Странно?! Ахмед Доган и Слави с едни и същи опорки срещу служебния кабинет

3 3 229

Съвпадението между „Има такъв народ“ и ДПС в нападките им с еднакви опороки срещу служебните министри тревожи Христо Иванов, установи Narod.bg.

„Когато използваш едни и същи опорни точки срещу хора, които са направили изключително важни стъпки срещу корупционния модел, трябва да си зададеш въпроса как се озоваваш в ситуация, че ги атакуваш със същите опорки като тези, които трябва да си ти врагове“, каза Иванов пред БНР.

По думите му, ИТН действа извън институционалната политика, която трябва да се провежда публично, в парламента. Решенията се взимат от кръга около партийния лидер Слави Трифонов, който е като черна кутия, смята съпредседателят на ДБ, който направи сравнение между настоящата ситуация и концентрацията на властта в ръцете на Бойко Борисов в миналото.

Иванов беше категоричен, че не може да се очаква много при такъв подход в политическите преговори. Затова дясната коалиция ще изчака до последния възможен технологичен момент, за да вземе решение каква позиция да заеме по проектокабинета. „Не ни плашат нито предсрочни избори, нито изолация“, заяви десният политик.

Той разкри, че буквално до обяд в петък е била обсъждана евентуалната кандидатура на адвоката Петър Илиев за премиер. От ИТН обаче твърдят, че решението да издигнат Пламен Николов е от преди близо две седмици.

ИТН продължава да мълчи за министрите

„Никога не сме предлагали и обсъждали това име като премиер“, реагира малко по-късно зам.-шефът на ИТН Филип Станев по повод Петър Илиев. И отново нападна ДБ, че са повдигнали въпроса за евентуалното оставане на някои от служебните министри. „Ако ще изчегъртваме модела на ГЕРБ, но ще го подменяме с друг, наш модел, и ще го маскираме с това, че сме умни, красиви, че сме градската интелигенция, това е грешен подход наистина“, гръмко заяви Станев.

Що се отнася до думите на Бойко Борисов, че ще изведе депутатите си от пленарната зала при гласуването на проектокабинета и така ще помогне да бъде избран, зам.-председателят на ИТН коментира, че партията му няма как да възпре ГЕРБ да направи нещо. И подчерта, че ако се случи така, че кабинетът да стане заложник на другите формации, тогава просто ще си отиде – „с гордо вдигната глава“ – и това нямало да бъде отговорност на ИТН.

Той даде да се разбере, че кандидат-министрите няма да бъдат по-рано. И се аргументира с неообходимостта да се избегне „жълто говорене и ровене“ в биографиите им. Станев натърти, че никой от служебния кабинет няма да получи нов пост в редовното правителство.

Реклама

БСП иска писмени гаранции

Под някаква форма „Има такъв народ” ще трябва да даде писмени гаранции, че бъдещото й правителство ще спазва ангажиментите си към политическите формации, които го подкрепят в парламента. Такова задължително условие продължава да поставя БСП пред партията на Слави Трифонов.

„За отговорно и открито управление е необходимо да има някакъв документ”, подчерта соцдепутатът Христо Проданов пред БНР. Въпрос на допълнителни разговори е каква ще бъде формата му – дали писмени споразумения между отделните формации или обща програма. Като въпрос, по който БСП и ИТН се разминават, той открои мажоритарния вот. Но посочи, че остава неясно какво конкретно искат да променят депутатите на Трифонов в избирателната система.

Проданов оцени претендента Пламен Николов като „диалогичен човек с добри идеи“. Във вторник между него и лявата парламентарна група ще се проведе среща, на която ще обсъдят програмни приоритети и неизяснени въпроси.

Съпартиецът му Явор Божанков обяви, че левицата държи да узнае най-важните детайли на проектокабинета, преди темата да влезе в парламента. „Ние искаме да разберем състава на правителството и държим това да стане преди представянето му в зала. Не сме някаква лидерска партия, та председателят да решава на място в парламента. Взимаме колективни решения и трябва да се съберем на Национален съвет“, категоричен беше Божанков пред БНТ.

В ИБГНИ се разцепиха

Противоречиви мнения се чуват от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Мария Капон – лидер на партия ЕНП, която участва в коалицията, похвали Пламен Николов като добър вариант. „Не е коректно той да бъде атакуван по такъв начин“, защити го Капон по повод появилите се снимки на Николов с плажни артикули.

Татяна Дончева – лидер на „Движение 21“, също влизаща в коалицията, обаче заговори по друг начин. „Ние не желаем предсрочни избори. Но ние не желаем авантюра на група хора, които пеят „Пред нас са блеснали житата“. Ние сме сериозни хора и, като сериозни хора, гледаме от името на обществото да минимизираме рисковете от попадане на случайни хора във властта“, подчерта Дончева.

За ИТН добави: „Щом ще носят пълна отговорност, да си я носят, но да не искат подкрепа. Няма да допуснем да ни извиват ръцете и да ни шантажират.“ А накрая заяви, че очаква задължително споразумение с партията на Трифонов и списък с министри, способни да осъществят това споразумение.

3 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    СТИГА! СТИГА! СТИГА с този Ахмед Доган!!! А, КОЙ, КОЙ, КОЙ се КРИЕ зад него? Не е ли ВРЕМЕ СЕГА, НЕЗАБАВНО да разберем ИСТИНАТА!!! НАРОДЕ????

  2. firebg казва

    пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

  3. […] Странно?! Ахмед Доган и Слави с едни и същи опорки срещу… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.