ГЕРБ се завръща! Стари муцуни, изритани от апетитни постове, отново драпат за власт (Слави си свърши работата)

0 3 372

Слави Трифонов постигна целта си! Тайните ходове на ИТН, далеч от очите на народа, доведоха дотам стари гербаджииски муцуни, изритани от апетитните си постове през последните месеци, отново да драпат за власт, научи Narod.bg.

Калинките на Баце искат да влязат в бордовете на апетитни държавни дружества като независими членове.

Тези конкурси за големите предприятия текат в Агенцията за публичните предприятия и контрол и процедурите отново са подновени, след като 45-тото Народно събрание ги замрази до изборите. Процедури за избор на представители на държавата вървят и в съответните ресорни министерства. Справка на „Сега“ показва, че за управите напират и прясно отстранени след скандали кадри.

Интересен е списъкът с допуснати кандидати за независими членове на борда на държавното дружество „Информационно обслужване“. Сред тях е отстранената наскоро от ръководната позиция в Агенцията по вписванията Габриела Козарева.

До махането й се стигна след отказ на Агенцията да отрази искани от различни служебни министри промени в бордовете на държавните дружества. Козарева бе назначена в агенцията през 2018, като около името й се разшумя около тлъсти бонуси, раздавани на фона на тежък срив в Търговския регистър.

За директор в „Информационно обслужване“ сега се пробва и Тенчо Попов. Кандидатите се обявяват само с две имена и точна проверка е невъзможна, но името съвпада с това на финансиста Тенчо Попов, който осъди прокуратурата за незаконен арест с бившия вонен министър Николай Цонев.

Реклама

Конкурс за представител на държавата в борда на „Информационно обслужване“ бе обявен и от транспортното министерство. Той обаче е прекратен, като мотиви не са известни.

За независими членове на борда на директорите на скандалното дружество „Автомагистрали“ кандидатстват досегашните членове Стоян Беличев и Иван Коларов. В списъка са още Валентин Николов (името съвпада с това на досегашния член на борда на БЕХ от ГЕРБ), Стефко Василев, Владимир Трифонов и Гено Георгиев.

Оспорвана е надпреварата за независим член на борда на директорите на „Холдинг Български държавни железници“.

За едно място се състезават 5 души, сред които и бивши шефове на железниците с опит като Християн Кръстев и Христо Монов. И тук паралелният конкурс за избор на представител на държавата в „Холдинг БДЖ“, обявен от служебния транспортен министър, е прекратен.

Докато в повечето новообявени конкурси има сериозна надпревара, в този за избор на двама независими членове на борда на „Национална спортна база“ има само един допуснат кандидат – досегашният шеф Пламен Манолов.

Кандидатите във всички конкурси се явяват на два изпита – писмен и устен. Законът позволява договорите за управление да са със срок от 3 до 5 години и в много предприятия конкурсите са за максималния срок.

Провеждането на конкурсите на ръба на парламентарните избори от старото правителството доведе до скандали и част от подборите бяха замразени. Късият мандат на служебния кабинет в момента не се припознава като пречка за подновяване на процедурите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.