Само в Narod.bg важният въпрос: Ще се справи ли Петър Илиев с мутрите на Бойко и ДПС? (5 факта за бъдещия МВР министър по плагиатския скандал)

2 2 809

Компроматните войни винаги са били важна част от арсенала в политическите битки. На мушката сега е „Има такъв народ“ и издигнатите от партията на Слави кандидати за министри.

Тук се откроява случаят с адв. Петър Илиев, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ , първоначално спряган като възможен премиер, а сега потенциален министър на МВР, който бе обвинен в плагиатство.

Narod.bg научи 5 факта за скандала, които може да променят мнението за университетския преподавател от Пловдив.

Най-важният въпрос в случая, обаче, е дали юристът ще има силата, волята и желанието като вътрешен министър да се справи с мутрите на ГЕРБ и ДПС, които от години източват ресурсите на България в офшорни сметки и чекмеджета.

За Narod.bg това е същественият въпрос, а не вторачването в конкретен компромат, който да ни отклони от голямата тема около Петър Василев – дали ще пребори мутрите, преяли с власт през последните 15 години?!

За какво иде реч?

Обвиненията към Петър Илиев взеха връх в деня, в който ИТН трябваше да получи мандат от президента за съставяне на правителство.

Спряганият от медиите за кандидат за министър-председател беше посочен като неправомерно използвал текстове от друг автор за своя книга.

Ето, обаче, какви са фактите:

Факт 1: Подбраното време

Анонимни лица твърдяха, че в своя книга, издадена преди повече от 6 години Петър Илиев е копирал части от научен труд на колега от СУ без позоваване. Времето на атаката ясно говори, че това е умишлен опит за дискредитиране, точно когато започва политическата промяна. Ако е имало плагиатство, защо повече от шест години никой не се е оплакал? Такива неща не остават скрити и за ден в научната общност.

Факт 2: Няма лице, от което е плагиатствано

В публикации се спрягаше на доц. д-р Наталия Киселова като уж оригинален автор на пасажи от книгата на Илиев. Тя обаче никога не е заявявала пред никой, че Илиев е копирал от нея интелектуалния й труд.

Реклама

Ден преди връщането на мандата на президента в медиите се появи изфабрикувано интервю с нея, в което тя уж „признава“ че от нея е плагиатствано.

Но само след минути доц. Киселова собственоръчно опровергава компроматите от личния си фейсбук профил и директно заявява, че подобно интервю не е взимано от нея.

Много е вероятно тя да е избрана целенасочено за атаката, защото според разследване на Биволъ е племенница на бившия кадър на ДС и шеф на НРС ген. Кирчо Киров.

Факт 3: Няма доказателства за цитати, които да са взети от книгата на доц. Киселова и да са публикувани в книгата на Петър Илиев.

Медиите завъртяха в публичното пространство за доказателство клипче, направено от фейсбук групата „Правна лудост“ от анонимни лица с компютърно моделиран глас.

Освен, че крият самоличността си, ясно защо, фалшификаторите дори и не използват оригинала на Петър Илиев. При съпоставка на истинската книга на Петър Илиев с показаните на клипчето страници ясно се вижда, че те не са едни и същи, разминават се абзаци, текстове и най-вече съдържанието.

Очевидно за илюстриране в клипчето не е използвана истинската книга на Илиев, а фалшификат. Тенденциозно направено, но хората се връзват.

Факт 4: Книгата на Петър Илиев е излязла от печат през 2015 г., а на доц. Киселова – през 2021 г.

Дисертацията на Киселова я няма и в електронен вариант, нито е била частично публикувана по-рано, така че няма как Петър Илиев да е копирал съдържание, с което не е запознат.

Освен ако няма скрити ясновидски способности, показващи му какво си мисли някой или пък какво евентуално ще публикува след повече от шест години.

Факт 5: Колегите на Петър Илиев в СУ категорично опровергават да има плагиатство

„Това е абсолютен фарс и опит за дискредитиране. Онези, които говорят за плагиатство да престанат, защото това е откровена неистина. Няма плагиатство, има клевета“, каза Орлин Колев, преподавател и колега на д-р Илиев и доц. Киселова в катедрата на Юридическия факултет на Софийския университет.

Колев определя Илиев като честен и достоен човек и брилянтен професионалист. Освен, че е дългогодишен преподавател в СУ, Петър Илиев е автор на няколко научни труда и над 30 публикации на правна тематика.

Специализирал е английско и американско търговско право, както и право на ЕС в Лондон и Ню Йорк, има собствена правна кантора и е печелил приза „Адвокат на годината“. Но явно личните постижения, доброто име и доказаният професионализъм нямат значение, когато става дума за политика.

2 Коментара
  1. ловеца казва

    На хората им омръзна след всяко предложено за висок държавен пост лице да започват да четат компромати за него(в добрия случай) или семейството му.Не мога да разбера новоизбраните политици,след толкова години за пръв път имаме правителство(служебното) което се ползва с толкова голяма одобрение сред народа,а те изпитват панически страх то да продължи да работи и да завърши курса по който е поело.Нали напоследък е модерно да се говори за суверена- е послушайте го,доверете си на народното желание и интуиция после народа ще се довери на вас.Нагледахме се егоцентрични решения нямащи нищо общо с реалните хорски проблеми и потребности.Докога ще разчитме на старата система проба-грешка?Уморихме се ,похабихме се цяло едно поколение което бяхме млади,ентусиазирани момичета и момчета жадно очаквайки промяната за по добър живот,станахме вече баби и дядовци,а добрия живот остана мираж за огромна чат от нас.Дами и господа стари и нови политица разберете,че докато народа не види сред политиците близки по морал и интереси хора ще продължи да напускат прекрасната ни родина,а разни нарцистично обладани хора ще се пъчат с названието победители,реално избрани от двайсетина процента объркани(съзнателно с години)млади и не толкова зрели българи.

  2. Атанас Кирилов казва

    Не са ли множко случаите, които показват, че имаме кандидати събрани от кол и въже.
    Правосъден министър се изтегля заради вулгарен чат със студентка и непремерено политическо изказване, МВР министър се обследва за кражба на интелектуална собственост, съпругът на екоминистърка е в затвора за грабеж???

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.