Защо темата „ДПС” е неудобна за „Има такъв народ”?

2 1 991

Защо темата за ДПС и нейните хора в бъдещия кабинет на Слави Трифонов е толкова неудобна тема за „Има такъв народ”, пита Narod.bg?

Част от пъзела може да бъде сглобен от пост на Христо Иванов във фейсбук, където той категорично отрича обвиненията на шоумена-политик, че искал „парче от баницата”, т.е., назначения на възлови места по върховете на управлението.

„Който твърди, че „Демократична България“ е искала парчета от баницата, лъже. И лъже според собствените си примитивни представи за разпределяне на дялови участия във властта и партийни проекти. Предложихме конкретна формула за подкрепа за решаването на стратегическа национална задача. И тя беше панически отблъсната“. Това пише в обширен пост съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

В лично качество той отговаря на личните нападки към него от вчера на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Повече за т. нар. интервю на Трифонов, дадено от дома му на председателя на парламентарната група на партията Тошко Йорданов.

„Този парламент можеше да реши една стратегическа национална задача: реално да отстраним ДПС от властта. Само тогава можем не просто да „изчегъртаме Борисов“, а да разградим в дълбочина модела на корупционното задкулисие. Тази задача е изключително сериозна и не може да бъде реализирана с шоу с импровизации, лансиране за лидерски позиции на случайни бушончета и съмнителни подставени лица, а най-малко, с оформяне на ново задкулисие“, пише в отговор Иванов.

Той напомня, че първата политическа сила, която обаче разполага само с 65 гласа в Народното събрание, първоначално е игнорирала останалите партии, обявили се за промяна на статуквото, и се е опитвала да ги постави пред свършен факт, прехвърляйки им отговорността, ако не дадат подкрепа.

Реклама

„Виждайки ясно тази стратегия на поставяне пред свършени факти и особено, когато започнахме да научаваме какви хора се готвят за правителството, парламентарната ни група реши да действаме публично, преди да е станало необратимо късно. Поставихме ребром горните принципни въпроси и предложихме единствено възможното решение за ключовия персонален въпрос: привличане на успешните министри от служебното правителство в новия кабинет, ако за него ще се търсят нашите гласове.

Тези хора се доказаха като бойци, предприеха конкретни действия срещу Борисов, ДПС и корупционните им мрежи и заслужиха огромно обществено доверие.

Оставянето на успешните служебни министри, особено такива, които самите ИТН са канили, очевидно няма как да бъде представено за някакво излъчване на наши представители. И точно затова легитимният начин за поставяне на тази важна тема беше публичният, а не в някакви телефонни разговори и раздумки по кюшетата“, отговаря Иванов.

„Отказът за формиране на ясна парламентарна конфигурация под димката за „правителството на малцинството“ с 65 гласа не може да скрие за дълго на милостта на чии гласове ще се крепи готвеното управление.

Атаките срещу автентичните борци с корупционното статукво не могат да камуфлират кадровото безсилие и пробутването на сламени човеци. Спекулациите с вината за отиване на следващи избори няма да прикрият от избирателя бягството от отговорност, неспособността за елементарен политически диалог, отказа от търсене на подкрепа и нежеланието за реална конфронтация с ДПС и техните корупционни мрежи“, пише Иванов.

Той подчертава, че е бил атакуван лично и отговаря в лично качество. „Ние сме демократична формация.

Ако изобщо бъде потърсена наша подкрепа по някакъв сериозен начин, партиите от коалицията и парламентарната група ще оценят предложения състав на Министерски съвет, програмните заявки и очертаващото се парламентарно мнозинство и колективно ще вземем решение за последващите си действия в интерес на страната и избирателите“, завършва посланието му.

2 Коментара
  1. firebg казва

    пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

  2. […] Защо темата „ДПС” е неудобна за „Има такъв народ”? […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.