Само в Narod.bg: Нов гешефт на Коце Ботокса – уредил „наша” фирма със 192 млн. от обществени поръчки (РАЗСЛЕДВАНЕ)

0 6 194

Поредно разследване на Narod.bg на далаверите за милиони, които нежният проф. Костадин Ангелов – Коце Ботокса завъртя като директор на Александровска болница. За награда облажилите се с десетки милиони бизнесмени пък му уредиха поста на здравен министър в последното правителство на мутрата Бойко Борисов.

Голяма част от похарчените пари от бюджета, дадени на Александровската болница, са отишли при една конкретна фирма, сочи справка на Narod.bg от регистрите за последните години.

Става въпрос за компанията за медицински изделия, внос на техника и изделия „Вега Медикал”, собственост на синовете на бившия съдружник и някогашен изпълнителен директор на КТБ Янко Иванов – Симеон и Димитър Иванови. 

За топлите връзки между фирмата, нейните дъщерни дружества и тандема проф. Костадин Ангелов – пиарката Мария Куманова, информираха наши източници от здравното министерство, принципал на най-старото лечебно заведение в страната.

Въпреки че изчегъртаният директор на болницата проф. Борис Богов увери, че тя не страда от над 70 милиона лева борчове, за което първо Narod.bg писа, от междинен доклад на ДКЦ-то, изведен през септември миналата година, става ясно, че дълговете само там са за над 65 милиона.

Те са натрупани в предходни години и основно са за обезпечаване на вече поръчани изделия и консумативи. Наскоро здравният министър д-р Стойчо Кацаров смени Борис Богов и постави за шеф д-р Атанас Атанасов. 

Каква е далаверата?

Редица обществени поръчки, както и процедури по пряко договаряне (без конкурс – б.р.), през последните години са били възложени и от тогавашния шеф на болницата проф. Костадин Ангелов – Коце Ботокса, и от неговия наследник на поста именно на „Вега Медикал”.

Реклама

По 90% от тях участие в процедурите други компании не са имали.Още през 2018-а започват съмнения за предварително нагласени параметри на обществените поръчки така, че исканата от болницата апаратура, да отговаря именно на уредите, с които шефът на „Вега Медикал” Димитър Иванов (син на Янко Иванов – б.р.) работи и внася от чужбина. 

Това важи от доставки на радиоактивни лекарствени продукти, прекурсори за образната диагностика в специализираните клиники и отделения на болницата (на стойност близо 1 милион лева с ДДС за изпълнение в рамките на 1 година – б.р.), така и за доставка на консумативи, предназначени за лечение със сакрална невромодулация за инконтиненция (уринарна, фекална) и ретенция за нуждите на Клиника по урология (на стойност 345 000 лева без ДДС -б.р.).

Без предварително договаряне същата компания е избрана и за абонаментната поддръжка на циклотронен комплекс „BIOMARKER GENERATOR“ в болницата, чрез който се извършва огромна част от диагностиката на пациентите с онкологични заболявания.

Според документацията от проф. Ангелов в средата на 2020 г. тя взима за целта над 400 000 лева без ДДС, като аргументацията е за сертифициран оператор на системите.

Подобен казус с „Вега Медикал” предизвика скандал в пловдивската Университетска болница, където тя спечели огромна поръчка, но бе оспорена в съда от конкурентна фирма.

Компанията на Иванов спечели търг за над 3 милиона лева за доставка на ядрено-магнитен резонанс при, по думите на другата, съревноваваща се с нея, съмнителни обстоятелства. 

Общата стойност на спечеленото през годините от „Вега Медикал” по обществени поръчки е 192 милиона лева, а от участие по оперативни програми по предишния програмен период на ЕС – 181 443 977 лева. 

Из здравните среди упорито се говори, че именно познанството на шармантната бивша пиарка на „Алексанрдовска” Мария Куманова с Янко Иванов й е издействало високите постове в администрацията – първо в НСОРБ, след това като началник на министерския кабинет, а от близо 6 години насам – като зам.-директор на „Александровска“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.