Бойко Рашков крие голямата тайна на Тодор Живков – кой уби Татяна Титянова?! (МИСТЕРИЯТА ОСТАВА)

3 9 401

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков крие голямата тайна на Тодор Живков – кой уби красивата тв водеща Татяна Титянова, разкри Narod.bg

Настоящият МВР шеф е вторият следовател, който в края на 80-те години търси истината за смъртта на телевизионната говорителка.

Една от най–красивите жени на България по това време е намерена мъртва в 7 часа сутринта на 24 септември 1988 година край блока, в който живее в столичния квартал „Дианабад“.

Според близки до семейството на Тодор Живков, именно Бойко Рашков поема разследването на случая, който и до днес е забулен в тайна. Рашков става втори следовател, защото първият…се самоубива.

Какви са фактите?

Художничката и популярна телевизионерка Татяна Титянова е намерена мъртва около 7 часа сутринта на 24 септември 1988 г. на 8 метра от бл. 57 в тогавашния кв. „Червена звезда“ (днес „Дианабад“).

По това време тече и бракоразводно дело, което тв–водещата най-сетне е решила да доведе докрай.

Има многобройни сигнали, че Татяна, майка на две момичета (тогава Краси е на шест години и половина, а Глория – едва на три месеца), е била пребивана от бившия си съпруг, който обаче е недосегаем, защото се ползва със закрилата на властта. На лобното й място всичко е като нагласено – постлан пеньоар, парче от колан на фльонга, другото липсва, следи от гуми до нея… Свидетелите забелязват следите от душене по шията, охлузванията по ръцете и тръгват най-различни слухове.

Странните обстоятелства, за първоначално свидетелстват 8 души – Янка Савова, Йорданка Фирова, Тома Качаклиев, Христо Фиров, Радослав Пашинов, Ленка Маркова, Кирилка Радулова – медицинска сестра, Румен Фиров, и екипът от Бърза помощ, дошъл на местопроизшествието, говорят за убита и удушена жена, която не прилича на паднала от блока.

Изнесена е информация, че е счупена подезичната кост – сигурен знак, че смъртта е настъпила вследствие на удушаване, а на снимка от Съдебна медицина, публикувана за първи път във в. „Нощен Труд“ 20 години след инцидента, ясно се виждат синините по шията на Титянова и охлузванията по ръцете й. Категоричен за убийството е и д-р Пламен Миланов от Бърза помощ, пристигнал пръв при трупа. Той не вижда белези от удари в козирката след падане.

„Охлузвания по тилната област, зад ухото, насинени очи, наранена челюст, охлузвания по ръцете. Всичко това говори, че уврежданията са причинени от хващане с ръце с цел удушаване и от защита, както и от удари с твърд, тъп предмет“, пише в експертизата си съдебният медик проф. Георги Цеков.

Реклама

Все пак на 24 септември 1988 г. започва следствено дело №369 за „убийство срещу неизвестен извършител по чл. 15 от НК“. В условията на тоталитарно безправие семейството й има съмнения за евентуалния поръчител на убийството – влиятелен човек от I ГУ на ДС.

За него Татяна събирала преди смъртта си доказателства за далавери с паспорти, визи и наркотици. Заплашила, че ще ги предаде където трябва. Но въпросният човек извадил алиби…

По следственото дело срещу неизвестен извършител за броени дни се сменят 7-8 следователи, които отказват да узаконят версията за самоубийство. Накрая, както често се случва при кривото огледало на „най-справедливия строй“, назначават за следовател съученик на съпруга насилник.

Делото приключва на 24 април следващата година със заключението, че става дума за самоубийство. На 1 септември 1989 г. Главната прокуратура нарежда ново следствие – два месеца и половина по-късно разследващите отново правят извода за самоубийство и предлагат делото да се прекрати, въпреки че следователите не могат дори да посочат етажа, от който евентуално е скочила Титянова. В тази ситуация на явно потулване родителите на Татяна неведнъж оспорват заключението.

Още докато комунистическият режим е на власт, между хората се шушука, че убийството е дело не на кого да е, а на сина на самия диктатор – Владимир Живков.

И това се случва, въпреки че близките на загиналата винаги са отричали тази връзка и смятат замесването на най-известния комунистически наследник за недобронамерено действие от страна на истинските извършители, които по този начин искат да прикрият следите си.

В интерес на истината синът на бившия Първи със своята недобра слава, натрупана през годините, е подходящ за заподозрян. Разпуснатият му живот и скандалите, свързвани с него, отдавна са му отредили особено място в тоталитарното общество.

В книгата си „Зад завесата на соца“ Калин Тодоров, син на Станко Тодоров и някогашен съсед на Владимир Живков, например разказва следния показателен за морала му случай: „Той (Владимир Живков) беше в отлична физическа форма, но доста разклатен психически. Беше неуверен и самотен. Около него веднага се завъртяха всякакви безскрупулни използвачи, които безсрамно го ласкаеха и използваха.

Майка му беше починала отдавна, а след смъртта й бащата се беше отделил от света на простосмъртните в резиденцията си в Банкя. Людмила заедно с Иван и двете деца Тодор и Евгения живееше на друго място. Останал сам в апартамента под нашия, Вовата се отдаваше на шумни забави, които често прекрачваха границите на допустимото.“

Първият следовател по делото за смъртта на Татяна Титянова е Янко Димов. Той загива мистериозно в дома си зад заключена врата. Предполагаемата версия за неговата смърт отново е самоубийство.

Навремето загиналият оперативен работник Янко Димов в своя публикация във в. „168 часа“ описва подробности за проведеното от него разследване: “Човек показа карта на ЦК на БКП и през цялото време на огледа контролираше нашите действия”. Ексминистърът на правосъдието Петър Корнажев пък заявява в последното си публично изказване дни преди да почине: „Сигурен съм. Татяна Титянова е убита“.

Адвокат Китанов също е категоричен в свое интервю: „За пръв път в дългогодишната си адвокатска практика участвам в следствено дело с толкова много процесуални нарушения, като се има предвид, че казусът е „убийство“. Твърдо съм убеден, че на 23 срещу 24 септември 1988 г. Татяна е била умишлено убита…“.

През 2017 г. трагедията се повтори, но с дъщерята на Татяна Титянова, която също като майка си звъни спешно на близките си, че има проблеми с баща си Георги Иванов. Резултатът – 10 дни след това е намерена мъртва след падане от 9-ия етаж в Лондон, пише „Антени“.

3 Коментара
 1. !!! казва

  Интересно би било да узнаем какво са премълчали, но едва ли ще ни огрее.

 2. многознайко казва

  ЕЙЙЙЙ-КЪДЕ ОТИДОХТЕ БЕ?
  А ВЪРНЕТЕ СЕ В ПУЕРТЕТА НА РАШКОВ ДА ВИДИМ ТАМ КАКВИ ПРЕГРЕШЕНИЯ Е ИМАЛ…..
  ТАГЕДИЯ-ДА СЕ ВЪРНЕТЕ 40 ГОДИНИ НАЗАД САМО И САМО ДА СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК Е НЕФЕЛЕН ПОНЕЖЕ РЕШИ ДА ПОПОДРЕДИ СКАПАНАТА НИ ДЪРЖАВА….ПАДЕНИЕ…

 3. !!! казва

  Фен съм на Бойко Рашков, много добре действа човека, просто по онова време успяха да просмучат интересни слухове относно смъртта на Татяна Титянова. Също така, неочаквано удобни за герберастите се оказаха убийствата на Милен Цветков и русенската журналистка Виктория Маринова, а още колко неща ще се разсмърдят, за които не подозираме.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.