства със свободен достъп, включително за хора, които не могат да си позволят охлаждане на жилищата си; подсилване на дежурните екипи за спешна помощ по време на гореща вълна; готовност за реакция при възникване на пожари и противодействие на нерегламентирано изгаряне на отпадъци, което продължава и през лятото.


Освен това засаждане на максимален брой дървета и зелени площи по улиците и в кварталите и елиминиране на т.нар. топлинни острови, които задържат горещината в града; информационна кампания със здравни съвети в горещото време“, изброяват от „Спаси София“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.